Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kylmää kyytiä eurolle

Keskiviikko 19.5.2010 - -Esko Erkkilä-


Euron heikkeneminen muita valuuttoja vastaan jatkuu. Maanantaina 17.5.2010 euron kurssi dollaria vastaan kävi alimmillaan neljään vuoteen.

 

Taannoin solmittu laaja vakautuspaketti rauhoitti valuuttamarkkinat ainoastaan päivän verran ja sen jälkeen euron heikkeneminen on melkein vaan vauhdittunut.

 

Marraskuussa yhdellä eurolla sai 1,4914 dollaria (Suomen Pankin ilmoittama keskikurssi), kun 17.5.2010 vastaava dollarimäärä oli 1,2349! Euro on siis menettänyt arvostaan vajaan puolen vuoden aikana 17,2 %.

 

Dollarin ohella euro on menettänyt arvoaan myös Venäjän ruplaa ja Ruotsin kruunua vastaan. Ruplaa vastaan euro on alentunut vajaan puolen vuoden aikana 13 % ja kruunua vastaan n. 7 %.

 

Euron heikkenemisen pitäisi olla myönteinen asia vientiteollisuudelle. Vientiyritysten johto on saanut pitkään kaipaamansa valuuttaedun, mutta kovin vähän asiasta nyt hehkutetaan - miksi?

 

Tuontituotteiden hinta kohoaa ja se näkyy tavallisen kuluttajan kukkarossa. Maailmalla dollarihinnoiteltujen raaka-aineiden hinnat ovat kohonneet yllättävän nopeasti ja euron heikkeneminen korostaa niiden hinnankorotuksia meillä.

 

Ainoa raaka-aine, jonka hinta on laskussa, taitaa olla raakaöljy. Sen hinnanlasku ei kuitenkaan näy jakeluasemien tolppahinnoissa, sillä heikko euro kompensoi dollarihinnan alenemisen.

 

Monissa eri yhteyksissä on päivitelty vahvan euron antamaa tukea mm. Ruotsista tapahtuvalle maidon- sekä puujalostustuotteiden tuonnille. Asia on toki ollut ainakin osittain niin, mutta nyt tilanne näyttää palaavan entiselleen.

 

Maailma on yhdentynyt ja "pienentynyt", sillä ennen kaukaisina pidetyt asiat vaikuttavat nykyään nopealla aikataululla "Pihtiputaan mummon" elämään.

 

Olen oppinut, että valuuttakurssien ennakoiminen on arpapeliä. Samaan uskon edelleen ja en anna kovinkaan suurta painoarvoa valuuttakurssiarvailuille.

 

Suomen Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen ennusti taannoin Pirkkalan valtuustosalin yleisötilaisuudessa, että euro ja dollari päätyvät lähitulevaisuudessa paritettiin eli niiden valuuttakurssit olisivat tasoissa.  Pidin Korhosen ajatuksia kolme viikkoa sitten epäuskottavina, mutta nykykehityksen valossa ne ovat mahdollisia.

 

Jos euro ja dollari päätyvät pariteettiin, niin monta asiaa menee uusix!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: euro, dollari, rupla, kruunu, valuuttakurssi, pariteetti, pihtiputaan mummo


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini