Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tuomo Puumala - vahva vaikuttaja Keski-Pohjanmaalta

Perjantai 9.4.2010 - -Esko Erkkilä-


Suomen Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Tuomo Puumala vieraili 06.04.2010 Keskustan Länsi-Tampereen paikallisyhdistyksen kutsumana Tampereella.

 

Puumalan tilaisuudessa pitämä esitys oli monia asioita kosketteleva ja sen yleissävy oli tulevaisuuteen uskova.

 

Tuomo Puumala rinnasti Isänmaamme ja Suomen Keskustan menneet vaiheet uudella sekä mielenkiintoisella tavalla. Suomen Keskusta on monissa Suomen "aalloissa" ollut ratkaisevassa roolissa ja saman Puumala uskoi toistuvan myös tulevaisuudessa.

 

Puumala kiteytti Suomen Keskustan lähiaikojen linjaukset muutaman termin alle. Niistä voidaan mainita mm. seuraavat:

 

  • koulutus
  • tutkimus ja kehitystoiminta
  • nopeat tieyhteydet, rataverkon parantaminen sekä laivaliikenteen tarvitsemat väyläratkaisut
  • tietoyhteiskunnan palveluiden saatavuudesta huolehtiminen, laajakaistapalvelut kaikkialle Suomeen
  • moninaiset energiahankkeet
  • kaivostoiminnan kehittäminen ja siihen liittyvän infran rakentaminen

 

Puumala on Eduskunnan kuopus, mutta siitä huolimatta hän osoitti olevansa hyvin perillä Suomen eläkepolitiikasta. Hän osoitti henkilökohtaisen suoraselkäisyytensä sekä Keskustan vastuullisuuden ja ei luvannut "kuuta taivaalta" nykyisille eikä tuleville eläkeläisille. Kuulijat arvostivat Puumalan realistisia näkemyksiä eläkepolitiikasta.

 

--------------------------

 

Sain tilaisuuden jälkeen kyyditä Puumalan Rautatieasemalle, sillä Eduskunnassa oli seuraavana päivänä istunto.

 

Seuraan Keski-Pohjanmaan ja Kälviän asioita tiiviisti, sillä vaimoni omistaa kotitalonsa Kälviällä.  Kälviä liittyi taannoin Kokkolaan ja keskustelimme Puumalan kanssa matkalla Rautatieasemalle niistä kasvukivuista, joita Kälviän liittyminen Kokkolaan aiheutti. Kokkolan kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tuomo Puumala, jos kuka tuntee tilanteen.

 

Matkan jälkeen tuli mieleeni, että Tuomo Puumala on kolmas merkittävä keski-pohjalainen keskusta-vaikuttaja, johon olen saanut tutustua. Kaksi muuta ovat Viljami Kalliokoski sekä Esko Aho.

 

Tapaaminen Puumalan kanssa oli lyhyt ja vielä lyhyempiä ovat olleet tapaamiseni Kalliokosken ja Ahon kanssa.

 

Pääsin kättelemään maanviljelysneuvos Viljami Kalliokoskea vuonna 1971, kun Kokkolassa järjestettiin kutsuvierastilaisuus Keski-Pohjanmaan Osuuskaupan uuden market-myymälän avajaisten merkeissä. Kyseessä oli eräs Suomen ensimmäisistä suurmyymälöistä ja maanviljelysneuvos Kalliokoski kätteli tilaisuuden aluksi kaikki kutsuvieraat yhdessä toimitusjohtaja, kauppaneuvos Otto Poroman kanssa. Tiesin, että Viljami Kalliokoski oli ollut keskeinen henkilö Suomen kohtaloissa jo 1930-luvulta alkaen ja kättelytilanne oli minulle nuorena myyntimiehenä juhlava. Puhe, jonka maanviljelysneuvos Kalliokoski tilaisuudessa KPO:n hallintomiehenä piti, oli mieliinpainuva.

 

Maanviljelysneuvos Viljami Kalliokoski oli syntynyt Halsualla ja siellä on myös hänen viimeinen leposijansa - olen poikennut hänen hautamuistomerkillään. Kalliokoski ja hänen Hilja-vaimonsa olivat tuttu näky Keski-Pohjanmaalla järjestetyissä maatalousnäyttelyissä lähes maanviljelysneuvoksen kuolemaan saakka - Viljami Kalliokoski kuoli tammikuun 20. päivänä 1978.

 

Esko Ahon kanssa pääsin keskustelemaan Maalaisliiton Seinäjoen puoluekokouksen yhteydessä 1970-luvun puolivälissä. Seinäjoen Törnävällä tapahtuneen tapaamisen "puhemiehenä" oli opiskelukaverini Heikki Olkkonen Alavudelta, joka silloin toimi NKL:n Etelä-Pohjanmaan puheenjohtajana. Aho asui tapaamisemme aikaan vielä Vetelin Räyringissä, sillä hänen tulevaisuutensa Kannuksen elinkeinoasiamiehenä oli kaukana edessäpäin - vielä kauempana oli Suomen pääministeriys!

 

Uskon, että kokkolalaisesta Tuomo Puumalasta kehittyy samanlainen valtakunnallinen vaikuttaja kuin ovat olleet halsualainen Viljami Kalliokoski ja veteliläinen/kannuslainen Esko Aho. Ainespuut näyttävät hyviltä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Tuomo Puumala, Viljami Kalliokoski, Esko Aho, Keski-Pohjanmaa, Kokkola, Halsua, Veteli, Kannus, Räyrinki


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini