Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Syyshortensiat ovat vielä nyt parhaimmillaan

Tiistai 6.9.2011 - -Esko Erkkilä-


Syyshortensia on syksyllä kukkivista pensaista näyttävin. Se on parhaimmillaan ennen ensimmäisiä syyspakkasia eli juuri nyt.

 

Syyshortensia vaatii alppiruusujen ja pensasmustikan tapaan happaman kasvualusta, joten se on huomioitava jo kasvualustan teossa.

Syyshortensian istutuskuopan on oltava halkaisijaltaan metrin verran ja syvyyttä sillä on oltava yli puolimetriä.

Istutimme aikanaan tonttimme raja-aidaksi kävelytien suuntaan syyshortensia-aidan ja emme ole katuneet päätöstämme.

Kaivoimme syyshortensia-aidalle n. 80 senttiä leveän kaivannon, jolla oli syvyyttä saman verran. Täytimme kaivannon happamalla turvemaalla ja kasvuvoimaa on riittänyt.

Lannoitusta emme ole juurikaan antaneet, mutta kuivina kesinä kastelusta on huolehdittu. Syyshortensian lannoitteeksi käy vallan hyvin alppiruusuille tarkoitettu lannoite, sillä niissä kalkkia ei ole.

Parin…kolmen vuoden välein olemme tuoneet kolmenkymmenen metrin pituiselle aidalle aitoa suoturvetta henkilöauton peräkärryllisen verran. Turve on ollut varmasti hapanta, sillä se on kaivettu metsäsuolta tai pellolta sellaisesta paikasta, jota ei ole koskaan kalkittu.

Syyshortensiaa ei saa leikata syksyllä, vaan leikkauksen vuoro on vasta keväällä sen jälkeen, kun yöpakkasista ei enää ole pelkoa.
pict1224.jpg


Syyshortensia-aita on ennen leikkausta resuisen näköinen, mutta sen ei saa antaa murehduttaa mieltä.


pict1228.jpg


Tässä keväinen leikkaus on jo alkanut ja sen myötä syyshortensia-aita alkaa siistiytymään. Huomaa, että leikkausajankohtana maassa on vielä lunta, mutta oletus säätilasta on se, että yöpakkasia ei enää tule.


pict13982.jpg

 

Elokuun loppupuolella ja aina syksyn ensipakkasiin saakka syyshortensia-aita on parhaimmillaan.

Tässä täsmälleen samasta kohdasta 31.8.2011 otettu kuva kuin kaksi ensimmäistäkin viime keväänä otettua kuvaa – ero on melkoinen.

 

Syyshortensia pääsee parhaiten oikeuksiinsa parinkymmenen yksilön aidanteena, mutta ovathan toki yksittäispensaatkin hienon näköisiä syksyllä.

 

Kannustan istuttamaan syyshortensiaa – se tuo näyttävää kukkarunsautta myöhäissyksyyn!

 

-Esko Erkkilä-Avainsanat: syyshortensia, syyshortensian leikkaaminen, syyshortensian istuttaminen,


Kommentit

17.9.2014 11.59  Varpu Kulhomäki

olen ihmetellyt, miksi runsaasti kukkivat , kukkien pituus jopa 50 cm, syyshortenssini kukkaoksat taipuvat sateessa ihan maahan asti, oksat ovat ptkät ja heikot eivätkä jaksa kannatella märkiä kukkia. olen leikannut hortensiat syksyllä rajusti, yksi silmuvälin jättäen. nyt alan leikatal keväällä. onko apua siitä? kiito!

17.9.2014 23.22  -Esko Erkkilä-

Varpu: Syyshortensiaa EI SAA leikata syksyllä. Syyshortensia leikataan vasta keväällä sen jälkeen, kun yöpakkasten vaaraa ei enää ole. Syyshortensiat taipuvat sateen jälkeen vaikka ne olisikin leikattu oikeaoppisesti keväällä. Olet suorittanut leikkauksen oikeaoppisesti eli yksi silmuväli väliinjättäen, mutta olet leikannut syyshortensiasi väärään vuodenaikaan!

Kiitoksia, että olet löytänyt blogijuttuni!

Minulla on fb-sivujeni kansikuvana kuva syyshortensia-aidastamme - käy vilkaisemassa!

14.8.2015 16.47  Eeva Laine

Ostin hienot syyshortensialapsoset n. 60 cm korkeat kukkavanat. Milloinkas näitä sitten ruvetaan leikkelemään?

14.8.2015 21.09  -Esko Erkkilä-

Kiitokset kysymyksestä Eeva!

Syyshortensian ainoa oikea leikkausajankohta on keväällä sen jälkeen, kun yöpakkasista ei enää ole vaaraa.

Leikkaus tapahtuu jokaisen oksan osalta siten, että yksi silmu jää leikkaamatta.

Leikkaaminen on tehtävä joka vuosi.

Jätin oikeastaan tarkoituksella tänä vuonna yhden syyshortensian mökillä leikkaamatta oikeaan aikaan ja leikkasin sen vasta kesä - heinäkuun vaihteessa - homma epäonnistui surkeasti eli leikkausajankohdalla on väliä!

4.10.2015 20.11  Anna-Maija Perttula

Voisitko neuvoa. Olen hankkinut syyshortensian taimia. Mikä olisi hyvä istutusväli, jotta ne viihtyisivät, mutta olisivat kuitenkin kuin yhtä perhettä? Jos syyshortensiat viihtyvät meillä, mitä hortensioita voisin liittää seuraksi?
Olen haaveillut omista hortensioista yli kymmenen vuotta. Aina joku on sanonut, ettei ne viihdy täällä savisessa Satakunnassa Nyt sinun neuvojen avulla uskallan toteuttaa haaveeni.

4.10.2015 20.49  -Esko Erkkilä-

Kiinnitän huomiota tuohon "savisessa Satakunnassa"! Syyshortensialle on tehtävä riittävän iso istutuskuoppa, johon tuodaan hapanta maata. Savea istutuskuopassa ei saa olla. Minimikoko istutuskuopalle on 60 senttiä syvyyttä ja kuopan halkaisijan on oltava ainakin 60 senttiä. Kun teet syyshortensiaperheen, niin kaiva "perheelle" 60 senttiä leveä ja 60 senttiä syvä kaivanto, jonka sitten täytät happamalla maalla. Kalkki on syyshortensialle kauhistus. Istutusväli vajaan metrin.

26.7.2016 14.02  Liisa sumia

Oletko kokeillut miten saa syyshortensian lisääntymään? Olisiko pistokkaasta tai oksan taivutuksesta apua. Vai nostaa koko pensas ylös ja pilkkoa juurakko osiin ja istuttaa osat uuteen maahan. terv. Liisa s

27.7.2016 8.45  -Esko Erkkilä-

En ole kokeillut ja en usko, että se kotikonstein onnistuisi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini