Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Grete-alue - pinnanmuodostukseltaan haastavaa viljelyaluetta Toscanassa

Torstai 2.10.2014


Maataloudellinen koulutustausta sekä viljamaailman tuntemus olivat taustatekijöinä, kun taannoisella Toscanan matkallamme olin erityisen kiinnostunut niistä olosuhteista, joissa alueella harjoitetaan tavanomaista maataloutta.

 

Tarkoitan tavanomaisella maataloudella esim. viljanviljelyä ja myös nurmenviljelyä – en viininviljelyä ja en myöskään oliivinviljelyä.

 

Sienan kaupunki sijaitsee Toscanan maakunnan etelälaidalla ja sen ympäristössä kaakon suuntaan on ns. grete-alueita.

 

Grete-alueet ovat viljelytekniikan vinkkelistä haastavia, sillä niillä korkeuserot ovat suuret.

 

Grete-alueiden sanotaan olleen 2,5 – 4,5 miljoonaa vuotta sitten meren peittämiä – merta tiedemiehet kutsuvat plioseenikauden mereksi.  Huh, mikä aikahaarukka!

 

Grete-alueella viljellään intensiivisesti mm. vehnää ja kun se matkamme aikana oli jo korjattu, niin näimme ainoastaan kynnettyjä tai lautasäkeellä muokattuja grete-peltoja.

 

Kynnettyjen peltojen lisäksi näimme sinimailasviljelmiä eli vuoroviljelyksestä huolehditaan Italiassakin.

 

Pieni kuvakimara grete-vainioista – huomaatte, että korkeuserot viljelylohkoilla ovat suuria! Kaikki kuvat olen ottanut liikkuvan bussin ikkunan läpi.

 

 

 

 

pli1

 

 

 

 

pli2

 

 

 

 

pli3

 

 

 

 

pli4

 

 

 

 

pli5

 

 

On selvää, että noin jyrkillä rinteillä on lähes mahdoton suorittaa viljelytoimenpiteitä pyöräkoneilla – tarvitaan telakoneita.

Pyöräkoneiden painopiste olisi aivan liian korkealla ja sen vuoksi koneen kellahtamiselle katolleen ja vierimiselle laakson pohjalle olisi liian suuri mahdollisuus. Telakoneessa painopiste saadaan alas ja siten ne ovat näillä rinteillä turvallisempia kuin pyöräkoneet.

 

Pellot oli jo kynnetty tai ajettu lautasäkeellä ”syyskuntoon” ja emme nähneet bussin ikkunasta kuin muutaman telaketjukoneen – niitäkään en…

 

 

 

 

pli6

 

 

…tätä konetta lukuun ottamatta ehtinyt saada kuvaan – tästäkin kuvassa näkyy ainoastaan katto, mutta näin kyseessä olleen telakoneen!

 

 

 

Tiedän, että leikkuupuimureita varustetaan myös tela-alustoille ja täällä Toscanan grete-alueella tela-alusteinen puimuri on ainoa mahdollisuus!

 

 

 

pli7

 

 

Grete-alueen maalaji muistuttaa hyvin paljon suomalaista savea.

 

Emme päässeet tutkailemaan ”savipaakkuja” sen tarkemmin, mutta otaksun, että italialaiset grete-savipaakut on parempia muokattavuuden vinkkelistä kuin suomalaiset savipaakut.

 

************

Olen matkamme jälkeen paneutunut Sienan alueen grete-maisemiin ja olen todennut, että alueella sijaitsee useita ”agriturismo”-kohteita eli maatilamatkailu on alueen tiloilla eräs lisätulojen lähde.

 

En tarkemmin tunne EU:n tukipolitiikkaan Italiassa, mutta uskon, että grete-alueen viljelijät saavat jonkinlaista ”vuoristotukea” ja sen heille mielihyvin suon!

 

 

Kerrassaan mielenkiintoinen tuttavuus toscanalainen grete-viljelymaisema.

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Toscana, toscana2014, Siena, grete, grete-maisema, grete-viljelymaisema, plioseenikauden meri,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini