Durbanin ympäristökokouksessa turpaansa saaneessa Suomen valtuuskunnassa oli mukana peräti 43 henkilöä!Maanantai 26.12.2011 - -Esko Erkkilä- Suomen valtuuskunnan saavutuksille Durbanin ympäristökokouksessa ei voi hurrata, sillä Suomella oli käsissään miljardiluokan voitonmahdollisuudet, mutta lopputuloksena Suomi joutuikin maksumieheksi. Durbanissa tuli siis turpaan!
Olin yhteydessä Ympäristöministeriöön ja pyysin luetteloa henkilöistä, jotka edustivat Suomea Durbanissa. Ministeriölle on annettava tunnustus, sillä sain listan osanottajista nopeasti.
Pyysin sähköpostiviestissäni tietoa myös siitä, että milloin kukin valtuuskunnan jäsen oli paikalla Durbanissa, mutta sitä Ympäristöministeriöstä minulle ei suostuttu kertomaan.
Tässä lista henkilöistä, jotka olivat paikalla Durbanissa:
PuheenjohtajaYmpäristöministeri Ville Niinistö
VarapuheenjohtajatPääneuvottelija Sirkka Haunia, ympäristöministeriö Kansainvälisten asiain johtaja Jukka Uosukainen, ympäristöministeriö
JäsenetOsastopäällikkö Jorma Julin, ulkoasiainministeriö Suurlähettiläs Tiina Myllyntausta, ulkoasiainministeriö Finanssineuvos Outi Honkatukia, valtiovarainministeriö Ympäristöjohtaja Veikko Marttila, maa- ja metsätalousministeriö Neuvotteleva virkamies Juhani Tirkkonen, työ- ja elinkeinoministeriö Ympäristöneuvos Jaakko Ojala, ympäristöministeriö EU-erityisasiantuntija Merja Turunen, valtioneuvoston kanslia Asiantuntijat ja avustajatUlkoasiainneuvos Markku Niinioja, ulkoasiainministeriö Lähetystöneuvos Markku Aho, ulkoasiainministeriö Lähetystöneuvos Tito Gronow, ulkoasiainministeriö Neuvonantaja Matti Nummelin, ulkoasiainministeriö Tarkastaja Johanna Pietikäinen, ulkoasiainministeriö Lainsäädäntösihteeri Maria Pohjanpalo, ulkoasiainministeriö Erikoistutkija Folke Sundman, ulkoasiainministeriö Ulkoasiainsihteeri Petra Yliportimo, ulkoasiainministeriö Erityisasiantuntija Anne Tarvainen, ulkoasiainministeriö Suurlähettilään sihteeri Beverley Harris, ulkoasiainministeriö Kuljettaja Sonnyboy Chuma, ulkoasiainministeriö Harjoittelija Janne Posti, ulkoasiainministeriö Ympäristöylitarkastaja Jaana Kaipainen, maa- ja metsätalousministeriö Tutkija Matti Kahra, maa- ja metsätalousministeriö Erityisavustaja Paloma Hannonen, ympäristöministeriö Tiedottaja Karoliina Kinnunen Mohr, ympäristöministeriö Neuvotteleva virkamies Tuomas Kuokkanen, ympäristöministeriö Neuvotteleva virkamies Harri Laurikka, ympäristöministeriö Suunnittelija Outi Leskelä, ympäristöministeriö Ylitarkastaja Paula Perälä, ympäristöministeriö Neuvotteleva virkamies Tuija Talsi, ympäristöministeriö Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen, eduskunta Talousvaliokunnan jäsen Harri Jaskari, eduskunta Tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen, eduskunta Ympäristövaliokunnan valiokuntaneuvos Marja Ekroos, eduskunta Tutkimusprofessori Ilkka Savolainen, VTT Tilastopäällikkö Riitta Pipatti, Tilastokeskus Varttunut tutkija Tarja Tuomainen, Metla Erityisasiantuntija Aira Kalela, Global Gender and Climate Alliance Ilmastovastaava Hanna-Kaisa Kangas, WWF Suomi Kehityspoliittinen asiantuntija Tuuli Hakkarainen, Kepa Ilmastolähettiläs Tom Henriksson, Allianssi Elinkeinopoliittinen asiantuntija Pia Björkbacka, SAK
Osanottajalista herättää paljon kysymyksiä. Teen tässä niistä muutaman:1. Miksi maksajien edustajat puuttuvat kokonaan. Tarkoitan maksajilla metsänomistajien, MTK:n ja metsäteollisuuden edustajia. 2. Poliittisista päättäjistä olivat mukana vain Kokoomuksen tamperelaisedustaja Harri Jaskari, Vasemmistoliiton oululaisedustaja Martti Korhonen ja Vihreiden tamperelaisedustaja Oras Tynkkynen. Miksi SDP:n, Suomen Keskustan ja Perussuomalaisten edustajaa ei kelpuutettu paikalle? 3. Miksi joku Kepa oli edustettuna valtuuskunnassa? Järjestö toteaa nettisivuillaan itsestään näin: ”Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa on järjestöjen yhteistyö-, vaikuttamis- ja palvelujärjestö.” Kysyn, että palveleeko järjestö Suomen etuja? 4. Nuorissa on tulevaisuus, mutta kuinka pitkälle ajateltua oli se, että Suomen nuorisotyö - Allianssi oli mukana virallisessa valtuuskunnassa, mutta ei esim. MTK? 5. Myös naisnäkökulman esilletuonti on tärkeää, mutta oliko Global Gender and Climate Alliance GGCA - järjestön edustajan mukanaolo välttämätöntä? Järjestö saa avustuksena Suomen valtiolta riihikuivaa rahaa 2,6 M€ vuosina 2010-2011 ja kertoo nettisivuillaan tehtävästään mm. näin: GGCA ajaa naisnäkökulman parempaa huomioimista ilmastonmuutokseen liittyvässä päätöksenteossa ja toiminnassa ja näin ollen pyrkii parantamaan naisten asemaa suhteessa ilmastonmuutokseen. Suomessa on lukuisia naisjärjestöjä, jotka olisivat varmasti osanneet pitää Suomen puolta paremmin kuin Global Gender and Climate Alliance GGCA!
Olen taipuvainen uskomaan, että Durbanin ympäristökokouksen Suomen kannalta surkea lopputulos selittyy merkittäviltä osin, kun tutustuu Suomen valtuuskunnan kokoonpanoon.
-Esko Erkkilä- |
Avainsanat: Durbanissa tuli turpaan!, Durban, Durbanin ilmastokokous, ympäristöministeri Niinistö, Ville Niinistö, Harri Jaskari, Martti Korhonen, Oras Tynkkynen, |