Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Verokeskustelu on pääsemässä vauhtiin - toivottavasti kunnissa ymmärretään myös menokurin merkitys

Sunnuntai 27.6.2010 - -Esko Erkkilä-


Verotuksen uudistamista pohtiva alivaltiosihteeri Martti Hetemäen johtama työryhmä esittää mielipiteitään 21.6.2010 julkistetussa väliraportissaan.

 

Verotuksen painopistettä ehdotetaan muutettavaksi työn ja yrittämisen verotuksesta kulutuksen ja pääomien verottamiseen.

 

Työn ja yrittämisen verotuksen helpottamisella tavoitellaan talouden suunnan muuttamista uuteen nousuun - oikea periaate.

 

Arvonlisäverokannan kohottaminen on kulutuksen verottamista tyypillisimmillään. Se kohdistuu ainakin ruokamenojen osalta tasapuolisesti kaikkiin kansalaisiin ja voidaankin todeta, että se on askel tasaverotuksen suuntaan.

 

Hetemäen työryhmä antaa loppuvuonna lopullisen raporttinsa. Puolueille jää muutama kuukausi aikaa ottaa kantaa työryhmän esityksiin.

 

Verotuksen kohdalla Hetemäen väliraportti oli eräänlaista nollasummapeliä. Oikeastaan nyt julkistettu väliraportti ei ole nollasummapeliäkään, sillä näillä muutoksilla veroilla kerättävä kokonaissumma olisi pienempi kuin nykyisin. Työryhmä on luvannut kertoa loppuraportissaan, että miten syntyvä vaje katettaisiin.

 

Kunta- ja valtiontaloudessa on mentävä menojen leikkauksiin. Ainakin on pystyttävä patoamaan nykyiset kustannukset siten, että menot eivät kasva.

 

Olen viime päivinä kuunnellut ihmetellen, kun vanhat luottamushenkilöt puhuvat ihannoiden, että kunnan olosuhteita ei voi verrata yritysmaailmaan - kunnassa kun on kuulemma ihan erilaiset menettelytavat. Käsittämätöntä näköalattomuutta!

 

Yrityksissä johtamis-, seuranta- ja valvontajärjestelmät asettavat tiukat raamit rahankäytölle ja saataville myyntituloille. Luottamushenkilönä koen, että luottamushenkilön eräs tärkeimmistä tehtävistä on tehdä sellaisia päätöksiä, että toiminta tehostuu ja pystytään tekemään entiset tehtävät nykyistä pienemmin kustannuksin. Tämä tuntuu joillekin olevan ylivoimaisen vaikeaa käsittää.

 

Englannissa on julkistettu useamman vuoden kestävä ohjelma, jolla menojen kasvu saadaan padottua. Jotain sellaista on Suomessakin saatava aikaiseksi ja nopeasti.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Martti Hetemäki, verotyöryhmä,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini