Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tampereelle perustettu Järjestöedustamo korvasi toimimattomuudellaan hyvin toimineen Alvari-toiminnan

Keskiviikko 6.11.2019 - -Esko Erkkilä-


Kaunopuheissaan kuntaorganisaatiot puhuvat kauniisti asukasvaikuttamisen tärkeydestä kunnallisessa päätöksenteossa.

 

Puheet ovat kuitenkin puheita, kun mennään todellisen vaikuttamisen tasolle.

 

Tampereella oli taannoin hyvin toimiva Alvari-toiminta eli Alueellisen vaikuttamisen kanava, mutta eritoten virkamiehet ja heidän marionetteinaan toimivat luottamushenkilöt päättivät sen toiminnan lopettamisesta.

 

Ymmärrän virkamiesten ja marionetti-luottamushenkilöiden toiminnan, sillä Alvarit kehittävät toimintansa asiantuntemuksellaan niin korkealle tasolle, että virkamiehet ja vaaleilla valitut luottamushenkilöt kokivat asemansa uhatuksi.

 

Piti siis keksiä jotain uutta ja Virastotalon ajatushautomassa päädyttiin luomaan ”Järjestöedustamo”.

 

 

Järjestöedustamossa ovat edustettuina 16 eri toiminta-alueiden järjestöt ja on päivänselvää, että sen toiminta ei nyt uhkaa virkamiesvaltaa ja ei myöskään luottamushenkilöiden asemaa.

 

Nuo 16 eri järjestöaluetta muodostuvat näistä osa-alueista:

 

  Yleisjärjestöt

  Vammaisjärjestöt

  Potilasjärjestöt

  Omaisjärjestöt

  Mielenterveysjärjestöt

  Päihde- ja riippuvuusjärjestöt

  Liikuntajärjestöt

  Työllisyyden edistämisen ja työttömien järjestöt

  Kulttuurialan järjestöt

  Monikulttuurijärjestöt

  Ihmisoikeusjärjestöt

  Kaupunginosajärjestöt

  Ikääntyneiden järjestöt

  Lapsi- ja perhetyön järjestöt

  Nuorisojärjestöt

  Muut järjestöt

 

Jokaisella noista 16 osa-alueesta on ihmeellisellä valintatavalla valittu vastuuhenkilö, jonka pitäisi edustaa kaikkia niitä järjestöjä, jotka kuuluvat hänen toiminta-alueelleen.

 

On jokaiselle selvää, että tuollainen konklaavi on virkamiesten unelma, sillä eihän tuollainen porukka pysty olemaan mitään mieltä yhdestäkään asiasta eli virkamiesvalta on saatu kasvamaan.

 

Jokaiselta osa-alueelta Järjestöedustamoon valitun pitäisi etukäteen aktiivisesti kuulla oman vastuualueensa järjestöjä ja sen lisäksi olla aktiivinen osa-alueensa järjestöihin, että mitä Järjestöedustamossa on päätetty.

 

 

Kuulun päättäjänä erääseen tamperelaiseen ”Ikääntyneiden järjestöön” ja myös erääseen ”Kaupunginosajärjestöön”, mutta kummankaan edustaja Järjestöedustamossa ei ole milloinkaan ottanut minkäänlaista yhteyttä minuun tai muihin niihin henkilöihin, jotka kuuluvat edustamiini järjestöihin!

 

 

Virkamiesten ”märkä unelma” on siis saatu toteutettua eli Järjestöedustamo on osoittanut toimimattomuutensa!

 

Saivathan virkamiehet ja marionetteina toimivat luottamushenkilöt kuitenkin toimivan Alvari-systeemin kuopattua eli saavutus sekin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Asukasvaikuttaminen, Asukasvaikuttaminen Tampereella, Alvari-toiminta Tampereella, Alvari-toiminta kuopattiin Tampereella, Järjestöedustamo, Järjestöedustamo Tampereella, Järjestöedustamo Tampereella on virkamiesten unelma, Järjestöedustamo ei toimi,


Kommentit

6.11.2019 15.19  Nina Lindberg

Hei Esko, kiitoksia kirjoituksestasi. Järjestöedustamo herättää selvästikin tunteita. Harmillista, että aktiivisen kaupunginosajärjestöjen edustajan viestintä ei ole tavoittanut juuri sinua ja että viesti ei ole kulkenut vanhusneuvostossa eteenpäin.

Järjestöedustamon toimintaa valmisteltiin vuonna 2016 yhteensä yli 70 yhdistyksen yhteistyöllä ja mukana oli luonnollisesti myös kaupungin edustajia, mm. aluekoordinaattoreita. Kokoonnuimme kehittämään edustamon toimintaan lähinnä yhdistysten omissa tiloissa. Eli laajalla yhteisellä kehittämisellä ja "alhaalta ylös" järjestöedustamoa on viety eteenpäin.

Järjestöedustamo on toiminut nyt vuodesta 2017 ja sitä ei suinkaan perustettu Alvareiden korvikkeeksi, vaan niiden korvikkeita ovat nykyään alueverkostot.
Eli siinä mielessä tunnut haukkuvan väärää puuta.

Järjestöedustamo perustettiin, jotta järjestökenttään saataisiin kattavammin yhteys kuin tähän mennessä ja onneksi yhteistyö onkin lisääntynyt järjestörajojen ylitse. Edustamo ei suinkaan korvaa mitään vaan täydentää. Järjestökenttä kun on niin moninainen ja kattaa myös sellaisien ihmisryhmien yhdistykset, joilla ei ole esim. omaa valtuustoa.

Järjestöedustamossa on kuitenkin vielä paljon kehitettävää - mikään kehitettävä yhteistyömalli ei kahdessa vuodessa voikaan tavoittaa kaikkia.

Haluaisin myös tähdentää, että Järjestöedustamon vuosibudjetti on erittäin pieni, eli toimintarahaa menee lähinnä tarjoiluihin (kokoontumisia tai kaikille avoimia työpajoja järjestetään harvemmin kuin kerran kuukaudessa). Yhden henkilön työpanoksesta kaupungilta on järjestöedustamon toiminnan koordinointiin kiinnitetty 10% ja järjestökentältä saman verran Artteli-kumppanuusyhdistyksen toimesta.

Keskustelen mielelläni kanssasi lisää, jotta tällaiset väärinkäsitykset saadaan korjattua ja edustamoa kehitettyä sellaiseen suuntaan, että kaikki kokisivat sen omakseen.

t. Nina Lindberg
Artteli-kumppanuusyhdistyksen toiminnanjohtaja ja järjestöedustamon koordinaattori

6.11.2019 15.26  Mika Vuori

Hyvä Esko, kiitos palautteesta.

Korjaan kuitenkin paria väärinkäsitystä kirjoituksessasi. Alue-Alvarien kausi päättyi, koska ne osoittautuivat kuntalaisten silmissä liian pienen joukon vaikuttamiskanaviksi. Jäsenet valittiin "demokraattisesti" pitkälti järjestöjen edustajista. Nykyään Alueverkostot korvaavat Alue-Alvarit. Alueverkostot ovat kaikille asukkaille avoimia.

Myös Alue-Alvarien sinänsä hyvin toiminut demokratiavaikuttaminen oli värittynyttä sen mukaisesti, millaisia edustajia niihin valikoitui. Tämä on tietenkin demokratioille ominaista, mutta kuntavaaleilla valitut edustajat ajakoot sen asiaa. Alueellisen vaikuttamisen pitäisi tuottaa myös hiljaisten asukkaiden näkökulmia erilaisiin valmisteilla tai suunnitteilla oleviin asioihin.

Yksin kaupungin virastotalon henkilöt eivät myöskään itse hautoneet järjestöedustamoa kuoriutumiseen saakka, vaan mukana oli asiantuntijoita eri verkostoista.

Olen myöskin kokenut, että kaikkien järjestökategorioiden osallistuminen on tärkeää. Mikäli joku jätetään pois, ei kansalaisyhteiskunnan tavoite toteudu. Tavoitteen toteutuminen on kaupungin viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden julkilausuttuna tavoitteena.

Samaa mieltä olen kanssasi siitä, että edustajien tulisi löytää sopiva, toimiva tapa kuulla kategoriansa järjestöjä. Tämä voi tapahtua eri tavoilla, ja kaupungin edustajat ovat tarvittaessa tukena tässä toiminnassa. Liikaa vastuuta ei yksittäisen kategorian edustajalle voi sälyttää.

Tiivistetysti, Järjestöedustamo ei korvannut Alue-Alvareita, vaan se mahdollistaa järjestötoimijoiden osallistumisen kaupungin päätöksentekoon, kumppanuuteen ja yhteisiin suunnitelmiin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini