Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Vuodenvaihteessa voimaatulleet tulorekisterimääräykset lisäävät yhdistysten rahastohoitajien työtä sekä vastuuta

Torstai 10.1.2019 - -Esko Erkkilä-


Opin eilen Eläkeliiton Pirkanmaan yhdistysten puheenjohtajien ja sihteerien koulutustilaisuudessa, että vuodenvaihteessa astui voimaan säännös, jossa tulorekisteriin pitää yhdistysten ja säätiöiden ilmoittaa maksamansa palkat sekä muut ansiotulot.

 

 

Tulorekisteriin ilmoitetaan maksetut päivärahat, ateriakorvaukset ja kilometrikorvaukset. Myös luontoisedut, kuten puhelinetu tai autoetu, on ilmoitettava.

 

 

Asian tekee yhdistysten kannalta haastavaksi se, että esimerkiksi vastuuhenkilöille maksetut kilometrikorvaukset pitää yhdistyksen rahastonhoitajan ilmoittaa viiden päivän kuluessa tulorekisteriin sen jälkeen, kun kilometrikorvaus on vaikkapa talkoolaisella maksettu.

 

 

Tänä vuonna olen saanut karsittua luottamustehtäviäni, mutta on niitä yhä edelleen ”riittävästi”.

 

 

Olen veloittanut puheenjohtamiltani yhdistyksiltä mm. kilometrikorvauksia esimerkiksi markkinatarvikkeiden kuljettamisesta; kyseessä on ollut suuruusluokaltaan 10 – 20 euron suuruiset kilometrikorvaukset per kuukausi.

 

 

Vuodenvaihteen jälkeen pienetkin kilometrikorvaukset on yhdistyksen rahastonhoitajan toimesta ilmoitettava tulorekisteriin ja viiden päivän aikana siitä, kun ruhtinaallisen suuri vaikkapa 15 euron suuruinen kilometrikorvaus on minulle maksettu!

 

 

Pelkään, että tiukka aikataulu maksettujen kilometrikorvausten ilmoittamisesta tulorekisteriin antaa haasteita löytää yhdistyksille rahastonhoitajia!

 

 

On varmaa, että uusi säännös merkitsee kilometrikorvausten veloittamisaikatauluihin muutoksia, sillä en ainakaan minä tule jatkossa veloittamaan muutaman euron suuruisia kilometrikorvauksia kuin korkeintaan pari kertaa vuodessa.

 

 

*************

 

 

 

Tapasin eilen kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen ja keskustelin asiasta…

 

 

 

IMG_6857.JPG

 

 

…hänen kanssaan.

Vasta tapaamisemme jälkeen sain tiedon, että tulorekisteriä on valmisteltu ministeri Vehviläisen johdolla ja se on kuulunut hallituksen kärkihankkeisiin.

 

Ministeri Vehviläinen vakuutti keskusteluissamme minut tulorekisterin tarpeellisuudesta ja kun uskon esivallan olevan mielipiteineen oikeassa, en minäkään halua olla tulorekisteriä vastaan.

 

 

Sen kuitenkin joudun toteamaan, että rahastonhoitajien löytäminen yhdistysten vastuuhenkilöiksi tulee tänä vuonna vaikeutumaan, kun he joutuvat ilmoittamaan mm. yhdistyksen vastuuhenkilöille maksamat kilometrikorvaukset tulorekisteriin jo viiden päivän kuluessa maksutapahtumasta.

 

 

Keskustelin jo eilen erään puheenjohtamani yhdistyksen maksuliikenteen ja kirjanpidon siirtämisestä yhdistyksemme ”omasta hoidosta” ulkopuolisen yrityksen hoidettavaksi ja onnistuuhan se, mutta maksaa!

 

 

Tähän suuntaan olemme kuitenkin menossa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: tulorekisteri, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini