Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kevyet ovat Turun meriitit Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, mutta taloudelliset panostukset sitäkin suuremmat!

Keskiviikko 7.4.2010 - -Esko Erkkilä-


Turku ja Tallinna ovat Euroopan kulttuuripääkaupunkeja v. 2011.

 

Turku pääsee itseään parempaan seuraan, sillä aikaisempien kulttuuripääkaupunkien lista sisältää todellisia kulttuurikaupunkeja:

 

Tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunkeja ovat:

      Essen ( Saksa), Pécs ( Unkari), Istanbul ( Turkki)

 

Turun ja Tallinan jälkeen kulttuuripääkaupungit on päätetty vuoteen 2014 saakka, jolloin kunnian saavat Ruotsin Uumaja ja Latvian pääkaupunki Riika.

 

 

Vuodesta 2015 vuoteen 2019 kulttuuripääkaupunkien maat on päätetty, mutta maiden sisällä kaupunkien keskinäinen kisa on edelleen käynnissä.

Sibiu oli Euroopan kulttuuripääkaupunki v. 2007 ja saimme taannoisella Romanian matkallamme tutustua siihen.

 

Sibiu on perustettu v. 1199 ja se kuului Itävalta-Unkariin ensimmäiseen maailmansotaan asti.

 

Sibiu´n saksankielinen nimi on Hermannstadt. Ensimmäisen maailmasodan rauhanteossa kaupunki liitettiin Romaniaan. Kaupungin väestöstä huomattava osa oli saksalaisia aina 1900-luvun lopulle saakka, jolloin monet saksalaiset lähtivät kommunismia pakoon. Nyt saksankielisiä on enää prosentin verran asukkaista.

 

Lyhyt vierailu osoitti, että Sibiu on ponnistanut Euroopan kulttuuripääkaupungiksi aivan eri pohjalta kuin esimerkiksi Turku.  Turun keskusta on kovin vaatimaton ja nykyisyyden kyllästämä, kun sitä verrataan Sibiu´n keskustaan. Tamperelaisena on todettava, että yhtä epäonnistunut valinta olisi ollut Tampereen valinta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi kuin on Turku.

 

Käyn Turussa keskimäärin kerran viikossa ja kontrasti esim. Sibiu´n ja Turun välillä on valtava. Sibiu´ssa vanha arvokkuus henkii joka paikassa, mutta mistä löydät sitä Turussa? Rujo Myllysiltako sitä on?

 

Tamperelaisena veronmaksajana tuntuu huimalta, että Turun kulttuuripääkaupunkihankkeessa palaa rahaa 55 miljoonaa euroa! Rahasta aiotaan saada valtiolta 18 M€, turkulaisilta veronmaksajilta samoin 18 M€ ja muuta rahoitusta tarvitaan 19 M€. Muu rahoitus on tarkoitus saada kuntarahoituksena, yritysyhteistyöllä, sponsorituloilla, säätiöiden ja rahastojen tuilla sekä EU-rahoituksella.

 

Kulttuuri on tärkeä asia, mutta Turun kaltainen rahan syytäminen kulttuuripääkaupunkihankkeeseen tuntuu mielettömältä. Onneksi Tampere hävisi kisan Turulle ja tässä mielipiteessä ei ole hitustakaan "Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista" -asennetta!

 

Tamperelaisten rahoja toki onnistuttiin polttamaan kulttuuripääkaupunkihankkeeseen jo melkoisesti - yksi esimerkki siitä on mökkini käymälän koristuksena - Tampereen kulttuuripääkaupunkihankkeen juliste!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: euroopan kulttuuripääkaupunki, Turku, Tampere, Sibiu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini