Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Olen kiitollinen siitä tunnustuksesta, jonka sain eilen

Sunnuntai 26.3.2017 - -Esko Erkkilä-


Rouva oli eilen nähnyt työpöydälläni kuntavaaliesitteeni ja kommentoi, että olen osannut puuttua aivan oikeisiin asioihin!

 

Kiitän Rouvaa saamastani luottamuksesta ja toivon, että saan samanlaista luottamusta myös tamperelaisilta äänestäjiltä!

 

Otan nyt tarkempaan käsittelyyn kuntavaaliesitteestäni kohdan, jossa totean näin:

 

"On taattava vaikutusmahdollisuuden niille, joilla ei ole tietokonetta – täydet palvelut pitää saada ilman nettiäkin!”

 

 

Kiitän myös Tampereen ex-apulaispormestari Sirkkaliisa Virtasta, joka eilen puuttui fb-seinällään samaan asiaan.

 

 

Kannustan perehtymään Sirkkaliisa Virtasen avaamaan fb-keskusteluun!

 

 

***********************

 

Roikun netissä melkein 24/7, mutta Eläkeliiton koulutettuna nettiopastajana tiedän ne haasteet, jotka liittyvät erityisesti siihen, että senioriväestöllä ei ole tietokonetta ja he eivät halua liittyä internettiin.

 

 

Tässä asiaan liittyvä taannoinen blogikirjoitukseni, joka tänään on entistä ajankohtaisempi:

 

 

**********************

 

 

Ovatko ilman tietokonetta olevat toisen luokan kansalaisia?

 

 

Eläkeläisjärjestöjen mukaan Suomessa on 500.000 yli 65-vuotiasta senioria, joilla ei ole tietokonetta eikä nettiyhteyttä.

 

 

Kun ilman tietokonetta olevien senioreiden lukumäärään lisätään muut ilman tietokonetta ja nettiyhteyttä olevat kansalaiset, päästään ainakin 1.500.000 kansalaiseen.

 

 

Toimin eläkeläisjärjestön koulutettuna nettiopastajana ja tiedän sekä tunnen ne toimenpiteet, joilla eläkeläisjärjestöt panostavat tilanteen muuttumiseen.  Muuttumista tapahtuu, mutta se on hidasta.  Ymmärrän ilman tietokonetta olevia, kun he kokevat nettipainostuksen olevan puuttumista heidän itsemääräämisoikeuteensa.

 

 

Tampereen osalta em. luvut merkitsevät, että kaupungissamme on yli 20.000 senioria, joilla ei ole tietokonetta ja ei siten myöskään nettiyhteyttä.  Luvut antavat perusteen todeta, että Tampereella on n. 60.000 – 70.000 henkilöä, joilla ei ole nettimahdollisuutta.

 

 

Digitaalisuus on kaikessa toiminnassa suunta, johon panostetaan.  Suunta on oikea, mutta päättäjien pitää tiedostaa, että jo yksistään ”netittömän” senioriväestön osuus on n. 10 % koko maan väestöstä. Kun ilman nettiä olevaan senioriväestöön lisätään muiden ikäluokkien netittömät, päästään ainakin neljäsosaan koko väestöstämme.

 

 

Tampereen kaupunki on koko ajan siirtämässä asioiden valmisteluun liittyvää kansalaisvaikuttamaista nettiin.  Tämä merkitsee, että ainakin neljäsosalla kaupunkilaisista ei ole edes teoreettista mahdollisuutta osallistua asioiden valmisteluun.

 

 

Harmillista ja harhaanjohtavaa on sitten esitellä ”kansalaisvaikuttamisen tuloksia” kaupunkilaisten tahtona jonkin asian valmistelussa!

 

 

Olin taannoin tilaisuudessa Peltolammin koululla, jossa kaupungin palveluksessa olevien kahden henkilön voimin esiteltiin alueen ja koulun kehittämiseen tähtääviä toimenpiteitä ja ”tutkimuksen” tulokset perustuivat nettitiedusteluun.  Paljastui, että kysymyksiin oli alkanut vastaamaan viitisenkymmentä asukasta, joista kyselyn olivat loppuun saakka jaksaneet kahlata läpi kolmisenkymmentä henkilöä – tuloksia esiteltiin totena prosentin kymmenesosan tarkkuudella!

 

 

Pankit ovat surkea esimerkki ilman tietokonetta olevien asiakkaiden syrjimisestä.

 

 

Pankissa laskujaan maksavat toki tuovat hiekkaa pankin käytäville, mutta on kohtuutonta, että yhden laskun maksamisesta joutuu maksamaan 6 – 8 euroa/lasku ja sen lisäksi maksamista joutuu odottamaan tuntikaupalla.

 

 

Veronmaksajat maksavat Tampereen joukkoliikenteen aiheuttamia tappioita n. 11 miljoonaa euroa vuodessa ja sen vuoksi onkin ihmeellistä, että esimerkiksi kahden vyöhykkeen kattavaa 90 vuorokauden kausilippua voi ostaa ainoastaan netin kautta!

 

 

Ilman tietokonetta ja nettiyhteyttä vailla olevat tamperelaiset maksavat joukkoliikenteen tappiota ilman, että pystyisivät itse hyödyntämään kaikkia Tampereen joukkoliikenteen tarjoamia etuja!

 

 

Toivon, että Tampereen päättäjät heräävät ja antavat arvon kaikille niille, jotka haluavat elää ilman tietokonetta ja nettiyhteyttä.

 

 

 

Esko Erkkilä

Tampere

 

 

************************

 

 

 

On selvää, että Tampereen kuntavaaliehdokkaat eivät edes päättäjiksi tultuaan pysty vaikuttamaan pankkien toimintapolitiikkaan ilman nettiä olevien palvelemisessa.

 

 

Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, että Tampereen kaupunki joutuu jatkossa ottamaan huomioon myös ilman nettiä olevat kaupunkilaiset.

 

 

Päättäjiksi noustuamme pystymme vaikuttamaan myös siihen, että TKL luopuu ilman nettiä olevien kaupunkilaisten syrjimisestä – toki tämä asia toteutuu ainoastaan siinä tapauksessa, että me päättäjinä pystymme estämään TKL:n yhtiöittämisen.

 

 

Jos TKL yhtiöitetään, niin saamme jättää lopulliset jäähyväiset sille, että nykyinen Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitos olisi päätöksentekotavaltaan demokraattisesti johdettu yksikkö.

 

 

Näissä mietteissä tänään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Ilman nettiä olevat, netittömät, ovatko ilman nettiä olevat toisen luokan kansalaisia,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini