Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Yrjölän Marjatilan lampaat Hämeenkyrön Mahnalasta tulevat kesätöihin Tampereelle!

Keskiviikko 24.4.2013 - -Esko Erkkilä-


Tampereella on alkamassa mielenkiintoinen vanhan pelto- ja niittymaiseman ennallistamisprojekti, kun Yrjölän Marjatilan lampaat Hämeenkyrön Mahnalasta saapuvat kesätöihin Tampereen Peltolammille Ruokomäenpuistoon.

 

Etelä-Alvari järjesti asian tiimoilta yleisötilaisuuden eilen Peltolammin koululla eli aivan suunnitellun projektialueen kupeessa.

 

Olin mukana mielenkiintoisessa tilaisuudessa.

 

Yleisötilaisuuden johdattelijana toimi rakennuttajahortonomi Teemu Kylmäkoski Tampereen kaupungilta.

 

 

 lammas1

 

Rukkamäenpuisto sijaitsee pääradan varrella radan oikealla puolella Peltolammin kaupunginosassa, kun Tampereelle saavutaan junalla Helsingistä.

Suunniteltu puisto on kooltaan 2 hehtaaria.

 

 

lammas2

 

Puisto on lännen suuntaan viettävää vanhaa peltomaisemaa, joka on vuosien saatossa metsittynyt. Takana näkyy päärata – oikealle on suunta kohti Tampereen rautatieasemaa.

 

 

lammas3

 

Rukkamäenpuisto rajoittuu ”yläosaltaan” Rukkamäentiehen (oikeassa yläkulmassa) ja puiston Tampereen puoleisella reunalla sijaitsee Rukkamäen torppa (kuvassa keskellä koivujen takana sijaitseva rakennusryhmä).

 

 

lammas4

 

Rukkamäenpuiston hoitosuunnitelma on laadittu vuosille 2013 – 2017 ja sen on laatinut maisemasuunnittelija Riikka Söyrinki ProAgria Etelä-Suomen Pirkanmaan yksiköstä.

Tässä yhteydessä on todettava, että melkoinen myllerrys viime vuosina on käynyt maatalouden neuvontajärjestössäkin. Etelä-Suomen ProAgrian alueeseen kuuluu nykyisin Pirkanmaan lisäksi Häme, Uusimaa, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala – melkoinen suoritus Suomen kartan ”pahoinpitelyssä” tämäkin!

 

 

lammas5

 

”Kesätyöntekijät” eli lampaat Ruokomäenpuiston ennallistamisprojektiin tulevat Hämeenkyrön Mahnasta Yrjölän Marjatilalta. Marjatilan emäntä Tiina Harrinkari kertoili meille kaupunkilaisille lampaiden sielunelämästä ja niistä odotuksista, joita lampaiden omistaja asettaa tamperelaisille.

Erityisenä riskinä tuli esiin koirien lampaille mahdollisesti aiheuttamat ongelmat.

Harrinkari totesi yks´kantaan, että ongelmatapauksissa lampaat lähtevät takaisin Hämeenkyröön.

 

 

lammas6

 

Ruokomäenpuistoon ”projektityöntekijöiksi” saapuu Mahnalasta kesäkuussa kymmenen uuhta.

Jos kaikki sujuu hyvin, niin elokuun aikana uuhet saavat kaverikseen pässin. Pässillä on tärkeä tehtävä, sillä sen olisi saatava uuhet tiineiksi elokuun lopun ja syyskuun alkupuolen aikana.

Harrinkari näytti kuvia uuhista, joiden takapäässä selässä oli punaista väriä. Se on peräisin pässin vatsapuolelta, jonne lampuri on sen ”maalannut”.  Uuhien selässä oleva väri on merkki siitä, että niiden astuminen on pässiltä onnistunut.

Yrjölän Marjatilan emäntä Tiina Harrinkari kertoi, että hän vaihtaa pässien vatsapuolelle uuden värin kolmen viikon välein ja usein silloin myös uuhien kanssa ahertava pässi joutuu vaihtoon. Näin toimien lammaskatraan omistaja pysyy tietoisena, että mikä pässi on kunkin uuhen karitsoiden isä!

Lampaan kantoaika on muuten 5 kuukautta!


************


Ruokomäenpuiston perustamiskustannusten budjetti on n. 20.000 euroa ja vuosittaisten toimenpiteiden budjetti on n. 3.500 euroa (molemmat summat alv 0 %).


Puiston budjetoidut kustannukset ovat viiden vuoden projektijakson aikana 35.155 euroa (alv 0 %).


Olen realisti ja kun omaan jonkin verran kokemusta erilaisia projekteista, veikkaan viiden vuoden kustannusten asettuvan tasolle 75.000 - 100.000 euroa (edelleen alv 0 %).

 

************

 

Kiitän Etelä-Alvaria ja sen vuorovaikutussuunnittelija Aija Karttusta mielenkiintoisen tapahtuman järjestämisestä.

Toivon, että Ruokomäenpuiston ennallistamisprojekti onnistuu hyvin ja saamme Tampereelle jotain takuulla uutta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Ruokomäenpuisto, Yrjölän Marjatila, Tiina Harrinkari, Riikka Söyrinki, ProAgria Etelä-Suomi, ProAgria,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini