Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Maketti-matkalla Oulussa

Torstai 12.4.2018 - -Esko Erkkilä-


Hankkeen kalleuden vuoksi en kannata Tampereen ratikkaa, sillä se tulee lähivuosina tuplaamaan sen tappion, jonka joukkoliikenne nyt aiheuttaa Tampereella.

 

 

Päättäjät ovat kuitenkin toimineet vastoin kaupunkilaisten tahtoa ja ratikka on tulossa Tampereelle.

 

 

Ratikkaa suunnitellaan Transtechin toimipisteellä Oulussa ja Tampereen Raitiotie Oy on siellä eilen esitellyt ratikan puista mallia lehdistölle sekä kuudennelle yleisöryhmälle, joita Tampereelta on sinne kutsuttu tutustumaan ratikkaan.

 

 

Puista mallia kutsutaan maketiksi ja olin mukana viidennessä ryhmässä viime tiistaina, kun teimme päiväseltään matkan Ouluun ja takaisin.

 

 

 

**************************

 

 

 

Tutustumishallissa ei saanut kuvata, sillä järjestäjät halusivat antaa seuraavana päivänä eli eilen tehtaalle saapuvalle medialle ”ensipäivän oikeuden” välittää kuvia puisesta ratikanmallista eli maketista.

 

 

 

 

IMG_8207.JPG

 

 

Kuvauskiellon vuoksi tämän jutun ainoat kuvat ovat Transtech:n meille jakamista mainoskynistä!

 

 

 

Kuten jo totesinkin, niin kymmenhenkinen seurueemme oli viides makettiin tutustunut ryhmä.

 

 

Ryhmästämme kolme henkilöä oli ratikkaprojektiin osallistuvia virkamiehiä, joten vain me seitsemän annoimme palautetta ja kehittämisideoita.

 

 

Omalta osaltani esitin seuraavia ongelmia ja kehittämisideoita:

 

 

  • matkalippujen leimauslaitteet olivat minun ja koko ryhmämme mielestä hankalasti ja kauas sijoitettuja ja esitimme niille uutta sijoituspaikkaa
  • ratikan pyörien kohdalle on raakasuunnitelmassa melkoinen kohouma ratikan lattiassa ja myös sen kohdan esitimme saatavan tasaiseksi
  • seuraavasta pysäkistä kertova valotaulu oli aivan liian pienellä fontilla ja halusimme, että tekstin fonttikoko suurennetaan
  • olin huolestunut siitä, että ratikasta muodostuu polkupyörien kuljetusväline. Jotta näin ei tapahtuisi, pitää mielestäni päättää, että sallitaanko polkupyörien kuljetusta lainkaan ja jos se sallitaan, niin polkupyöriä voidaan kuljettaa vain yhdessä osassa ratikkaa.  Polkupyörät hankaloittavat vaunukansan, rollaattorikansan sekä pyörätuoliväen matkustamista ja sen vuoksi polkupyörien kuljettamiseen ratikassa pitää suhtautua kriittisesti.
  • lemmikkieläinten kuljettaminen ratikassa, kuten kaikissakin joukkoliikennevälineissä, on ongelmallista. Mielestäni lemmikkieläimiä saa kuljettaa vain tietyissä osin ratikkaa, sillä koirat ja kissat ovat monelle henkilölle kauhistus niiden allergisoivan vaikutuksen vuoksi
  • kaiteiden puuttuminen ja niiden epäsopiva sijoittelu olivat ryhmämme keskeinen huolenaihe. Heräsi kysymys, että eivätkö suunnitteluinsinöörit ole matkustaneet VR:n kaksikerroksissa rautatievaunuissa ja ovatko he lainkaan tutustuneet ulkomaisiin metrojuniin ja raitiotievaunuihin!  Kaiteiden puuttuminen on erityisesti senioriväestön osalta vakava kysymys ja myös erilaiset sairaudet, vammat sekä muut liikuntaesteet merkitsevät kunnollisten kaiteiden tarvetta ratikassa.

 

 

 

IMG_8208.JPG

 

 

Parituntisen auditointihetkemme lopuksi suunnittelijat jakoivat meille tarralappuja ja pyysivät kirjoittamaan niihin havaitsemiamme puutteita ja kiinnittämään tarralaput niihin paikkoihin maketin sisällä, joita parannusehdotuksemme koski.

 

 

Vierailumme päättyessä maketti oli ”koristeltu” lukemattomin tarralapuin ja se kai oli suunnittelijoiden suunnitelmakin, jotta he käyntimme jälkeen saattoivat alkaa paneutumaan havaitsemiemme epäkohtien korjaamiseen.

Oli toki havaittavissa, että suunnittelijat puolustivat joskus jopa jääräpäisesti omia suunnitelmiaan vaikka jotkut esittämämme parannukset olisivat olleetkin todellisia parannuksia!

 

 *************

 

Huomasin jo eilen eri medioista, että siellä oli kuvallisia raportteja toimittajien tutustumisesta makettiin - tutustukaan!

 

 

Se kiinnitti huomiota, että lehdistö suhtautui paljon myötäsukaisemmin makettiin kuin päivää aikaisemmin Oulussa vieraillut ryhmämme!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Maketti, ratikan maketti, ratikan puumalli, ratikan puinen malli, maketti-matka,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini