Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Työterveyshuollon piirissä olevat ja vapaaehtoista vakuutusta maksavat eivät tiedä, että miten mahdotonta Suomessa on saada julkiselta terveydenhoidolta hyvää hoitoa sairauden tai tapaturman kohdatessa

Sunnuntai 28.12.2014 - -Esko Erkkilä-

Olin työterveyshuollon piirissä koko työurani ajan eli 40 ja puoli vuotta.

 

 

Terveydenhoitoni oli myös sen jälkeen hoidossa puolitoista vuotta, sillä olin aikoinaan ymmärtänyt ottaa ilman omavastuuta olevan sairaskuluvakuutuksen.

 

 

Työaikana olin sairaslomalla muutaman päivän, kun olkapäätäni operoitiin ja sen lisäksi olin sairaslomalla kuusi viikkoa, kun minulle tehtiin eturauhassyöpäleikkaus.

 

 

Muun ajan pystyin olemaan tuottavassa työssä!

 

 

Sain olla terve 28.11.2014 saakka, jolloin jouduin työtapaturmaan, kun kompuroin ja putosin puolentoista metrin korkean halkopinon päältä oikean olkapääni päälle.

 

 

Sahasin moottorisahalla tapaturmani jälkeen henkilöauton peräkärryllisen polttopuita ja ajoin Viljakkalasta Kyröskosken kautta Tampereelle, vaikka vaihtaminen ja muukin ajaminen vaati erikoistoimenpiteitä.

 

 

Siitä lähtien ”oikea käteni on ollut poissa pelistä”!

 

 

Kävin tapaturmailtana ensiavussa Acutassa Tampereella ja kuuden tunnin odotuksen jälkeen sain särkylääkettä, mutta en esimerkiksi päässyt magneettikuvaukseen, vaikka se olisi alkeellisimmankin lääketieteellisen tietämyksen perusteella ollut välttämättömyys.

 

 

Kivut jatkuivat kovina ja sen vuoksi meninkin 5.12.2014 uudestaan Acutaan, jotta olisin saanut julkiselta terveydenhuollolta apua.

 

 

Nyt odotukseni kesti vain kaksi tuntia, mutta mitään apua en saanut.

 

 

Vaadin vihaiselta naislääkäriltä pääsyä magneettikuvaukseen, mutta en sitä saanut. Vihainen naislääkäri kosti pyyntöni ja halusi ottaa minulta puhalluskokeen. Annoin puhalluskokeen, mutta vihaisen naislääkärin vinkkelistä laihoin tuloksin. Lääketieteellinen osaamiseni ei riitä selittämään, että miten puhalluskokeen ottaminen helpotti olkapääni särkyä!

 

 

Tunsin edelleen, että magneettikuvaus on välttämättömyys ja menin omakustanteiseen magneettikuvaukseen Cityterveys Tampereen toimipisteeseen.

 

 

Sain magneettikuvauksen tulokset muutaman päivän kuluttua ja radiologian erikoislääkärin lausunnossa todettiin, että ”supraspinatuksen käytännössä totaali ruptuura, vetäytymää pääosin 5 cm, muutama yhtenäinen säie”.

 

 

Lausunto on monipuolinen ja seuraavaksi siinä todetaan näin: ”Subscabulariksen insertiossa ylöosassa osittainen repeämä ja bicepsin pitkän pään jänne on dislokoituneena subscabularis jänteen sisään.”

 

 

Lisäksi radiologian erikoislääkäri toteaa lausunnossa mm. näin: ”Infrapinatuksen insertiossa yläosan repeämä ja vetäymää noin 3 cm, alaosa jänteestä kiinnittyy humerukseen.”

 

 

En tunne ihmisen anatomiaa, mutta sen tiedän, että vammani on vakava vaikka Acutan lääkärit toista vakuuttavatkin.

 

 

Menin Cityterveys Tampereelta saamani aineiston kanssa Hatanpään terveysaseman ajanvaraukseen pikaisen hoitotarpeen merkeissä ja sain ajan sieltä lääkärin vastaanotolle 23.12.2014.

 

 

Ystävällinen nuori naislääkäri totesi, että Cityterveys Tampereen magneettikuvan perusteella pääsen nopeaan hoitoon. Valitettavasti ”nopea hoito” Tampereen julkisessa terveydenhoidossa merkitsee sitä, että saan julkisen puolen ortopedian erikoislääkärin vastaanottoajan heti tammikuun jälkeen!!! Oletan, että sen jälkeen alkaa odottaminen leikkaukseen.

 

 

Onkohan kesän viljelytoimenpiteet turhaa haaveilua, sillä leikkauksen jälkeinen olkapään kuntouttaminen kestää viikkoja?

 

 

Ortopedin vastaanottoaikaa ja sitä todennäköisesti seuraavaa leikkausta odotellessa ja käsipuolena sekä särkylääkkeitä syövänä potilaana muistutan, että nauttikaa terveydenhoidostanne Te, jotka olette työterveyshoidon piirissä ja Te, joilla on hankittuna yksityinen vakuutus sairastapauksia ja tapaturmia varten.

 

 

Tiedän, että yksityisen puolen potilaana olisin heti päässyt hoitoon, minut olisi jo aikoja sitten leikattu ja kuntoutumiseni olisi nyt hyvässä vauhdissa, mutta julkisen terveydenhoidon huutolaispoikana saa odottaa hoitojen aloittamista vielä ties kuinka kauan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Acuta, Acutan vihainen lääkäri, Acutassa puhallutetaan jos vaatii hoitotoimenpiteitä, julkinen sairaanhoito on retuperällä, julkinen sairaanhoito, julkinen sairaanhoito Tampereella, magneettikuvaus, Cityterveys,

Nyt pitää nopeasti saada pihkaa Tampereen julkisiin terveyspalveluremmeihin!

Lauantai 16.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Ennen leikkuupuimuriaikaa viljat niitettiin viikatteella, laitettiin seipäille kuivumaan ja puitiin puimakoneelle.

 

Aluksi maamoottorit ja sitten sähkömoottorit käyttivät remmivedolla puimakonetta.

 

Muistan, kun puintipaikalla laitettiin pihkaa remmeihin, kun ne alkoivat luistaa ja puimakoneessa kierrokset laskivat liian alhaalle.

 

*********

 

Vanha tapa pihkan laittamisesta remmeihin tuli mieleeni, kun jouduin omakohtaisesti kokemaan sen tehottomuuden, jolla Tampereella hoidetaan kansalaisten terveyspalveluja.

 

Kerron omakohtaisen esimerkin:

 

Pääsin pitkällisen odottamisen jälkeen kunnalliseen kuulontutkimukseen. Tutkimukset tehdään Tampereen kaupungin Erikoissairaanhoidon Korva- ja silmäyksikössä Koulukadulla.

 

Sain ajakseni tavallisena arkipäivänä klo 15.00.

 

Menin paikalle hieman ennen minulle annettua aikaa ja huomasin, että olen ainoa asiakas. Siivooja siivosi paikkoja, mutta keitään muita asiakkaita ei näkynyt.

 

Asetuin odottamaan ja hämmästyin, kun silmäpuolen hoitaja tuli hieman ennen minulle ilmoitettua aikaa kyselemään, että mitä asiaa minulla on!

 

Kerroin, että minulle on sovittuna aika klo 15.00.

 

Aloin ounastelemaan, että on talon tapa lopettaa asiakaspalvelutyöt jo hyvissä ajoin ennen klo 15.00!

 

Pääsin ajallani tutkimuksiin ja varsinaisen kuulontutkimuksen suorittikin oikein asiantunteva sekä miellyttävästi asiakaspalvelun taitava sairaanhoitaja.

 

Ongelmat alkoivat, kun sairaanhoitaja alkoi antaa minulle aikaa lääkärin puheille. Kalenterini oli kadulla autossa ja en halunnut, että minulle olisi varattu sellainen aika, jolloin en pääsisi paikalle.

 

Sanoin noutavani kalenterini autosta. Silloin hoitaja sekä aulaan tullut toinenkin hoitaja totesivat, että ulos vielä tähän aikaan pääsee, mutta ei enää sisälle vastaanottotiloihin! Sovimme, että katsomme minulle sopivan ajan huomenissa puhelimitse ja niin tapahtuikin!

 

 

Tapauksen johdosta hälytyskellot soivat!

 

Onko todella niin, että Tampereen kaupungin kuulon- ja näkötutkimuksiin ei anneta aikoja enää klo 15.00 jälkeen?

 

Olen ihmetellyt kuulontutkimukseen pääsemisessä pitkiä jonotusaikoja – kolme kuukautta – mutta nyt syy pitkiin jonoihin alkaa selvitä.

 

Syy on johdon leväperäisyys ja piittaamattomuus kaupunkilaisten terveydestä. Ei voi olla oikein, että kalliit laitteet ja toimitilat ovat päivittäin käytössä ainoastaan muutaman tunnin.

 

Miten työssäkäyvät voivat käydä kuulon- ja näöntutkimuksissa, kun tutkimusaikoja ei anneta kuin klo 15.00 saakka?

 

 

********

 

Terveydenhoitoon liittyvien ongelmien syiden selvittelyssä ei saa heittää pienintäkään varjoa suorittavan henkilöstön suuntaan ja en sitä tässäkään tee.

 

Osoitan syyttävän sormeni taitamattomalle johdolle ja niille poliitikoille, jotka sallivat näin tehottoman menon jatkua.

 

 

Nyt kiireesti pihkaa sille remmille, joka huolehtii terveydenhoitojärjestelmän pyörittämisestä Tampereella!

 

 

-Esko Erkkilä-

                 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sairaanhoito tehotonta Tampereella, kuulontutkimus, näöntutkimus, jonot kuulontutkimukseen jonot näöntutkimukseen, julkinen terveydenhoito, julkinen sairaanhoito, yksityinen terveydenhoito, yksityinen sairaanhoito,

Potilas vai asiakas?

Lauantai 27.11.2010 - -Esko Erkkilä-

Olen elämäni varrella sairastellut melko vähän.

 

Yhdeksän vuotta sitten koettu eturauhassyövän hoitaminen leikkauksella on ollut suurin operaatio, jonka olen kokenut.

 

Se merkitsi vajaan kuuden viikon sairaslomaa, mutta varhaistoteamisen ansiosta kaikki meni hyvin.

 

Kävin työterveyshuollon merkeissä lääkärin puheilla ja meille syntyi lääkärin kanssa mielenkiintoinen keskustelu, että ovatko hänen luonaan käyvät ihmiset potilaita vai asiakkaita.

 

Olen aina kaikissa yhteyksissä - erityisesti syöpäjärjestön tukihenkilötoiminnassa - korostanut, että olemme sairaanhoitojärjestelmän asiakkaita. Tunnustan toki sen, että voimme olla potilaistakin, mutta se edellyttää mielestäni vaikeata sairautta.

 

Tukihenkilötoiminnassa asiakas-termin käyttäminen rohkaisee hiljattain syöpädiagnoosin saaneita eturauhassyöpäveljiä sekä heidän läheisiään. Sen vuoksi käytän niissä yhteyksissä järjestelmällisesti termiä "asiakas". Se osaltaan merkitsee, että puhuttelevan tiedon saaneella miehellä ja hänen läheisillään on vielä paljon annettavaa yhteiskunnalle.

 

Tapaamani lääkäri oli kiinnostunut virittelemästäni keskustelusta ja hän koki keskustelunavaukseni mielenkiintoiseksi.

 

Kyseinen lääkäri - nimi on toisarvoinen juttu - kertoi, että hoitotyötä johtavat professorit kavahtavat asiakas-termin käyttämistä. Se merkitsee heidän mielestään, että sairaanhoitojärjestelmä koetaan rahanpyydystämiseksi.

 

Olen toiminut liike-elämässä yli 40 vuotta ja siellä asiakkuudesta puhuminen on luontevaa. Koen ehdottomasti, että asiakkaaksi kutsuminen myös terveydenhoitoalalla merkitsee "potilaan" arvostamista.

 

Työnantajani on hoitanut työterveyshuollon yksityisen tahon kautta. Hoidon saaminen yksityisen yrityksen kautta on ollut vaivatonta, odotusjonoja ei ole ja hoitotulokset ovat kohdallani olleet hyviä - toki sairaudet ovat olleet vähäpätöisiä, mutta kuitenkin sellaisia, että ne on pitänyt hoitaa.

 

Iän karttuminen merkitsee, että lääkärin puheilla on varmaan tulevaisuudessa käytävä entistä useammin.

 

Toivottavasti saan jatkossakin olla terveydenhoitoalalla asiakas, olkoon sitten kysymys julkisesta tai yksityisestä sairaanhoidosta. Jos minua joudutaan kutsumaan potilaaksi, kyseessä on minua kohdannut vakava sairaus. En siis toivo, että minua jouduttaisiin tulevina aikoina kutsumaan potilaaksi.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työterevyshuolto, yksitýinen sairaanhoito, julkinen sairaanhoito,