Ei ollut yllätys, että italialaispankeilla oli eniten ongelmia Euroopan keskuspankin stressitestissäKeskiviikko 29.10.2014 - -Esko Erkkilä- Euroopan keskuspankki (EKP) julkaisi pankkien ns. stressitestien tulokset 26.10.2014.
Stressitesti kuvaa pankkien paineensietokykyä tilanteessa, jossa suhdanteet ja markkinaolosuhteet heikkenevät nykyisestä.
Vuoden kestäneessä tarkastelussa EKP kävi läpi 130 euroalueella sijaitsevan pankin vuoden 2013 taseet ja selvitti, että millainen on pankkien riskinsietokyky.
Tarkastelu oli yhteismitallinen eli testin tulokset ovat vertailukelpoisia.
Suomalaisista pankeista testissä olivat mukana Danske Bank, Nordea Pankki Suomi sekä OP-Pohjola –ryhmä. Kaikki suomalaispankit säilyttivät vakavaraisuutensa myös tilanteessa, jossa markkinaolosuhteet heikkenisivät.
************
Heikoin tilanne oli Italiassa, sillä peräti yhdeksän italialaispankkia ei läpäissyt testiä.
Heikoista heikoin oli Toscanassa Sienan kaupungissa pääkonttoriaan pitävä pankki, jonka nimi on;
Monte dei Paschi di Siena.
Pankin pääkonttori sijaitsee Sienassa Palazzo Salimbeni´n aukiolla – vierailin vaimoni ja sukulaispariskuntamme kanssa kyseisellä aukiolla 6.9.2014, kun olimme 40-vuotishääpäiväämme juhlistaneella matkalla Toscanassa.
Ottamassani kuvassa valkoasuinen nainen on juuri astumassa pankin ulko-ovesta sisään.
Oven yläpuolella näkyy teksti ”Monte dei Paschi”.
Palazzo Salimbeni-aukiolla on kirkollisen johtajan, politiikon ja taloustieteilijä Sallustio Bandinin patsas.
Palazzo Salimbeni-aukio on varsin pieni aukio. Sen yhdellä laidalla olevan kivitalon räystään alla on muotokuvina sekä koristeina taidokkaita veistoksia…
…joista pari tässä lähikuvassa.
Oppaamme kertoi, että Palazzo Salimbeni-aukiolla ”raha haisee” – toki oppaamme tarkensi, että raha haisee tällä aukiolla nykyään hyvin heikosti, sillä Monte dei Paschi di Siena –pankin vaikeudet ovat hyvin vakavat. Toscanan reissumme aikana EKP:n stressitestien tuloksia ei ollut vielä julkaistu, mutta pankin vaikeudet ovat olleet tiedossa jo pitkään.
*************
Monte dei Paschi di Siena –pankki on eräs tärkeimmistä pankeista Italiassa, vaikka sen pääkonttori sijaitseekin Sienan pikkukaupungissa.
Pankki on perustettu jo vuonna 1472.
*************
Monte dei Paschi di Siena´lla oli viime vuoden lopun tunnuslukujen perusteella pääomavajetta 4,25 miljardia euroa, mutta se on ehtinyt syyskuun loppuun mennessä korjaamaan tilannettaan 2,14 miljardilla eurolla, joten nyt sillä on pääomavajetta 2,111 miljardia euroa eli selkeänä lukuna 2.111.000.000 euroa.
On meille suomalaisillekin hyvä asia, että Euroopan keskuspankki eli EKP on kehittänyt menetelmän, jolla pystytään etukäteen analysoimaan euro-alueella sijaitsevien pankkien vakavaraisuutta.
Luotettavat analysointimenetelmät auttavat ennakoimaan pankkien tuloskuntoa ja siten ne mahdollistavat ajoissa puuttua heikosti kannattavien pankkien tuloskuntoon.
Olen stressitulosten julkaisemisen jälkeen tutustunut Monte dei Paschi di Siena´n nettisivuihin ja huomannut, että pankin johto on selitellyt stressituloksia pankin kannalta parhain päin.
Selitelkööt vaan, mutta kuntoon pankki on saatava, sillä suomalaisilla ei ole varaa kustantaa italialaispankkien saneerausta!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: siena, Toscana, toscana2014, Euroopan keskuspankki, EKP, Monte dei Pashi di Siena, Danske Bank, Nordea Pankki Suomi, OP-Pohjola ?ryhmä, stressitesti, |
Pitihän Toscanassa ekspresso-kahvia maistaa!Torstai 16.10.2014 - -Esko Erkkilä- Olen pysynyt kahvinjuonnista erossa 1970-luvun loppupuolelta saakka eli olen elänyt kahvitonta aikaa jo n. 35 vuotta.
En suinkaan ole kahvin vihollinen, mutta se ei kerta kaikkiaan sovi minulle. Monesti kahvin aromi tuntuu minusta suorastaan hienolta – kahvia juomaan hienoinkaan kahvin aromi ei minua toki houkuta!
Pienenkin kahvimäärän nauttiminen merkitsee, että saan valvoa ainakin seuraavan yön ja usein kaksikin yötä.
Työelämän aikana hyödynsin kahvin virkistävää vaikutusta mm. siten, että kun lähdin omalla autolla ajamaan Oulusta kohti Tamperetta, niin maistelin kahvia parin ruokalusikallisen verran – oli ”satavarmaa”, että en varmasti nukahtanut auton rattiin koko matkalla!
Taannoisella Toscanan matkallamme halusin maistaa ekspresso-kahvia, vaikka kahvia sekin on.
Käydessämme Arezzon kaupungin turisti-informaatiopisteellä rohkaisin mieleni ja tilasin kupillisen ekspressoa.
Ekspresso on kahvia, joka nautitaan pienistä kupeista. Se valmistetaan pakottamalla lähes kiehuva vesi korkealla paineella hienoksi jauhetun kahvinjauheen läpi nopeasti – prosessi kestää parisenkymmentä sekuntia.
Ekspressokahveja on lukemattomia erilaisia tyyppejä ja tarkoitukseni oli maistella ”caffe ekspressoa” eli normaalia peruskahvia.
Maalaispoikana kuitenkin hämäännyin tilausvaiheessa, kun myyjä kysyi: ”Caffe corretto?”
Minun olisi pitänyt muistaa oppaan ohjeet, että ”caffe corretto” on viinalla terästetty ekspresso.
Vastasin myöntävästi ja sain myyjältä luettelon erilaisista terästyksistä – ymmärsin terästyksistä ainoastaan sanan ”grappa” ja päädyin tilaamaan grapalla terästetyn ekspresson.
Grappahan on italialainen pontikka, joka valmistetaan viinirypäleitten kuoria ja muita viininvalmistuksen sivujakeita hyödyntämällä.
Myyjä kaatoi ekspressokuppiini tujauksen grappaa…
…ja vajaan kahden euron hintainen grapalla terästetty caffe corretto oli valmis nautittavaksi!
Grappa peitti ekspresso-annoksestani kahvin maun niin täydellisesti, että tavanomaisen ekspressokahvin nauttiminen taisi jäädä odottamaan seuraavaa matkaamme Italiaan!
Matkailu avartaa ja nyt tiedän, että;
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toscana, toscana2014, Arezzo, ekspresso, ekspresso-kahvi, caffe ekspresso, caffe corretto, grappa, |
Tampereen Koskipuiston kannat ovat siirtymässä talvilepoon!Torstai 9.10.2014 - -Esko Erkkilä- Tampereen Koskipuistossa Tammerkosken molemmilla rannoilla on kasvatettu kannoja jo vuodesta 1939 alkaen.
Punaisista kanna-istutuksista on muodostunut eräänlainen Tampereen ”merkkituote”!
Kanna eli latinankieliseltä nimeltään Canna Indiana-hybr. on näillä leveysasteilla kasvatettuna vaativa troopinen suo- ja rantakasvi.
Olen ottanut seuraavat kuvat 4.9.2014 ja niissä on kuvattuna Tampereen Hämeensillan Näsijärven puolella Tammerkosken rannalla Koskipuistossa kasvavia kannoja.
***********Kanna on vaativa kasvi, sillä se vaatii ”ulkoilmakasvatuksessa” erillisen talvihoidon.
Tampereella kannat otetaan juurakkoineen pois kasvupaikaltaan lokakuun alussa.
Tarkastelin tätä vaihetta 7.10.2014, kun olin kamerani kanssa liikenteessä Koskipuistossa.
Tältä kannat silloin näyttivät:
************Kannojen talvihoito tapahtuu Hatanpäällä sijaitsevassa viileähkössä puutarhahuoneessa, jossa kannojen juurakot talvehtivat.
Tiedän, että Tampere on erikoistunut kannojen talvihoitoon niin, että mm. Seinäjoen kaupungin kaunistuksena kesäisin olevat kannat ovat juurakoina talvehtineet Tampereella.
************
Tamperelaisena ilahduin, kun taannoisella Toscanan matkallamme tapasimme kannoja majoituskaupungissamme Chianciano Termessä.
Chianciano Termessä näkemämme kannat olivat samanlaisia kuin Tampereen Koskipuistossa, mutta ainakin tämä kanna-istutus oli kooltaan paljon vaatimattomampi kuin Koskipuistossa.
Harkitsen vakavasti, että pitäisikö yrittää kasvattaa kannoja myös privaatisti!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Koskipuisto, Tampereen kannat, Toscana, toscana2014, Canna Indiana-hybr., Canna-kasvit, Tampereen kannat, Seinäjoen kannat, Hämeensilta, Tammerkoski, |
Yllätyin, kun Italiassa on neuvostoliittolaistyylisiä julkisia käymälöitäMaanantai 6.10.2014 - -Esko Erkkilä- Erityisesti ulkomaanmatkoilla vessojen löytyminen oikealla hetkellä on usein haasteellista.
Tärkeä menettelytapa on se, että poikkeaa vessassa aina, kun se on mahdollista ja ei odota sitä hetkeä, jolloin hätä on suurimmillaan.
Yleinen perimätieto kertoo presidentti Kekkosen todenneen, että on kustava aina, kun siihen on mahdollisuus!
Pyrin aina noudattamaan Kekkosen ohjetta!
**************
Venäläinen tai oikeastaan neuvostoliittolainen käymäläkulttuuri on yleisesti tiedossa – ainakaan entisaikaan siellä ei ollut ”istumakäymälöitä”, vaan isommatkin tarpeet tehtiin lievässä kyykkyasennossa jalkojen välissä olevaan reikään.
On luonnollista, että nykyään kaikissa venäläishotelleissa on modernit vessat, mutta varsinkin teiden varrella pysähdyspaikoilla näkee vielä oikeita käymälähirvityksiä.
*************
Yllätyin, kun italialaisessa Pienzan kaupungissa törmäsin venäläismalliseen yleiseen käymälään.
Käymälässä – Cabinetti publici – oli luonnollisesti omat osastot naisille – Donne – ja miehille – Uomini.
Tunsin lievää tarvetta ”käydä keventämässä”, mutta suuri halu oli tutustua italialaiseen käymälään ja tältä se miesten puolella näytti!
Käsitän, että suuremmatkin tarpeet suoritetaan ”notkistetuin polvin” ja sitten huuhdotaan aikaansaannokset jätevesijärjestelmään.
Italialainen seisomakäymälä on siisti ja hygieninen, kun sitä vertaa venäläismalliseen versioon.
Käymäläkäynnin jälkeen ymmärsin oikein hyvin opastamme, joka suositteli varsinkin naisia ajoittamaan vessakäynnit julkisten vessojen sijaan kahviloiden yhteydessä olevien palvelujen käyttämiseen!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Italialainen yleinen käymälä, Toscana, toscana2014, Cabinetti pubblisi, Donne, Uomini, Kekkonen; on aina kustava kun siihen on mahdollisuus, Pienza, |
Toscanalaista pecorino-lampaanmaitojuustoa ja caprino-vuohenmaitojuustoa saa Pienzasta!Sunnuntai 5.10.2014 - -Esko Erkkilä- Olen suuri juuston ystävä ja sen vuoksi olinkin tarkkaavainen, kun Toscanan matkallamme ehdimme Pienzan kaupunkiin ja siellä tutustumaan aitoon vuohenmaidosta valmistettuun caprino-juustoon sekä lampaanmaidosta valmistettuun juustoon – pecorinoon.
Molempia juustolaatuja oli myynnissä kaikissa kadunvarren myyntikojuissa…
…ja tarjonta oli tosiaan monipuolinen.
Hinnat esitetään Italiassa usein ”€/ l´etto ja se merkitsee hintaa euroissa sataa grammaa kohti!
On siis muistettava, että ”pecorino-juustot” ovat valmistettu lampaanmaidosta ja yleensä hieman hintavammat ”caprino-juustot” puolestaan vuohenmaidosta.
Liikkeissä juustoja myydään myös ”juustokaupalla” ja kilohinnalla – on luonnollista, että kilohinta on silloin edullisempi kuin sadan gramman erissä!
Opas oli järjestänyt meille pecorino-maistiaiset ”Marusco & Maria” –liikkeeseen pääkadun varrella…
…ja siellä juustotarjonta oli runsas.
Mario oli valmis palvelemaan…
…ja hän oli varannut tiskille kolme erilaista pecorino-juustoa:
Tämä juusto oli esittelyjuustoista hinnaltaan edullisin, sillä se maksoi ainoastaan 13,50 €/kilo.
Tämän juuston valmistamisesta oli kulunut 40 – 45 vuorokautta.
Tämän pecorino-juuston ikä oli 4 kuukautta ja se oli kypsytetty tuhkassa – hintaa tällä juustolla oli 15,90 €/kilo.
Kallein esittelyssä ollut pecorino-juusto oli hinnaltaan 17,90 €/kilo ja sen valmistamisesta oli kulunut 10 kuukautta. Tämä juusto oli saanut kypsyä pähkinäpuun lehtien joukossa.
Ostin muutaman sadan gramman palan kalleinta juustoa ja voin sanoa, että en pettynyt.
*********
Italian kolminkertainen pääministeri Silvio Berlusconi teki paljon hallaa italialaisille elintarvikkeille Suomessa, kun mähläsi asian tiimoilta oikein perusteellisesti.
Samoin Italialla ja elintarviketurvallisuusasioilla mähläsi perusteellisesti myös taannoinen Suomen pääministeri Paavo Lipponen, kun totuutta karttaen kertoi maaliskuussa 2003, että hän ja Berlusconi ovat sopineet EU:n Elintarvikeviraston sijoittamisesta Suomeen.
Suomen ulkomaankauppaministeri Jari Vilen kertoi Ulkoministeriön tiedotteessa 14.3.2003 asiasta näin:
”Pääministeri Paavo Lipponen ja Italian pääministeri Silvio Berlusconi pääsivät eilen yhteisymmärrykseen elintarviketurvallisuusviraston sijoittamisesta Suomeen. Italian Parma tulisi saamaan oman, täysin erillisen viraston, joka keskittyisi EU:n maataloustuotteiden nimisuojaan ja alkuperätodistuksiin sekä eurooppalaisen elintarvikekulttuurin edistämiseen. Italia toivoo, että asia voitaisiin päättää jo Kreikan EU-puheenjohtajuuskaudella, ja Vilén pitää tätä hyvänä tavoitteena.”
Valhetta joka sana!
**************
Kokoomuksen Jari Vilén´n ja SDP:n Paavo Lipposen totuutta karttaneet tiedottamiset vuonna 2003 eivät kuitenkaan muuksi muuta sitä, että italialainen pecorino-juusto on erinomaista!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toscana, toscana2014, Pienza, pecorina, pecorina-juusto, caprino, caprino-juusto, Silvio Berlusconi, Berlusconi mähläsi, Paavo Liiponen, Lipponen karttoi totuutta, Jari Vilen, Lipponen: EU:n elintarviketurvallisuusvirasto Suomeen, Marusco&Maria, |
Aukio Sienassa, jossa raha haisee, mutta haisee nykyään kovin heikostiLauantai 4.10.2014 - -Esko Erkkilä- Tänään vielä pari muistelusta ja juttua Sienan kaupungista, jossa kävimme Toscanan matkallamme 6.9.2014:
Tällä aukiolla raha haisee, sillä kuvassa näkyvä pankki on nimeltään Banca Monte dei Paschi di Siena (lyhennettynä MPS).
MPS on perustettu vuonna 1472, mutta nykyään se on melko “huonossa hapessa” ja sen vuoksi kuvassa näkyvällä aukiolla ennen niin vahvasti haissut raha haisee nyt varsin heikosti.
Pankilla on työntekijöitä n. 30.000 ja pankin pääkonttori sijaitsee edelleen Sienassa.
***********
Sienan hyvinvointi perustui aikoinaan paljolti siihen, että siellä oli runsaasti villakutomoita.
Villakutomoiden tuotoilla luotiin Sienaan kaikenlaista hyvinvointia ja tämä hyvinvointi oli tärkeä perustekijä myös Banca Monte dei Paschi di Siena´n perustamiselle.
**********
Sienalla ja Firenzellä oli perinteisesti huonot välit.
Kaupungin keskustassa on yhä edelleen ”Villakauppiaiden kilta”, joka aikanaan toimi villakauppiaiden kokoontumispaikkana.
Villakauppiaiden kilta-talon julkisivulla on useita veistoksia ja ne kaikki katsovat tiettyyn suuntaan.
Veistosten katse on suunnattu Firenzen suuntaan eli vihollisen suuntaan!
Siena joutui lopulta Firenzen hallintaan ja sen myötä kaikkinainen toimeliaisuus Sienassa lopahti.
Toimeliaisuuden seurauksena Sienasta muodostui hiljainen paikkakunta, jolla ei ollut suurtakaan arvoa.
Nykypäivän kannalta syrjäiseksi joutuminen oli Sienan onni, sillä syrjäisenä maakuntakaupunkina se ei kiinnostanut ketään.
Sienan keskusta kuuluu nykyään Unescon maailmanperintökohteisiin.
Siena selvisi vähin vaurioin myös toisesta maailmansodasta, sillä syrjäinen pieni maakuntakaupunki ei kiinnostanut ketään.
1900-luvun jälkipuoliskolla Sienan elämään saatiin toimeliaisuutta ja silloin mm. kauan sitten perustettu Banca Monte dei Paschi di Siena kohosi Italian tärkeimpien pankkien joukkoon.
Ajat kuitenkin muuttuvat nopeasti ja nyt Banca Monte dei Paschi di Siena on suurissa taloudellisissa ongelmissa.
Vuodesta 1472 nykypäivään on pitkä aika ja sen ajan Banca Monte dei Paschi di Siena on sinnitellyt pystyssä – miten lie tulevaisuudessa?
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Siena, Toscana, toscana2014, Banca Monte dei Paschi di Siena, Villakauppiaiden kilta, Villakauppiaiden killan talo, Villakauppiaiden killan talo Sienassa, Firenze, Siena ja Firenze, Unescon maailmaperintökohteet, Siena Unescon maailmanperintökohde, |
Grete-alue - pinnanmuodostukseltaan haastavaa viljelyaluetta ToscanassaTorstai 2.10.2014 Maataloudellinen koulutustausta sekä viljamaailman tuntemus olivat taustatekijöinä, kun taannoisella Toscanan matkallamme olin erityisen kiinnostunut niistä olosuhteista, joissa alueella harjoitetaan tavanomaista maataloutta.
Tarkoitan tavanomaisella maataloudella esim. viljanviljelyä ja myös nurmenviljelyä – en viininviljelyä ja en myöskään oliivinviljelyä.
Sienan kaupunki sijaitsee Toscanan maakunnan etelälaidalla ja sen ympäristössä kaakon suuntaan on ns. grete-alueita.
Grete-alueet ovat viljelytekniikan vinkkelistä haastavia, sillä niillä korkeuserot ovat suuret.
Grete-alueiden sanotaan olleen 2,5 – 4,5 miljoonaa vuotta sitten meren peittämiä – merta tiedemiehet kutsuvat plioseenikauden mereksi. Huh, mikä aikahaarukka!
Grete-alueella viljellään intensiivisesti mm. vehnää ja kun se matkamme aikana oli jo korjattu, niin näimme ainoastaan kynnettyjä tai lautasäkeellä muokattuja grete-peltoja.
Kynnettyjen peltojen lisäksi näimme sinimailasviljelmiä eli vuoroviljelyksestä huolehditaan Italiassakin.
Pieni kuvakimara grete-vainioista – huomaatte, että korkeuserot viljelylohkoilla ovat suuria! Kaikki kuvat olen ottanut liikkuvan bussin ikkunan läpi.
On selvää, että noin jyrkillä rinteillä on lähes mahdoton suorittaa viljelytoimenpiteitä pyöräkoneilla – tarvitaan telakoneita. Pyöräkoneiden painopiste olisi aivan liian korkealla ja sen vuoksi koneen kellahtamiselle katolleen ja vierimiselle laakson pohjalle olisi liian suuri mahdollisuus. Telakoneessa painopiste saadaan alas ja siten ne ovat näillä rinteillä turvallisempia kuin pyöräkoneet.
Pellot oli jo kynnetty tai ajettu lautasäkeellä ”syyskuntoon” ja emme nähneet bussin ikkunasta kuin muutaman telaketjukoneen – niitäkään en…
…tätä konetta lukuun ottamatta ehtinyt saada kuvaan – tästäkin kuvassa näkyy ainoastaan katto, mutta näin kyseessä olleen telakoneen!
Tiedän, että leikkuupuimureita varustetaan myös tela-alustoille ja täällä Toscanan grete-alueella tela-alusteinen puimuri on ainoa mahdollisuus!
Grete-alueen maalaji muistuttaa hyvin paljon suomalaista savea.
Emme päässeet tutkailemaan ”savipaakkuja” sen tarkemmin, mutta otaksun, että italialaiset grete-savipaakut on parempia muokattavuuden vinkkelistä kuin suomalaiset savipaakut.
************Olen matkamme jälkeen paneutunut Sienan alueen grete-maisemiin ja olen todennut, että alueella sijaitsee useita ”agriturismo”-kohteita eli maatilamatkailu on alueen tiloilla eräs lisätulojen lähde.
En tarkemmin tunne EU:n tukipolitiikkaan Italiassa, mutta uskon, että grete-alueen viljelijät saavat jonkinlaista ”vuoristotukea” ja sen heille mielihyvin suon!
Kerrassaan mielenkiintoinen tuttavuus toscanalainen grete-viljelymaisema.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toscana, toscana2014, Siena, grete, grete-maisema, grete-viljelymaisema, plioseenikauden meri, |
Nuottikirjoituksen isällä Guido Monacolla on muistopatsas ArezzossaTiistai 30.9.2014 - -Esko Erkkilä- Arezzon kaupunki sijaitsee Italian Toscanassa hieman maakunnan pääkaupungista Firenzestä kaakkoon.
Vierailimme Arezzossa Toscanan matkallamme.
Oppaamme kertoi Arezzoon saapuessamme, että kaupungissa on patsas nuottikirjoituksen isästä Guido Monacosta.
Guido Monacoa kutsuttiin myös nimillä Guido Arezzolainen (italiaksi Guido di Arezzo), Aretino Guido sekä Guido von Arezzo.
Guido Arezzo syntyi vuonna 995 ja kuoli vuonna 1050.
Taisin olla matkaseurueestamme ainoa, joka johdetun opastuskierroksen jälkeen suunnisti musiikkiteoreetikko Guido Monacon patsaalle, vaikka en omaa lainkaan musiikillista lahjakkuutta!
Guido Monacon merkittävin saavutus oli neliviivaisen nuottiviivaston keksiminen.
**********
Guido Monacon patsas sijaitsee pienellä puistoalueella – oikeastaan kyse on tilavasta liikenneympyrästä - liikenneympyrän keskelle jätetystä viherkeitaasta!
Liikenneympyrässä – puistossa – on Guido Monacon patsaan ympärillä muutama mielenkiintoinen taideteos.
En tunne taideteosten historiaa enkä taustoja, mutta tältä ne näyttävät:
************
Vaikka epämusikaalinen olenkin, on mukava tietää, että nuottiviivaston on keksinyt Italian Arezzossa asunut benediktiinimunkki ja musiikin teoreetikko Guido Monaco joskus hieman ennen vuotta 1050!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toscana, toscana2014, Arezzo, Guido Monaco, nuottiviivasto, nuottiviivaston keksijä Guido Monaco, Guido Arezzolainen, Guido di Arezzo, Aretino Guido, Guido von Arezzo, |
Sant`Antimon luostarissa kuulimme, kun munkit lauloivat gregoriaanista nona-rukouslauluaMaanantai 29.9.2014 - -Esko Erkkilä- Toscanan matkamme eräs kohde oli Sant´Antimon munkkiluostari Montalcinossa.
Luostari on erittäin kauniilla paikalla, sillä sen ympärillä on viinitarhoja sekä oliivi- ja sypressilehtoja.
Muutama kuva luostarista ja sen lähiympäristöstä kertoo enemmän kuin tuhat sanaa!
*************
Luostarissa asuu kuusi munkkia ja saimme olla läsnä viiden munkin lauluhetkessä, kun he lauloivat gregoriaanisia nona-rukouslauluja.
On selvää, että lauluhetken aikana ei ollut soveliasta kuvata.
Lauluhetken jälkeen munkit poistuivat luostarin puutarhan kautta tässä rakennuksessa sijaitseviin asuntoihinsa. ***************
Sant´Antimon luostariin liittyvä ensimmäinen aikakirjamerkintä on vuodelta 813.
Luostari on ollut vilkkaan pyhiinvaellusreitin varrella ja yksittäisiä pyhiinvaellusreitin kulkijoita oli liikkeellä myös nyt.
**************
Luostarin naapurissa sijaitsee agriturismoa eli maatilamatkailua harjoittava tila, josta olisi ollut ostettavissa mm. Brunello-viiniä, oliiviöljyä sekä grappaa eli paikallista pontikkaa.
Agriturismo-tilan viinirypäleet olivat komeita ja alkoivat olla korjuukypsiä.
Mieliinpainuva käynti Sant´Antimon luostarissa!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toscana, toscana2014, Sant´Antimo, Sant´Antimon luostari, Montalcino, Agriturismo, Agriturismo La Palazzetta, Brunello, olio, grappa, pontikka, |
Laukkakilpailu Sienassa - Palio di Siena - kerää kaksi kertaa vuodessa tuhansia katsojia ympäri maailmaaPerjantai 26.9.2014 - -Esko Erkkilä- Olen tällä saitilla kertonut jo useammankin jutun Italian Toscanassa sijaitsevasta Sienan kaupungista ja nyt on tarkoitukseni kertoa kaupungin suurimmasta tapahtumasta eli Palio di Sienasta!
Kävimme Sienassa 6.9.2014 ja emme nähneet tätä kuuluisaa laukkakilpailua, sillä se järjestetään kahdesti vuodessa – heinäkuun 2. päivänä ja elokuun 16. päivänä.
Kilpailu järjestetään Piazza del Campolla, jonne on hyvät opasteet eri puolilta Sienan kaupunkia.
*************
Piazza del Campo on simpukanmuotoinen ja kalteva tori, jolla kulkemisen sanotaan aiheuttavan joillekin huimausta.
Tässä muutama kuva Piazza del Camposta, jolla kahdesti vuodessa käydään tuo kuuluisa laukkakilpailu eli Palio di Siena.
Torikiveys on tiilestä.
**********
Laukkakilpailu käydään Piazza del Campon laidoilla eli torin laidoille rakennetulla laukkaradalla – oppaamme näyttävät tässä kuvaa laukkakilpailuradasta sekä siitä yleisömäärästä, joka seuraa kilpailua.
Laukkakilpailun osanottajina ovat Sienan eri ”korttelit” tai ”kaupunginosat” joita kutsutaan nimellä ”contrada”.
Sienan kortteleiden kulmataloissa on kilvet, jotka kertovat, että mihin contradaan kyseinen talo kuuluu.
Tässä pari esimerkkiä:
Contrada della Selva (eli sarvikuono)
Contrada della Torre (eli elefantti) Kannattaa googlata esim. nämä contradat, niin näkee, että miten monipuolista toimintaa ja oman contradan erinomaisuutta korostavaa toimintaa Seinan eri kaupunginosilla on.
Sienassa on 17 contradaa, mutta ainoastaan 10 contradaa pääsee kerralla osallistumaan laukkakilpailuun.
Ne seitsemän contradaa, jotka eivät päässeet osallistumaan edelliseen laukkakilpailuun, ovat itseoikeutettuja ja loput kolme arvotaan.
Palio di Siena on suurten juonittelujen, harhautusten ja monien muiden rankkojen vilppiyritysten areena, sillä voitto Palio di Seinassa on contradoille tärkeä juttu.
Juonittelujen ja kaiken muun etukäteistoiminnan kohteena ovat niin hevoset kuin myös ratsastajat. Mm. hevosia vartioidaan tarkasti ennen kisaa, jotta kilpailijat eivät pääse tekemään niille mitään koiruuksia. Pelin henki on se, että vain voitto on tärkeintä.
Kilpailu kestää kolme kierrosta torin ympäri ja kisa on ohi kolmessa minuutissa.
Kilpailussa hevoset sekä ratsastajat joutuvat koville ja taannoin Silvio Berlusconin hallituksessa ollut Vihreiden ministeri halusikin tutkia, että pitäisikö Palio di Siena lopettaa eläinsuojelullisista syistä.
Lopputulos oli kuitenkin, että ei lopeteta, sillä Palio di Sienan merkitys Sienan kaupungin taloudelle on niin merkittävä.
Kokemukseni Palio di Sienasta rajoittuvat kilpailuareenaan tutustumiseen, mutta ehdottelen, että varatkaahan kalentereihinne vaikkapa jo ensi vuodeksi 2.7.2015 tai 16.8.2015 ja hankkiutukaa Sienaan – ette varmasti tule pettymään!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Siena, Toscana, toscana2014, Palio di Siena, Piazza del Campo, laukkakilpailu Sienassa, Sienan tori, Sienan kalteva tori, Contrada della Selva, Contrada della Torre, |
Sienan Tuomiokirkosta piti tulla maailman suurin katedraaliKeskiviikko 24.9.2014 - -Esko Erkkilä- Sienan kaupunki eteläisessä Toscanassa pyrkii Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2019.
Sienalaisten pyrkimyksiä edesauttaa Sienan Duomo eli Tuomiokirkko, joka on todellinen nähtävyys ulkoa sekä sisältä.
Katedraalin nimi italiaksi on Cattedrale di Santa Maria Assunta.
***********
Firenzellä ja Sienalla oli aikoinaan jatkuva kina keskenään ja sen eräänä ilmenemismuotona oli se, että sienalaisten tarkoituksena oli laajentaa katedraaliaan maailman suurimmaksi.
Rahat kuitenkin loppuivat ja hanke jäi puolitiehen.
Puolitiehen jäänyt kirkonrakennushanke on edelleen nähtävissä, sillä Tuomiokirkon vierellä sijaitsee “suurkatedraalin” päätyseinä sekä myös suunnitellun kirkkosalin seinärakennelmia.
Kuvassa näkyvät autot on pysäköity sille alueelle, jonne kirkon piti laajentua - ne ovat siis "katedraalin lattialla!".
Cattedrale di Santa Maria Assunta´n sisätiloissa on paljon nähtävää. Kirkossa on mm. Donatellon sekä nuoren Michelangelon veistoksia!
Katedraalin marmorilattia on kirkon suurimpia aarteita.
Tässä muutamia kuvia marmorilattian kuvioista:
Tämä marmorilattian osio on täysin tasaista lattiaa, vaikka kuvio antaakin sen harhavaikutelman, että kyseessä olisi hyvinkin epätasainen, "portainen" lattia!
Tärkeimmät kuviot marmorilattioilla ovat peitetty suurimman osan vuodesta, sillä lattiat ovat kaikkien ihailtavissa ainoastaan kymmenkunta viikkoa vuodessa – kävimme katedraalissa syyskuun 6. päivänä ja silloin kaikki lattiat olivat ilman peitteitä.
Kahdeksankulmainen saarnastuoli on marmoria ja se on veistetty vuonna 1268.
Saarnastuolin takana sijaitsee pieni kastekappeli ja siellä olevassa kastemaljassa on taidokkaita veistoksia.
Liberia Piccolominea eli Piccolominean kirjasto on paavi Pius III:n rakentama setänsä Aeneas Silvius Piccolominin eli myöhemmin paavi Pius II:n laajalle kirjakokoelmalle.
Kirjaston seinät ja katto on maalattu täyteen kuvauksia Piccolominin matkoista.Maalaukset ovat taidemaalari Pinturicchio´n käsialaa.
Kirjaston seinillä on vitriineissä valtavankokoisia kirjoja ja tässä poseeraan parin kirjan edessä.
Sienan Tuomiokirkko on katedraali, johon tutustuminen kuuluu Sienan kokemusten joukkoon!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Siena, Toscana, toscana2014, Cattedrale di Santa Maria Assunta, Liberia Piccolominea, Piccolominean kirjasto, Pinturicchio, |
Toscanan Sienassa sijaitseva Basilica Cateriniana on eräs kaupungin merkittävistä kohteistaTiistai 23.9.2014 - -Esko Erkkilä- Tutustuimme Toscanan matkallamme syyskuun 6. päivänä vanhaan Sienan kaupunkiin ja ensimmäisenä tutustumiskohteenamme...
...siellä oli Basilica Cateriniana eli Basilica San Domenico.
Kirkon rakentaminen alkoi jo vuonna 1226. Kirkolla on monivaiheinen historia ja siihen kuuluu mm. kaksi maanjäristystä vuoden 1798 jälkeen, jolloin kirkon ylimmät kerrokset saivat vaurioita.
Nyt kirkko hallitsee sitä osaa Sienan kaupunkia, jolle turistibussit ohjataan kaupunkiin saapuessaan.
Kirkossa on pyhäinjäännöksiä Pyhästä Katariinasta joka eli vuosina 1347 – 1380.
Pyhän Katariinan ansiota sanotaan olleen mm. se, kun hän toimi aktiivisesti sen puolesta, että paavi Gregorius XI:n siirtyi Ranskasta Roomaan. Pyhä Katariina vahvisti rauhaa Italian kaupunkivaltioiden kesken.
Lapsena Katariina – Catherine – oli iloinen lapsi ja perhe antoikin hänelle lempinimen Euphrosyne eli ”ilon lapsi”.
Jo seitsenvuotiaana Catrerine vannoi antavansa elämänsä Jumalalle.
Basilica Caterinianan sisätiloissa oikealla sivustalla on Pyhän Katariinan kappeli, jossa ovat pyhäinjäännöksinä Katariinan pää…
…sekä sormi.
**************
Pyhä Katariina on haudattuna Roomaan, mutta sienalaiset halusivat, että Katariinan ruumis saataisiin Sienaan.
Sienalaiset ottivat kuitenkin mukaansa vain Katariinan pään ja nyt se on siis monimutkaisten vaiheiden jälkeen Basilica Caterinianassa Sienassa.
**********
Tässä Sienan kaupunkisydämestä otettu ”kaukokuva” Basilica Caterinianasta.
Kyse on todella kaukokuvasta, sillä tämä kuva on otettu täsmälleen samasta paikasta kuin edellinen kuva, mutta tässä ei ole käytetty zuumausta.
Kuva kertoo niistä suurista korkeuseroista, jotka ovat luonteenomaisia Sienalle.
*************
Käynti Basilica Caterinianassa on paikallaan, kun käytte Sienassa!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Siena, Toscana, toscana2014, Basilica Cateriniana, Basilica San Domenico, paavi Gregorius XI, pyhäinjäännökset, Pyhän Katariinan pyhäinjäännökset, Rooma, |
Italia on menettänyt asemiaan matkailumaanaTorstai 18.9.2014 - -Esko Erkkilä- Toscanan matkamme oli hieno kokemus ja sen onnistumisesta suuret kiitokset suomalaiselle oppaallemme Joonas Sillanmäelle.
Saimme matkamme aikana kuulla, että Italia on menettänyt asemiaan maailman matkailumarkkinoilla.
Viiden kärki matkailumarkkinoilla on nyt
En tiedä, että mikä on Italian sijoitus ollut aikaisemmin, mutta nyt sen sijoitus maatilastoissa on siis vasta viides.
Viikon matka Italiaan oli, kuten jo totesin, hieno kokemus, mutta se paljasti myös useita haasteita Italian pärjäämiselle tiukassa matkailijakisassa.
Otan esille muutamia kohtia:
Useat Italian kaupungit ovat perustaneet ennen kaupunkia checkpoint-pisteitä, joilla kaupunkiin tulevilta busseilta nyhdetään kynnysrahoja.
Sienan kaupungin perimä kynnysraha oli 115,00 euroa. Se osaltaan nostaa matkatoimistojen kustannuksia ja siten kohottaa Italian matkojen kustannuksia.
Pisa taitaa nykyään periä korkeinta kynnysrahaa, mutta myös monien muiden kaupunkien perimä kynnysraha kaupunkiin tutustumisesta on merkittävä.
Kynnysrahan perimisen jälkeen bussi voi ajaa tietylle paikalle, jossa matkailijat saavat poistua bussista ja nousta tutustumiskierroksen jälkeen bussiin.
Ainakin parissa kaupunkikohteessa poistumispaikka olisi ollut kohtuuttoman kaukana keskustasta ja sen vuoksi suoritimmekin bussimme ”pikaevakuoinnin” luvattomassa paikassa. Luvattomassa paikassa pysähtyminen olisi poliisin paikalle osuessa merkinnyt kuljettajalle sakkoja, mutta nyt poliisit eivät sattuneet paikalle.
Sienan checkpoint´lla matkailijoilla oli mahdollisuus käydä veloituksetta vessassa, mutta San Gimignanossa vessat olivat maksullisia ja jonotuksen takana.
Erään kustannuserän muodostavat pakolliset oppaat, joiden palveluja emme mainion ”oman” oppaamme ansiosta tarvinneet, mutta pakko oli tätä virallista opasta (vasemmalla) Sienassa mukanamme kuljettaa. Sanaakaan virallisen oppaan ei tarvinnut kertoa, sillä oma oppaamme tiesi nähtävyydet paremmin kuin pakollinen paikallisopas. Omasta oppaastamme oli myös se hyöty, että hän kertoi asiat suoraan suomeksi, joten kääntämistä ei tarvittu!
Italialaisen järjestelmän byrokraattisuudesta kertoo se, että oma oppaamme ei useinkaan saanut soittaa kuljettajallemme ja tilata bussiamme meitä noutamaan, vaan kutsuminen oli paikallisbyrokraattien kautta hoidettava!
********
Matkailijoita palvelevien italialaisten kielitaito on hyvin puutteellinen.
Majoituskohteessamme asuu jatkuvasti bussilasteittain suomalaisia, mutta hotellin kakkosvastaavan suomenkielen taitaminen rajoittuu ”maksa, maksa” –käskyn toistelemiseen!
Tässä on kyllä annettava piiskaa myös matkatoimistollemme Albatros Travel´lle, joka ei ole vaatinut ”maksa, maksa” –marakattia edes kolminkertaistamaan suomenkielentaitoaan vaikkapa sanoilla ”kiitos” ja ”ole hyvä”!
Matkatoimistolta ei riitä se, että ”maksa, maksa” –marakatti esitellään suomalaismatkaajille liian paljon vitamiineja syöneenä!
*********
Italiassa on paljon nähtävää sekä koettavaa ja matkamme oli onnistunut.
Toivottavasti nämä rivit saavat kuitenkin aikaan sen, että suomalaisten matkailijoiden palvelut Italiassa hieman paranevat!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Italia, Siena, Italia matkailumaana, Italian matkailun extra-kustannukset, Toscana, toscana2014, |
Suomelle oudot viljelykasvit ovat tärkeitä Italian maataloudelleKeskiviikko 17.9.2014 - -Esko Erkkilä- Syyskuun alkupuoliskolle ajoittunut Italian matkamme osui aikaan, jolloin Italialle tärkeät tavanomaiset viljat olivat jo puitu.
Tässä pieni pääosin bussin ikkunasta kuvattu kuvakertomus italialaisesta maataloudesta:
Toki muutama puimuri oli vielä pelloilla…
…ja näimme myös muutaman nykyaikaisen viljakäsittelylaitoksen matkamme aikana.
Viljankuivureita eteläisessä Euroopassa ei tarvita joten niitä ei maalaismaisemassa ole.
Viljaa varastointikunto varmistetaan etelä-Euroopan maissa kemiallisilla käsittelyillä – muistan joskus kuulleeni, että esim. ranskalainen vilja saattaa varastointiaikanaan käydä läpi useita kemiallisia käsittelyjä. Käsittely tapahtuu siten, että viljaa siirretään elevaattoreilla siilosta toiseen ja siirron yhteydessä viljavirtaan heitellään ”nappeja” joiden ansiosta viljatuholaiset eivät pääse viljassa kasvamaan tai lisääntymään.
Toivoisi, että suomalainen kuluttaja osaisi arvostaa kotimaisen viljan kuivaamista ja sitä kautta saatavaa kotimaisen viljan hyvää hygienistä laatua.
Auringonkukkapellot ovat Italiassa tuttu näky.
Auringonkukasta saadaan auringonkukkaöljyä ja siitä saatava puristusjae on arvokasta valkuaisraaka-ainetta kotieläinten ruokinnassa.
Hirssi oli vielä keskenkasvuista ja sen korjuukypsyyteen ehtimistä pitää vielä odottaa.
Sinimailanen on Italiassa tärkeä nurmirehukasvi. Typenkerääjäkasvina se on tehokas esikasvi muille viljelykasveille.
Oliivipuuviljelmät…
…muodostavat oleellisen osan italialaisesta maalaismaisemasta.
Viinirypäleet alkoivat vierailuviikkomme aikana saavuttaa korjuukypsyyden,…
…mutta vielä ei ollut aika aloittaa sadonkorjuuta.
Vierailemillamme viinitiloilla tehtiin ensimmäisiä kokeita korjuukypsyyden selvittämiseksi. Korjuukypsyyden kynnyksellä olevista viinirypäleistä tehdään sokerianalyyseja sekä mitataan pH – näiden perusteella osataan määritellä oikean sadonkorjuuhetki.
Italia on vahva vehnäntuottaja, mutta vehnäpeltoja emme nähneet, sillä vehnänkorjuuaika oli tältä kasvukaudelta jo ohi.
Italia on tunnettu durum-vehnästään ja olikin minulle yllätys, että Italia ei ole omavarainen sen osalta vaan sitä tuodaan Italiaan Kanadasta sekä Australiasta.
Moninaiset EU-tuet ovat perusta italialaiselle maataloudelle, mutta se aihe olisikin sitten jo kokonaan uuden jutun aihe!
-Esko Erkkilä- |
2 kommenttia . Avainsanat: Italian maatalous, Italian viininviljely, Italian oliivinviljely, sinimailanen, durum-vehnä, Toscana, toscana2014, |
Italian-matkan kokemukset antavat paljon ainespuita kirjoituksilleLauantai 13.9.2014 Kotiuduin eilisen varhaistunteina lomamatkalta Italian Toscanasta.
Kyseessä oli rubiinihääpäivämatkamme, mutta hääpäiväjuhlallisuutemme rajoittuvat minimiin, sillä Albatros Travel –matkatoimiston operoima viikon lomamatka oli täynnä toimintaa.
Toscana on lähes tarunhohtoinen maakunta Italiassa - Toscanan keskuksena on Firenze.
Emme käyneet Firenzessä, sillä majapaikkamme sijaitsi Chianciano Terme –nimisessä kaupungissa n. 200 kilometriä Roomasta pohjoiseen ja n. sata kilometriä Firenzestä etelään.
Hotellimme nimi oli Hotel Santa Ciara.
Kameran muistikortilta näen, että otin matkan aikana n. 1.300 valokuvaa. Niistä ainakin puolet on heti detoitavissa, mutta tämän sivuston seuraajat saavat ilmeisesti niistä ainakin osaan tutustua lähiaikoina.
Italialla ja Suomella on paljon yhteistä ja valitettavasti ”yhteinen” on sitä, että molemmilla mailla menee taloudellisesti huonosti. Nopean tutustumisen perusteella sai sen vaikutelman, että maidemme poliittisessa elämässä on runsaasti samoja piirteitä – on valittaen todettava, että yhteiset piirteet eivät ole asukkaiden kannalta positiivisia.
”Affittasi” –kyltit ovat Italiassa hyvin yleisiä ja ne tarkoittavat, että kyseinen kohde on vuokrattavana.
Chianciano Termessä on n. 7.000 asukasta ja siellä on n. 200 hotellia. Hotelleista puolet on nyt suljettuina, sillä hotellihuoneille ei kerta kaikkiaan ole kysyntää.
Monet niistä liikkeistä, jotka vielä sinnittelevät ilmoittelevat suurista alennuksista.
Italialla on nykyhetken ongelmista huolimatta vahva kulttuuritausta ja se antaa siellä vierailevalle turistille monia mahdollisuuksia.
Viinirypäleet alkavat näihin aikoihin olla pian korjattavissa ja viinirypäleiden sadonkorjuu merkitsee kaiken taloudellisen toiminnan vilkastumista.
Toscanan matka antoi paljon ainespuita lähiaikojen kirjoituksille – katsotaan, että millaista tarinaa tietokoneeni näppäimistöltä ja valokuvauskoneeni muistikortilta lähiaikoina löytyy!
-Esko Erkkilä- |
4 kommenttia . Avainsanat: Toscana, Firenze, Chianciano Terme, Hotel Santa Ciara, Albatros Travel, affittasi, Italian talous, toscana2014, |