Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Vaalitietojärjestelmä on eteenpäinmenoa, mutta paljon siinä vielä on parannettavaa

Maanantai 5.2.2018 - -Esko Erkkilä-


Tampereella oli viime presidentinvaaleissa 68 äänestysaluetta ja neljälläkymmenellä äänestysalueella niistä oli käytössä vaalitietojärjestelmä eli VAT.

 

 

Olin vaalilautakunnan jäsen äänestysalueella 61 eli Etelä-Hervannassa ja meillä oli käytössä VAT.

 

 

Rouva oli vaalilautakunnan jäsenenä äänestysalueella 29 eli Hyhkyssä ja siellä ei ollut käytössä vaalitietojärjestelmä vaan siellä toimittiin ”vanhanaikaisesti” manuaalisesti.

 

 

 

IMG_7282.JPG

 

 

Vaalitietojärjestelmän käyttämisestä järjestettiin erillinen koulutustilaisuus ja koulutuksessa tukeuduttiin kahden ohjekirjan antiin.

 

 

Oleellinen ero VAT-järjestelmän ja perinteisen menetelmän osalta on se, että äänestäjän henkilöllisyys VAT:ssa todettiin ”koneellisesti”, kun se perinteisessä menetelmässä todetaan äänestysalueella äänioikeutettujen listoja plaraamalla.

 

 

Plaraamisessa hyvä aakkoslukutaito on oleellinen taitoa ja voin todeta, että Rouvalla se on mainio.

 

 

VAT-järjestelmässä äänioikeus todetaan lukulaitteella, joka osaa lukea ajokortin ja kuvallisen henkilötodistuksen viivakoodin perusteella henkilötiedot.

 

 

Harmillista ja aikaavievää äänestäjän tunnistamisessa oli se, että passilla henkilöllisyytensä todistaneiden sosiaaliturvatunnukset piti näpelöidä tietojärjestelmään, sillä äänestyspaikoilla olevat VAT-tietojärjestelmät eivät osaa automaattisesti lukea passitietoja.

 

Tässä on selkeä kehityskohde VAT-järjestelmän kehittämisessä.

 

 

 

***********************

Vierastin ja vierastan yhä edelleen sitä, että VAT-järjestelmän käyttäminen vaati ja vaatii henkilökohtaisten pankkitunnusten käyttämistä. Sen vuoksi en suostunut käyttämään VAT-tietojärjestelmää, mutta onneksi vaalilautakunnassamme oli innokkaita VAT-järjestelmän käyttäjiä vaikka sinne kirjautumisessa tarvittiinkin henkilökohtaisia pankkitunnuksia.

Vaalilautakunnassa riitti yllin kyllin puuhaa myös niille, jotka eivät olleet mukana VAT-tunnistamisessa!

 

 

Olen vakaasti sitä mieltä, että luottamustoimen hoitamisessa ei ole oikein vaatia, että luottamustehtävään valitun pitää luottamustoimessaan käyttää henkilökohtaisia pankkitunnuksiaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: vaalitietojärjestelmä, VAT, vaalitietojärjestelmän puutteet, vaalitietojärjestelmän kehityskohteet,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini