Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Euroopan ruokaskandaalit laajenivat Tampereelle

Sunnuntai 31.3.2013 - -Esko Erkkilä-


Eurooppaa ravistelleet ruokaskandaalit levisivät Tampereelle, kun tuontiraaka-aineillaan retostellut tamperelainen ”laaturavintola” Salud jäi rysän päältä kiinni Tampereen Lielahdessa valmistetun mustamakkaran käyttämisestä espanjalaisena morcilla-mustamakkarana.

 

Lieventävänä asianhaarana voidaan todeta, että raaka-aineen alkuperäväärennös oli ”oikein päin”, sillä nyt kotimaista elintarviketta väitettiin tuontielintarvikkeeksi.

 

Raskauttavana asianhaaran puolestaan on se – kuten Aamulehti kertoo uutisessaan 25.3.2013 – että henkilökunta oli maininnut asiakkaalle, että ”eroa ei uskottu huomattavan”. Kyse oli siis tahallisuudesta!

 

Salud yrittää nyt selitellä väärennöstään, mutta espanjalaisen morcilla-mustamakkaran ja tamperelaisen Tapolan valmistaman mustamakkaran laadussa on perustavan laatuinen ero; Tapolan mustamakkaran raaka-aine on sianliha ja espanjalaisen morcilla-mustamakkaran puolestaan pitäisi olla Wagya-härän lihasta valmistettu.

 

Ruokaväärennös on huomattava, sillä Wagyu-häränliha on hienointa ja laadukkainta pihvilihaa erikoisjalostetusta ja erikoisruokitusta karjasta. Nyt kuitenkin Salud´n asiakkaat saivat lautaselleen mustaamakkaraa, jonka raaka-aineena oli tavallinen sianliha!


Kokonaan eri asia on se, että onko Wagya-häränlihaa häränlihaa lainkaan, sillä häränlihan pitäisi olla peräisin salvetusta sonnista. Epäilen, että Wagya-"häränliha" onkin sonninlihaa tai peräti lehmänlihaa!

 

On selvää, että jalostuksellisesti erilaisen ja erityisellä dieetillä ruokitun karjan naudanliha on hinnaltaan eri kategoriassa kuin sianliha. Sen vuoksi nyt paljastuneessa ruokaväärennöksessä on ilmeisesti pohjimmiltaan kyse taloudellisen edun tavoittelusta – hyvin tavallista kaikissa paljastuneissa ruokaskandaaleissa.

 

Salud-ravintolan ruokatöppäilyt eivät luo pienintäkään varjoa Tapolan mainion mustamakkaran ylle, sillä se säilyy edelleen hienona tamperelaisena ruokana, jota mm. meillä syödään viikoittain!

 

**********

 

Olen kerran käynyt asiakasneuvottelun isäntänä Salud´ssa ja en pitänyt lainkaan paikasta.

 

Toivottavasti nyt paljastunut ruokaväärennös paljastaa monille muillekin, että Salud ei ole luotettava ruokapaikka.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: ruokaskandaali Tampereella, Salud, ravintola Salud, Tapola, Tapolan mustamakkara, Wagyu, Wagyu-härkä,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini