Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Suomen elohopeaisin mies!

Sunnuntai 17.4.2022 - -Esko Erkkilä-


Ympäristönsuojelun emeritusprofessori Pekka Nuorteva kuoli pitkäperjantaina 95-vuotiaana.

 

En milloinkaan tavannut Nuortevaa, mutta sain läheltä seurata yhtä hänen merkittävää tutkimushankettaan eli Kyrösjärven elohopeasaastumista.

 

Kyrösjärvi laskee Arostensalmen kautta kohti Kokemäenjokea ja edelleen Selkämereen Porin edustalla.

 

Vielä 1960-luvulla paperinjalostuksen tuotantoprosessit saastuttivat elohopeajäämillään vesistöt nykymittapuun mukaan kelvottomiksi.

 

 

helmijatoivo.JPG

 

Arostensalmen äärellä sijaitsi vuoteen 1975 saakka tätini Helmin ja hänen miehensä Toivo Järvisen omistama huvilatyyppinen omakotitalo, jossa tuo pariskunta vietti kalastuksentäyteisiä eläkepäiviään.

 

 

Toivo oli innokas kalastaja ja kalat muodostivatkin tuon pariskunnan ruokavaliosta valtaosan. Toivolla ja Helmillä oli myös mehiläisiä sekä kolmisenkymmentä kanaa, joiden ruokinta perustui paljolti kalanperkeisiin.

 

1970-luvun alussa professori Pekka Nuorteva ”löysi” Toivo Järvisen elohopeatutkimustensa koehenkilöksi ja kai hiusnäytteiden ansiosta hän nimesikin Toivon ”Suomen elohopeaisimmaksi mieheksi”!

 

Elohopeasaastuneiden kalojen lisäksi Toivon ruokavalioon kuuluivat Toivon ja Helmin kasvattamien kanojen kananmunat – kanojen pääasiallinen ravinto oli kalanperkeet ja voi vaan kuvitella, että millaisia elohopeapommeja nuo kananmunat olivat.

 

 

Toivo kuoli joulukuussa 1975 ja aavistelin silloin, että professorin Nuorteva olisi halunnut saada Toivon lääketieteelliseen ruumiinavaukseen hänen elohopeatilanteensa lopulliseksi kartoittamiseksi.

 

 

En kuitenkaan minäkään ryhtynyt toimenpiteisiin ja Toivo edettiin hautaamaan ”elohopeasalaisuuksineen”!

 

Nuorteva oli kuulemma kovin pahoitellut, että lääketieteellistä ruumiinavausta ei tehty, joten Suomen elohopeapitoisimman miehen elohopeapitoisuus jäi tutkimatta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Suomen elohopeaisin mies!, Toivo Järvinen, Pekka Nuorteva, Arostensalmi, Oy Kyro Ab, Hg, Elohopea, Kyrösjärvi,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini