Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tampereen Tarastenjärvelle rakennettavan hyötyvoimalaitoksen tekniset ratkaisuvaihtoehdot on tutkittava huolella

Torstai 25.4.2013 - -Esko Erkkilä-


Kannatan Tampereen Sähkölaitos Oy:n tytäryhtiön Tampereen Energiantuotanto Oy:n ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n yhdessä Tampereen Tarastenjärvelle suunnitteleman hyötyvoimalaitoksen rakentamista.

 

Alun perin laitoksen toiminnan piti perustua arinapolttoon, mutta nyt on kisaan tullut vahvasti myös kaasutustekniikkaan perustuva tekninen ratkaisu.

 

En ole jätteenpolton ammattilainen, mutta käsitän, että arinapoltto on jo vuosikymmenet sitten kehiteltyä tekniikkaa, kun puolestaan kaasutustekniikka on menetelmänä uusia ja kehittyneempi versio.

 

Kaasutustekniikasta ei vielä ole laajempaa kokemusta, joten alan konkarit luottavat enemmän arinapolttoon.

 

Tampereen Sähkölaitos Oy:n sekä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimesta ollaan nyt nopealla aikataululla selvittämässä arinapolton ja kaasutustekniikan kokonaisedullisuutta.

 

Peräänkuulutan molempien omistajayhtiöiden luottamushenkilöiden roolia puolueettoman selvityksen vaatijoina.

 

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja on vaihtumassa ja näen perusteltuna, että yhtiön uudella toimitusjohtajalla olisi keskeinen rooli polttotekniikan valinnassa.

 

Korostan polttotekniikkojen vajavaista tuntemustani, mutta muistutan, että kaasutusvaihtoehto antaisi kotimaisille ja osin jopa tamperelaisille alan valmistajille pääsyn toteuttamaan innovaatioitaan käytännössä.

 

Kaasutustekniikkaan perustuvan laitoksen laitetoimittajina voisivat toimia ainakin Metso Power Oy ja BMH Technology Oy.

 

Kuten alussa jo totesin, suhtauduin lämpimästi Tammervoima Oy:n perustamiseen.

 

On mielestäni perusteltua, että Tammervoima Oy:n käyttöönottama polttotekniikka ”olisi viimeistä huutoa” ja että se mahdollisimman laajalti perustuisi suomalaisten innovaatioiden varaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Tarastenjärven hyötyvoimalaitos, Tampereen Sähkölaitos Oy, Tampereen Energiantuotanto Oy, kaasutustekniikka, Metso Power Oy, BMH Technology Oy, Pirkanmaan Jätehuolto Oy,


Kommentit

29.4.2013 21:58  Tero Vehviläinen

Kiitos hyvästä blogiavauksesta Esko.

Itse olen ollut metsäteollisuuden höyryvoimalaitosta testaamassa ja käyttöönottamassa. Siellä poltettiin maakaasua, siistamon ja jätevesilaitoksen kuivemmaksi puristettua lietettä ja puunkuorta TMP-laitokselta. Keskustelua Tarastenjärven kaasutuslaitos -aiheesta AL-blogissa:
http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blog/show?id=2119722%3ABlogPost%3A1016772&xg_source=activity&page=2#comments

Tässä toteutettuja kaasutuslaitoksia ym. biopolttoainelinkkejä. Tarastenjärvelle toteutettavaksi ehdotettu biohajoavan jätteen erottelu muun jätteen joukosta on itselleni vielä epäselvää, samoin se mitä tämän biopolttoaineen jalostukseen ja raaka-aineen edelleen jalostamiseen liittyy. Tässä ilmeisesti se uusi, kehitteillä oleva teknogia-alue varsinaisesti onkin,vaikka onhan näiden usean toimittajan laitteistojen ja järjestelmien yhteensovittamisessakin työtä.

Mistä puhutaan, kun puhutaan bioenergiasta, Eija Alakangas, VTT:
www.e2.fi%2Ffiles%2FJulkaisut%2520ja%2520aineistot%2FEija_Alakangas-Mista_puhutaan_kun_puhutaan_bioenergiasta.ppt&ei=jrt-UdmRMaqA4gT4moHoCA&usg=AFQjCNHbLz2W6h4afZvJMgVE0hFmZwbubQ&sig2=BeLlG8NwyKQpy1Di6iPiLQ&bvm=bv.45645796,d.bGE

Lahti-energian Kymijärvi II , vomala hyödyntää jo keräysvaiheessa lajiteltua pahvijätettä:
http://www.lahtienergia.fi/lahti-energia/energian-tuotanto/kymijaervi-ii-voimalaitos/polttoaine

Vaasa Vaskiluodon voimala polttaa puupohjaista biopolttoainetta ja kivihiiltä tarpeen mukaan:

www.metso.com%2Ffi%2Fcorporation%2Finfo_fin.nsf%2FWebWID%2FWTB-110613-2256F-FA326%2F%24File%2FTausta-artikkeli%2520Metso%2520Oyj%2520Vaskiluoto.docx&ei=jrt-UdmRMaqA4gT4moHoCA&usg=AFQjCNEg_y0yRXaIXRDi5K5-sz6GGbVg2w&sig2=Ppaz4qx71HMKXZRJfbyRLA&bvm=bv.45645796,d.bGE

Tampereen Puolesta, yhteistyöterveisin,

Tero Vehviläinen

29.4.2013 22:12  -Esko Erkkilä-

Kiitos Tero kommentistasi!

Tietojärjestelmämme "keskustelevat" keskenään heikosti ja sen vuoksi esittämäsi asiat ovat ainakin minun näytölläni "siansaksaa".

Vika ei ole Teron asintuntemuksen vaan tietojärjestelmäongelmien.

Toivon, että Tero selvittää ajatuksensa ilman viitteitä, sillä ne taivat sotkea hyvän kommentin!

29.4.2013 23:57  Tero Vehviläinen

Ensimmäinen linkki(poista jos tuli epäselvää jälkeä):
Mistä puhutaan, kun puhutaan bioenergiasta

30.4.2013 0:05  Tero Vehviläinen

Yleistä aiheesta, laita hakukoneeseen sanat: kaasutusteknologia jäte tai alla olevat otsikot. (Blogijärjestelmänne suodattaa kommentteihin lisätyt .html -koodit pois):* BIOMASSAN KAASUTUSTEKNOLOGIAT , Jenni Päällysaho Lappeenranta, 17.04.2008, BH10A0200 Energiatekniikan kandidaatintyö ja seminaari * Kymijärvi II -voimalaitos, polttoaine* Tausta-artikkeli Metso Oyj Vaskiluoto(avautuu MS Word:illa ja Libre Office Writerilla)* Jäte- ja vesiteknologiat, VTT

30.4.2013 0:13  -Esko Erkkilä-

Kiitos Tero - noilla ohjeilla pelittää!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini