Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Voi tyttö-raasu!

Perjantai 13.8.2010 - -Esko Erkkilä-


Työministeri Anne Sinnemäki on ehdottanut, että työajoihin käytettävän oman auton käytöstä maksettavia korvauksia pitäisi alentaa.

 

Sinnemäen ajatusrakennelman mukaan kilometrikorvausten alentaminen lisäisi julkisten liikennevälineiden käyttämistä.

 

Tällä hetkellä oman auton käytöstä maksettava verovapaa korvaus on 0,45 €/km.

 

Omaan kohtuullista kokemusta työajoista maksettavista korvauksista, sillä vuotuiset veloitusajomääräni ovat pyörineet vuosittain tasolla 25.000…35.000 kilometriä.

 

Tiedän, että autolla ajamisella ei rikastu. Tiedän toki myös sen, että valtion matkustussäännön mukaiset verovapaat kilometrikorvaukset mahdollistavat kunnollisen auton ylläpidon.

Kohtuullisten kilometrikorvausten maksaminen merkitsee talouselämän rattaiden pyörittämistä tehokkaasti. On esimiesten tehtävä valvoa, että työtehtävät hoidetaan täsmällisesti ja ilman ylimääräisiä kustannuksia - veloituskilometrien oikea suhde työtehtävien suorittamiseen on eräs asia, jota esimiehen pitää seurata.

 

Yrityksissä oman auton käyttämisen ohjaus ja kontrollointi osataan, mutta valtionhallinnosta en ole lainkaan varma. Liittyykö Sinnemäen esiintulo hänen valtionhallinnosta kuulemiinsa "syväkurkkujen" kertomisiin?

 

Julkisuudessa on kerrottu, että valtio maksoi viime vuonna palkollisilleen 1,1 miljardia euroa oman auton käytöstä työmatkoilla. Kyseessä on iso summa, mutta on turha kuvitella, että summa olisi hukkaanheitettyä rahaa. Työmatkojen suorittaminen Sinnemäen ihannoimilla julkisilla kulkuvälineillä olisi myös maksanut ja paljon.

 

Puhun vuosikymmenten kokemuksella, kun totean, että valtaosan veloitusmatkojen suorittaminen ei onnistuisi julkisilla kulkuneuvoilla.  

 

Työministerin puuhastelu verovapaiden kilometrikorvausten kimpussa osoittaa ministeriltä työtehtäviensä priorisoinnin karkeaa virhearviointia.

 

Työministerin ensisijainen tehtävä on työllisyystilanteesta huolehtiminen. Hänen ei tarvitse pähkäillä asioita, jotka hänelle eivät kuulu ja joista hän ei näköjään mitään ymmärrä.

 

Verovapaat kilometrikorvaukset ovat käsittääkseni voimassa sellaisenaan valtion ja ilmeisesti myös kuntien työntekijöille. Yhteiskunnan todellisesta pyörittämisestä vastaavat yksityiset yritykset soveltavat omissa matkustussäännöissään valtion matkustusohjeistoa.

 

Työskentelen yrityksessä, jossa verohallinnon määrittelemät verovapaat kilometrikorvaukset ovat voimassa ainoastaan 25.000 kilometrille vuodessa. Sen kilometrimäärän ylittävistä kilometreistä korvaus puolittuu.

 

Esimerkkini kertoo, että yritykset soveltavat kilometrikorvausten alentamista jo nyt. Sinnemäen murehtima asia on ainakin yritysmaailmassa jo hoidettu!

 

Anne Sinnemäen kilometrikorvausten alentamisesitys on uusin limbo Vihreitten viimeaikaisista esityksistä. Se kertoo siitä elävästä elämästä vieraantuneesta ajatusmaailmasta, joka Sinnemäen laumassa laajasti vallitsee. Voi tyttö-raasua!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Anni Sinnemäki


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini