Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

En kannata puoluesihteerien ehdotusta vaalien siirtämiseksi huhtikuun kolmanneksi sunnuntaiksi

Tiistai 29.10.2013 - -Esko Erkkilä-


Puoluesihteerit ehdottavat, että kaikki vaalit europarlamenttivaaleja lukuun ottamatta järjestettäisiin huhtikuun kolmantena sunnuntaina.

 

Puoluesihteerit ovat etulinjassa, kun puolueissa päätetään vaalien rahoittamisesta ja tämän vuoksi ymmärrän puoluesihteerien ehdotuksen.

 

En voi kannattaa puoluesihteerien ehdotusta ja perustelen kantaani kolmella kohdalla.

 

 1.       Puoluesihteerien ehdotuksen toteuttaminen merkitsisi, että Eduskunnan ennenaikainen hajottaminen ei olisi mahdollista.

 

Elämme juuri nyt aikoja, jolloin ennenaikaiset eduskuntavaalit ovat hyvinkin ajankohtainen asia.

 

Emme saa sementoida lakejamme siten, että ennenaikaiset eduskuntavaalit eivät olisi mahdollisia.

 

 2.      Puoluesihteerit eivät julkisuuteen saatetuissa kommenteissaan perustele ehdotustaan kustannussäästöillä tai kustannusten nykyistä tasaisemmalla jakaantumisella eri vuosille, mutta on selvää, että se näkökohta heillä on ollut, kun ovat esitystään sorvanneet.

 

Kustannuksia ja kansanvaltaa ei kuitenkaan saa asettaa toistensa vaihtoehdoiksi tai kilpailijoiksi, sillä kansanvalta on niin tärkeä elementti.

 

Mahdollisia kustannussäästöjä tai niiden tasaisempaa jakaantumista eri vuosille ei pidä hyväksyä perusteluiksi sille, että vaalit keskitettäisiin huhtikuun kolmannelle sunnuntaille.

 

 3.      Puoluesihteerit esittävät, että nykyisten kunnanvaltuustojen toimikautta pidennettäisiin puolella vuodella, jotta päästäisiin heidän ehdottamaansa rytmiin.

 

Ehdotus merkitsisi, että seuraavat kunnallisvaalit järjestettäisiin vasta huhtikuussa 2017.

 

Puoluesihteerien esitys merkitsisi, että Suomessa toteutettaisiin takautuvaa lainsäädäntöä eli vertailukohtaa saataisiin hakea sotasyyllisyysoikeudenkäynnistä saakka. Ei käy!

 

Ymmärrän sen ongelman, että edelliset kuntapäättäjät lyövät lukkoon seuraajiensa budjettipäätösvallan uuden valtuuston ensimmäiseltä kaudelta, mutta siitä huolimatta en lämpene seuraavien kunnallisvaalien siirrolle.

 

Oletan, että monissa kunnissa nykyiset päättäjät ovat ehtineet tehdä useissa kohdin sellaisia päätöksi, jotka eivät enää vastaa äänestäjien tahtoa ja nyt puoluesihteerit antaisivat näille valtuutetuille puoli vuotta lisää aikaa jatkaa vallankahvassa. Ei käy.

 

Viime kunnallisvaaleissa äänestäjät ovat antaneet mandaattinsa neljäksi vuodeksi valituille ja neljä vuotta on tyystin toista kuin neljä ja puoli vuotta!

 

Ovatko puoluesihteerit tältä osin  jopa esteellisiä eli kuinka moni heistä olisi saamassa omilla kotipaikkakunnillaan lahjaksi puoli vuotta päättäjän roolia?

 

Jos muutoksia kunnallisvaalien siirrosta tehdään, on luonnollista, että muutokset eivät saa koskea istuvia kunnanvaltuutettuja.

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: puoluesihteerit, vaalit aina huhtikuun kolmantena sunnuntaina, eduskunnan hajottaminen, uudet eduskuntavaalit, kunnallisvaalit 2016, kuntapäättäjät,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini