Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Potilas vai asiakas?

Lauantai 27.11.2010 - -Esko Erkkilä-


Olen elämäni varrella sairastellut melko vähän.

 

Yhdeksän vuotta sitten koettu eturauhassyövän hoitaminen leikkauksella on ollut suurin operaatio, jonka olen kokenut.

 

Se merkitsi vajaan kuuden viikon sairaslomaa, mutta varhaistoteamisen ansiosta kaikki meni hyvin.

 

Kävin työterveyshuollon merkeissä lääkärin puheilla ja meille syntyi lääkärin kanssa mielenkiintoinen keskustelu, että ovatko hänen luonaan käyvät ihmiset potilaita vai asiakkaita.

 

Olen aina kaikissa yhteyksissä - erityisesti syöpäjärjestön tukihenkilötoiminnassa - korostanut, että olemme sairaanhoitojärjestelmän asiakkaita. Tunnustan toki sen, että voimme olla potilaistakin, mutta se edellyttää mielestäni vaikeata sairautta.

 

Tukihenkilötoiminnassa asiakas-termin käyttäminen rohkaisee hiljattain syöpädiagnoosin saaneita eturauhassyöpäveljiä sekä heidän läheisiään. Sen vuoksi käytän niissä yhteyksissä järjestelmällisesti termiä "asiakas". Se osaltaan merkitsee, että puhuttelevan tiedon saaneella miehellä ja hänen läheisillään on vielä paljon annettavaa yhteiskunnalle.

 

Tapaamani lääkäri oli kiinnostunut virittelemästäni keskustelusta ja hän koki keskustelunavaukseni mielenkiintoiseksi.

 

Kyseinen lääkäri - nimi on toisarvoinen juttu - kertoi, että hoitotyötä johtavat professorit kavahtavat asiakas-termin käyttämistä. Se merkitsee heidän mielestään, että sairaanhoitojärjestelmä koetaan rahanpyydystämiseksi.

 

Olen toiminut liike-elämässä yli 40 vuotta ja siellä asiakkuudesta puhuminen on luontevaa. Koen ehdottomasti, että asiakkaaksi kutsuminen myös terveydenhoitoalalla merkitsee "potilaan" arvostamista.

 

Työnantajani on hoitanut työterveyshuollon yksityisen tahon kautta. Hoidon saaminen yksityisen yrityksen kautta on ollut vaivatonta, odotusjonoja ei ole ja hoitotulokset ovat kohdallani olleet hyviä - toki sairaudet ovat olleet vähäpätöisiä, mutta kuitenkin sellaisia, että ne on pitänyt hoitaa.

 

Iän karttuminen merkitsee, että lääkärin puheilla on varmaan tulevaisuudessa käytävä entistä useammin.

 

Toivottavasti saan jatkossakin olla terveydenhoitoalalla asiakas, olkoon sitten kysymys julkisesta tai yksityisestä sairaanhoidosta. Jos minua joudutaan kutsumaan potilaaksi, kyseessä on minua kohdannut vakava sairaus. En siis toivo, että minua jouduttaisiin tulevina aikoina kutsumaan potilaaksi.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: työterevyshuolto, yksitýinen sairaanhoito, julkinen sairaanhoito,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini