Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Hautakivien muistolaatat ovat arvonanto sotiemme taistelijoille, jotka varmistivat Suomen itsenäisyyden

Lauantai 27.8.2011 - -Esko Erkkilä-


Vapaussotamme veteraanit ovat jo kaikki saaneet kutsun viimeiseen iltahuutoon.

 

Myös Talvisodan, Jatkosodan ja Lapinsodan urheat taistelijat ovat keskuudessamme yhä harvenevin rivein.

 

On ilahduttavaa, että sotiemme veteraaneja muistetaan heidän hautakiviinsä kiinnitetyin muistolaatoin. Se on tapa, jolla voimme antaa arvostustamme joukostamme poistuneille veteraaneille.

 

Tein taannoin lyhyen kierroksen Kälviän hautausmaalla ja löysin lukuisiin hautakiviin kiinnitettyinä sotiemme veteraaneja kunnioittavia muistolaattoja.

 

Tässä muutamia kuvia Kälviän hautausmaalla tapaamistani hautakivilaatoista, joissa muistetaan sotiemme veteraaneja:

 

pict0859.jpg

Vapaussodan muistomitali merkitsee, että sen saaja on  itsenäisyytemme ensi hetkinä osallistunut Suomen itsenäisyyden varmistamiseen.

 

pict0862.jpg

Suomen Sotaveteraaniliiton muistomitali on kiinnitettynä monen Talvi-, Jatko- ja Lapinsodassa kunnostautuneen veteraanin hautakiveen.

 

pict0861.jpg

Rintamaveteraaniliiton muistomitali löytyy usean maamme hautausmaan poveen haudatun sotaveteraanin hautakivestä.

 

pict0860.jpg

 

Lukemattomat sotaveteraanit vammautuivat viime sodissamme ja heidän hautakivissään on Sotainvalidien hautamuistomerkkilaatta.

 

pict1033.jpg

 

Lotta Svärd-järjestö oli tärkeä tekijä, että Suomi säilytti itsenäisyytensä viime sodissamme. Saamme olla ylpeitä, että Lotta Svärd-järjestön kunnia on palautettu. Lotta Svärd-muistomitali hautakivessä kertoo, että kummun alla lepäävä nainen on ollut tärkeässä roolissa Suomen itsenäisyyden turvaajana.

 

Hautausmaat kertovat lukemattomia tarinoita.

 

Hautakiviin kiinnitetyt sotiemme muistomitalit ovat tärkeitä ”tarinoiden kertojia” – ne kertovat henkilöistä, jotka ovat toiminnallaan taanneet meille vapaan maan.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Vapaussodan muistomitali, Suomen Sotaveteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto, Sotainvalidien muistomitali, Lotta Svärd,


Kommentit

9.4.2017 9.57  Irja Auvinen

Tervehdys !
Sodassa 5v olleen isäni kuolemasta tulee kuluneeksi 40 v 27.04. 17 kansallisena veteraanipäivänä. Hän ei onneksemme vammautunut sodassa muuten kuin henkisesti.Kasvatti meidät kaksi lasta. Vaimonsa kuoli 1946. Tahtoisin hautakiveen merkin jälkipolvia varten ja kunnioitukseksi sodassa olosta. Voitteko auttaa asiassa ? voi soittaa: p. 050-3795010

3.1.2019 10.41  markku jakonen

Haluaisin äitini hautakiveen Lotta-muistomerkin.Pyydän yhteyden ottoanne. terveisin Markku Jakonen Koulutie 1 A 6 41330 Vihtavuori 0500170651 tai markku.jakonen@elisanet.fi

3.1.2019 20.58  -Esko Erkkilä-

Markku Jakonen: Ole yhteydessä lähimpään hautaustoimistoon, niin homma hoituu!

10.9.2019 12.21  Kai Kyöperi

Onkohan muistolaattaa Miinanraivaajille?

24.4.2020 13.36  Merja Lyytikäinen

Isäni/appeni kuolemasta tulee kuluneeksi 42 vuotta. Haluaisimme hautakiven huollon yhteydessä siihen tammenlehvä muistomerkin. Voiko sen saada ilman tarkkaa tietoa veteraanijärjestön jäsenyydestä?
Sotaveteraani hän tietenkin oli.

24.4.2020 13.45  -Esko Erkkilä-

Merja Lyytikäinen: Näin löysin googlettamalla:

"Tammenlehvätunnusta voidaan käyttää rintamaveteraanien hautakivissä, joille on myönnetty rintama-, sotilas- tai rintamapalvelustunnus (naisille) tai ulkomaalaisen rintamasotilatunnus."

17.8.2021 13.29  Katkera Tottuus

Kaikki veteraanit kuten isoisäni eivät olkleet elossa silloin kun kyseisiä merkkejä alettiin kiviin kiinnittää, ja luonnollisesti näitä liittoa aiempien menehtyneiden ei luokitella kuuluneen mihinkään liittoon. Osalle kyseisitä menehtyneistä on paikallisyhdistysten toimesta kiviin merkkejä kiinnitetty, mutta koska kaikki on muistin varassa, näin ei aina ole. Nyt nykyehdoiilla mitali onkin vain merrkki kyseiseen liittoon kuulumisesta ja moni todellinen talvi-ja jatkosodan kokonaan läpitaistellut jää ilman minkäänlaista huomionosoitusta tai mitalia kivessään, kuten isoisäni kohdalla on. Moni piakvisiitin tehnyt tai läheinen taas saa mitalin sillä, että on omaisena liittynyt tai liitetty liittoon.

9.10.2023 9.21  Meiju

Täytyy kyllä sanoa, että koko perheellämme on suuri kunnioitus sotiemme veteraaneja kohtaan. Kiitos kun olet koonnut tähän kirjoitukseen kuvia näistä hautakivien muistolaatoista. Tästä on helppo näyttää näitä isoäidilleni, sillä hänellä on jo vaikeuksia kulkea pitempiä matkoja ja häntä kiehtoo nähdä muistomerkkilaattoja ja muistella.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini