Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kansalaisten vapaus terveydenhuollon palvelujen valinnassa laajenee vuodenvaihteessa

Keskiviikko 11.12.2013 - -Esko Erkkilä-


Toukokuun 1. päivänä 2011 tuli voimaan säännös, joka merkitsi, että kuntalainen saattoi valita, mistä kuntansa terveyskeskuksen terveysasemalta hän saa terveydenhuoltolaissa tarkoitetut terveydenhuollon palvelut.

 

Sitä aiemmin kunta saattoi antaa laillisesti mahtikäskyn, että mitä kunnan alueella toimivaa terveysasemaa kullakin alueella asuvan kuntalaisen piti käyttää.

 

Tätä mahtikäskymahdollisuutta käytti mm. Ylöjärven kaupunki Viljakkalassa sen jälkeen, kun Viljakkalan kuntaliitos Ylöjärveen oli tehty 1.1.2007.

 

Ylöjärven antama mahtikäsky Viljakkalan karhelaisten ja nisulaisten terveyspalvelujen siirtämisestä Ylöjärven keskustassa sijaitsevalle terveysasemalle oli siis laillinen.

 

Ylöjärven antama käsky koski 800 viljakkalalaista.

 

Nyt on helppo nähdä, että mahtikäskyn antaminen oli Ylöjärven kaupungin virkamiesjohdon kauaskatseinen manööveri Viljakkalan ja viljakkalalaisten nujertamiseksi.

 

Tilanne muuttui siis 1.5.2011, sillä silloin ja sen jälkeen kuntalainen on voinut vapaasti valita oman kuntansa sisältä sen terveysaseman, jolla hän haluaa asioida.

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteaa tänäänkin nettisivuillaan näin:

 

”Kuntien on annettava tietoa asukkaille valinnan mahdollisuuksista kunnassa.”

 

Kunnat ovat perin miedosti hoitaneet tiedottamisen, sillä sehän olisi merkinnyt monessa kunnassa, että kuntalaiset olisivat alkaneet käyttämään sellaisen terveysaseman palveluksia, joka olisi ollut asukasta lähinnä! Sehän ei byrokraattien leikkeihin sovellu lainkaan!

 

”Miedon” tiedottamisen vuoksi ainoastaan 21 viljakkalalaista on kuluneen kahden ja puolen vuoden aikana ilmoittanut vaihtavansa terveyskeskuksen toiseksi, kuin Ylöjärvi aikoinaan mahtikäskyllä määräsi!

 

 

*************

 

 

Mikään ei ole kuitenkaan ikuista ja niin tapahtuu asukkaiden terveyskeskuksen valinnanvapaudenkin kohdalla 1.1.2014!

 

Vuodenvaihteen jälkeen asukkaat voivat valita minkä tahansa Suomessa sijaitsevan terveyskeskuksen, jonka asiakkaiksi he haluavat siirtyä!

 

Valittua terveyskeskusta on käyttävä vuosi ja vasta sen jälkeen voi tehdä uuden valinnan.

 

Ylöjärvi pystyy ottamaan terveyskeskuksiinsa jopa 5.000 uutta asiakasta ja Ylöjärvellä tähyilläänkin Tampereen suuntaan.

 

Viljakkala-neuvosto piti mahdollisena, että jopa puolet viljakkalalaisista saattaisi siirtyä naapurikuntien terveyskeskusten asiakkaiksi, jos Viljakkalan terveyspalvelut ajetaan alas.

 

On todettava, että esim. viidensadan viljakkalalaisen siirtyminen Hämeenkyrön ja Tampereen terveyskeskusten asiakkaiksi ei kovin paljon hetkauttaisi Ylöjärveä, jos Ylöjärvi on saamassa tuhansittain uusia asiakkaita Tampereelta.

 

 

*******

 

 

Tampereen kaupunkiseudun kuntajohtajat kokoontuvat 20.12.2013 ja sopivat silloin niistä veloitus-/maksuperusteista, joita noudatetaan niiden asukkaiden kohdalla, jotka siirtyvät ylikunnallisesti käyttämään naapurikunnan terveyskeskuspalveluja.

 

Hämeenkyröä ei tähän kokoontumiseen kelpuuteta, sillä sitähän ei ole hyväksytty Tampereen kaupunkiseutuun!

 

 

**********

 

 

On selvää, että vuodenvaihteessa voimaantuleva asukkaiden valintamahdollisuus terveyskeskuksen valinnassa on suuri riski kunnille.

 

”Luovuttava” kunta maksaa ”saavalle” kunnalle maksun jokaisesta asukkaasta, joka siirtyy ylikunnallisesti esim. naapurikunnan terveyskeskuksen asiakkaaksi.

 

 

Mielenkiintoista, sanon minä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: asukkaiden valinnanvapaus oman kunnan terveyskeskuksista, asukkaiden valinnanvapaus terveyskeskuksen valinnassa ylikunnallisesti, Ylöjärvi, Viljakkalan terveyspalvelujen alasajo, Viljakkala, Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos, Karhe, Nisu, Viljakkalan Karhe


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini