Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Unkari panostaa maataloustuotteidensa menekinedistämiseen viennissä ja edistää niiden kulutusta myös kotimassa

Keskiviikko 4.4.2012 - -Esko Erkkilä-


Saimme Unkarin matkallamme kuulla rautaisannoksen maatalousministeriön perustaman maataloustuotteiden markkinointia edistävän yrityksen toiminnasta.

 

Yrityksen nimi on Agricultural Marketing Centre ja saimme tutustua yritykseen Maatalousosuuskuntien ja maataloustuottajien kansallisen liiton eli MOSZ:n toimistossa järjestetyssä tilaisuudessa.


 

Zoltan_Gaal

 

Agricultural Marketing Centren nimilyhenne on AMC ja sen edustajana johtaja Zoltan Gaal piti meille erinomaisen esityksen yrityksen toiminnasta. Gaal´n toimenkuva AMC:ssä on "ammatillinen neuvonantaja".

Kaikesta näki, että johtaja Gaal panostaa tehtäväänsä. Hän vakuutti, että vastaa varmasti, jos häneltä kysytään unkarilaisista elintarvikkeista. Sopii koettaa ja lähettää sähköpostia osoitteella zoltan.gaal@amc.hu.

 

AMC on Unkarin maaseudun kehitysministeriön alainen firma ja sen tarkoituksena on antaa markkinointiapua pienille sekä keskisuurille elintarvikealan yrityksille.

 

Johtaja Zoltan Gaal jakoi meille useita esitteitä, joissa esiteltiin monipuolisesti unkarilaisia elintarviketuotteita. Meille jaetut esitteet olivat tekniseltä tasoltaan poikkeuksellisen korkealuokkaisia ja yrityksen vientisuuntautuneisuudesta kertoo, että esitteet olivat englanninkielisiä.

 

Yrityksen ”vientikielet” ovat englannin lisäksi ainakin saksa sekä venäjä. Oletettavasti myös italiankielisiä esitteitä on, sillä Italia on tärkeä vientimaa unkarilaisille elintarvikkeille.

 

Lentomatkustus valitettavasti rajoittaa hyvänkin materiaalin kuljettamista ja sen vuoksi toin Suomeen AMC:n esitteistä ainoastaan ”Flavours of Hungary” –esitteen.

 

Kyse on A4 –kokoisesta korkealaatuiselle paperille painetusta 30 –sivuisesta reseptivihkosesta, jossa kerrotaan aineosien tarkkuudella erilaisten keittojen, sieniruokien, lukuisten liharuokien ja leivosten valmistusreseptit sekä valmistustavat.

 

Jokaisen ruokalajin kohdalla on suositus sen ohella tarjoiltavasta viinimerkistä. Viinin osalta suositusta täydennetään Unkarin kartalla, johon on pisteellä merkitty alue, jolla kyseistä viinimerkkiä tuotetaan.

 

Kaikki esitteessä kerrotut ruoka-annokset on kuvattu valmiina ravintola-annoksina ja on selvää, että jokaisessa kuvassa esiintyy myös suositeltu viinilaatu kauniisti lasiin kaadettuna.

 

AMC:n vientitoiminnan painopisteenä ovat ulkomaiset elintarvikemessut ja niille rakennetut Unkarin osastot. Johtaja Gaal mainitsi mm. Kölnissä järjestettävän Anugan, Pariisin SIAL:n, Agrobalt´n Kaunasissa sekä Berliinin Gryne Wochen.

 

Merkittävä tehtäväkenttä on eri maiden ja suurimpien kaupunkien parhaiden elintarvikeliikkeiden kanssa yhteistyössä toteutettavat Unkari-tapahtumat. Olin sukulaismiehen kanssa viime syksynä ruokailemassa Berliinissä KaDeWe –tavaratalon ravintolassa ennen sulkemisaikaa ja katselimme, kun tavaratalon hienoa elintarvikeosastoa somistettiin siihen kuntoon, että siellä saattoi kohta alkaa unkarilaisviikon kutsuvierastilaisuus. Nyt tiedän, että AMC oli tapahtuman unkarilainen päätoimija!

 

AMC:n tarjoama markkinointiapu on ilmaista unkarilaisille elintarvikeyrityksille.

 

Hieno ja tavoiteltava esimerkki Unkarin maaseudun kehitysministeriön omistaman AMC:n toiminnasta on se, että se pyrkii omassa maassaan lähentämään maaseutua ja kaupunkia.


Yrityksen eräs keskeinen tarkoitus on saada kaupunkilaislapset rakastamaan maaseutua!

 

AMC:n johtaja Zoltan Gaal´a kuunnellessa tuli etsimättä mieleen se jyrkkyys, jota Suomessa noudatetaan valtion maksamaa suomalaisten elintarvikkeiden menekinedistämistoimintaa kohtaan. Meillä varotaan visusti käyttämästä yhteisiä rahoja kotimaisten elintarvikkeitten menekinedistämiseen ainakin kotimaassa ja onnetonta valtiovallan panostaminen on myös elintarvikkeiden vientitoimintaan.


Kannustan poikkeamaan AMC:n nettisivuille. Suora osoite niille on www.amc.hu.

Jos kuitenkaan ei osaa unkaria, kannattaa mennä niille googlettamalla amc.hu ja pyytää Googlea kääntämään unkarinkielinen teksti suomeksi. Sieltä löytyy aivan uusi maailma elintarvikkeiden menekinedistämisestä! Googlen käännökset eivät luonnollisestikaan ole sujuvaa suomea, mutta kyllä niistä selvän saa.


MaaritTyyne_ja_HUN-miehet

 

Hymy oli herkässä, kun retkikuntamme suomalainen opas Maarit Hollmen (vasemmalla) MTK:n Satakunnan liitosta luovutti paikallisoppaamme ”Tyynen” tulkkaamana pienet muistoesineet MOSZ:n pääsihteerille (oikealla) sekä AMC:n johtaja Zoltan Gaal´lle.

Saimme isänniltämme paljon mietittävää!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Agricultural Marketing Centre, AMC, Zoltan Gaal, Anuga, Gryne Woche, SIAL, elintarvikemessut, elintarvikkeiden menekinedistäminen, KaDeWe,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini