Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Haja-asutusalueiden jätevesiasetus pitää muuttaa järkeväksi

Torstai 23.9.2010 - -Esko Erkkilä-


Vuonna 2004 säädetyn jätevesiasetuksen mukaan haja-asutuksen jätevesistä pitää puhdistaa 90 prosenttia orgaanisesta aineesta, 85 prosenttia fosforista ja 40 prosenttia typestä.

Asetus koskee kaikkia uudisrakennuksia. Vanhojen rakennusten on täytettävä vaatimukset vuoden 2013 loppuun mennessä.

Astus on aiheuttanut paljon hämminkiä ja vastustusta. Likakaivosysteemejä markkinoivia tahoja asetus on palvellut. Maaseutuväelle ja mökkiläisille on myyty kalliita ja toimimattomia järjestelmiä.

Toivottavasti asiaan saadaan nyt järkeä, kun pääministeri Mari Kiviniemi lupasi pääministerin haastattelutunnilla 19.9.2010, että ympäristöministeri Paula Lehtomäki antaa asetusmuutosesityksen, jolla asetuksen pahimmat ongelmakohdat muutetaan.

Haja-asutusalueiden jätevesiasetus on osoittautunut kohtuuttomaksi maaseudun väestölle ja myös monille kaupunkilaisille, sillä sen järjettömyydet koskevat myös mökkiläisiä.  

Järjen puuttuminen jätevesiasetuksesta on esimerkki siitä toiminnasta, jota demari- ja viherpiipertäjävirkamiehet Ympäristöministeriössä puuhastelevat.

Poliittisesti vastuulliset puolueet eivät Ympäristöministeriön perustamisen aikoihin ymmärtäneet sitä merkitystä ja vaaraa, joka oli muodostumassa. Ympäristöministeriö annettiin demareiden ja vihreiden temmellyskentäksi. Ministeriöön muodostui virkamieskunta, jonka tärkein tehtävä näyttää olevan vaikeuttaa kansalaisten elämää.

Oli surullista lukea Iltasanomista 20.09.2010, että ministeri Jan-Erik Enestam´lle asian esitellyt virkamies oli sisällyttänyt valmistelutekstiinsä vääriä tietoja, kun Enestam esittelevänä ministerinä ajoi haja-asutusalueiden jätevesiasetusta.

Nyt kyseinen virkamies kommentoi yksioikoisesti: "En ota kantaa".

Toivon, että Paula Lehtomäki nyt toimii kentältä saamansa palautteen mukaan ja muuttaa jätevesiasetuksen pahimmat kohdat oikeudenmukaisiksi ja järjellisiksi. Siihen Lehtomäellä on täysi oikeus, sillä ovathan ministeriöt päällikkövirastoja, joiden päättäjä viime kädessä on ministeri.

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: haja-asutusalueiden jätevesiasetus, Mari Kiviniemi, Paula Lehtomäki,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini