Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Sääntelyn purkaminen vauhdittaa talouskasvua

Perjantai 25.6.2010 - -Esko Erkkilä-


Kiinan valuutta on nimeltään renminbi (RMB) eli "kansan raha" ja sen rahayksikkö on yan.

Viikonvaihteessa Kiina ilmoitti, että yuan alkaa reagoida joustavammin maailmantalouden vaihteluihin. Aiemmin se oli sidottu tiukasti Yhdysvaltain dollarin arvoon.

Yuanin arvo dollariin nähden on nyt tasolla 6,80 ja euroon n. 8,35.  Edellisen kerran yanin arvo oli dollariin verrattuna näin korkealla heinäkuussa 2005.

Asiantuntijoiden mielestä yan on ollut aliarvostettu valuutta jopa 40 prosentin verran. Aliarvostuksella Kiina on halunnut tukea vientiään.

Yanin vapauttaminen tiukasta sidoksesta dollariin on kaikkialla maailmassa saanut kannustusta. Usko maailmantalouden elpymiseen ja pörssikurssien vahvistumiseen on kasvanut.

Kiinan markkinat ovat kaikilla sektoreilla niin valtavat, että pienikin taloudellinen liike Kiinassa vaikuttaa kaikkialla.

On toivottava, että Kiinan tekemät muutokset edesauttavat koko maailmaa nousemaan kontaltaan. Toivottavasti muutokset pysyvät hallittuina, jotta emme joudu heiluriliikkeen voimakkuuden vuoksi hallitsemattomaan tilanteeseen.

Kiinassa toteutettu tiukan sidoksen lievä purkaminen on malliesimerkki siitä, että kaukana meiltä toteutettavat pienetkin muutokset vaikuttavat hyvin lyhyellä viiveellä meilläkin.

Se kuuluisa "Pihtiputaan mummo" ei enää elä lintukodossa, vaan hänenkin olosuhteensa ja pärjäämisensä ovat tiukasti sidoksissa suurella maailmalla tehtäviin päätöksiin.

Toivottavasti Kiinan toteuttama sääntelyn purkaminen jatkuu ja vie maailmantalouden uudelle kasvu-uralle - siitä me suomalaisetkin hyötyisimme!

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Kiina, talouskasvu, yan, RMB, dollari, euro


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini