Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kuinka järkeviä investointeja ovat erikoiskaupan suuryksiköt?

Tiistai 18.3.2014 - -Esko Erkkilä-


Tampereen kaupunki on ”kunnostautunut” ainakin kuluneen vuosikymmenen ajan suoranaisella pienyritysvihamielisyydellään.

 

Uskon puheisiin, joissa kerrotaan, että virkamiehet rehentelevät henkilökunnan ruokalassa ”taas ajaneensa kadulle äijän, joka oli tullut kyselemään pienyritystonttia kaupungilta”.

 

Seutukunnan valtalehti Aamulehti on viime ja tämän vuoden aikana julkaissut sivuillaan useita tapauksia, joissa Tampereelta yritystonttia etsinyttä yrittäjää on kohdeltu kaltoin.

 

Kiillottaakseen kilpeään muka yritysystävällisenä kaupunkina Tampere sijoitti 30 miljoonaa euroa saadakseen huonekalujätti IKEA:n kaupunkiin. Kolmekymmentä miljoonaa euroa merkitsee Tampereella yhden veroprosentti-yksikön suuruista satsausta vuodessa.

 

Tampere sai jättipanostuksellaan Ingvar Kamprad´n omistaman Ikean asettumaan Lahdesjärven alueelle.

 

Ingvar Kamprad´n pojat Matias, Jonas ja Peter omistavat Ikano –nimisen yrityksen, jolla on toimintaa 15 maassa. Ikanon pääkonttori sijaitsee Luxemburgissa.

 

Poikien omistama Ikano on nyt rakentamassa isä-Kamprad´n omistaman Tampereen Ikean lähelle ”IKANO Retail Center Tampere” –nimistä ostoskeskusta.

 

Ikanolla on Suomessa ostoskeskukset Kuopiossa sekä Vantaalla ja nyt Tampereen lisäksi ostoskeskusta ollaan rakentamassa Lappeenrantaan. Lappeenrannassa Ikealla on 30 hehtaarin suuruinen tontti Saimaan kanavan ja Lappeenrannan ohitustien ”kainalossa”.

 

Olin 12.3.2014 Palokallion Omakotiyhdistys ry:n edustajana mukana Ikanon rakennustyömaalla järjestetyssä sidosryhmäpalaverissa.

 

Palaveri oli mielenkiintoinen ja osoitti, että monikansallinen yritys paneutuu vakavasti mm. työturvallisuuteen sekä siihen, että tietoa halutaan jakaa rakennustyömaan lähellä sijaitseville tahoille.

 

 

ikano1

 

 

Ikean nykyinen tavaratalo näkyy kartalla vasemmalla ja rakenteilla oleva osa on oikealla näkyvä värikäs osa.
 
Rakenteilla olevaan osaan tulee Ikanon vuokralaiseksi K-Rauta, joka avataan yleisölle maaliskuussa 2015.
 
 
Varsinainen Ikano Retail Center tulee joskus yhdistämään nykyisen Ikean tavaratalon ja maaliskuussa 2015 avattavan K-Raudan siten, että kuluttaja pystyy liikkumaan katon alla sen muutaman sadan metrin pituisen matkan, joka erottaa Ikean ja K-Raudan toisistaan.

 

 

ikano2

 

 

Ikanon rakennustyömaan mainostaulussa on esitetty taiteilijan näkemys tilanteesta, jossa Ikea, Ikano Retail  Center ja K-rauta ovat yhtä kokonaisuutta.

 

 

 

ikano3

 

 

Sidosryhmäpalaveri pidettiin rakennustyömaan työmaakopissa, jotka sijaitsevat tulevan K-Raudan vierellä.
 
Tässä näkymä Ikean suuntaan. Kuvasta saa käsityksen K-Raudan (perustuksen nurkka vasemmalla) ja Ikean (sininen rakennus kaukaisuudessa) välisestä etäisyydestä.

 

 

 

ikano4

 

 

Tämä kuva on otettu samalta paikalta kuin edellinen ja tässä nähdään maaliskuussa 2015 avattavan K-Raudan perustuksia.

***************

 

 

Tampereen Lahdesjärvelle rakennettavat kaupalliset tilat tulevat olemaan mittavat ja mielestäni onkin paikallaan pohtia, että ovatko näin mittavat erikoiskaupan investoinnit järkeviä!

 

Toivon, että jokainen pohtii kaupan suuryksiköiden järkevyyttä!

 

 

-Esko Erkkilä- 

Avainsanat: Ikea, Ikano, Lahdesjärvi, Ingvar Kamprad, IKANO Retail Center Tampere, Lahdesjärven teollisuusalue, Palokallion Omakotiyhdistys,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini