Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Fortumin päätös merkitsee Fennovoiman ydinvoimalahankkeelle pitkää askelta eteenpäin

Keskiviikko 3.12.2014 - -Esko Erkkilä-


Energiayhtiö Fortum ilmoitti eilen, että se on valmis tekemään 15 % suuruisen sijoituksen Pyhäjoelle suunniteltuun Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen.

 

Fortumin päätös merkitsee, että valtioneuvoston vaatima kotimaisen omistuksen osuus nousee sille tasolle, että ydinvoimalaluvan saamiselle ei sen puolesta ole esteitä.

 

Fortum teki ydinvoimalan omistuskaavailuillaan tervettä kauppaa, sillä Fennovoiman omistuspotin vastineeksi Fortum pääsee merkittävään rooliin Venäjällä sijaitsevaan vesivoimaan.

 

 

***************

 

 

Pyhäjoelle rakennettava ydinvoimala merkitsee hyvinvointia laajalle alueelle Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalle. Fennovoiman voimalahanke säteilee välittömästi myönteisiä vaikutuksia Kokkolan ja Oulun välille. Sisämaahan Fennovoima-hanke tuo myönteisiä vaikutuksia Iisalmeen saakka.

Olen tyytyväinen mm. siitä, että Pyhäjoelle ja sen lähikuntiin jo tehdyt infra-investoinnit pääsevät nyt tositoimiin!

 

 

**************

 

Fennovoima tulee myymään jauhamaansa sähköä omistajilleen Mankala-periaatteella.

 

Mankala-periaate merkitsee, että sähköä voidaan myydä omistajille omakustannushinnalla.

 

Mankala-periaatteella toimivien energiayhtiöiden toiminnasta antaa kattavan kuvauksen se vastaus, jonka elinkeinoministeri Jan Vapaavuori antoi 7.3.2014 eduskunnassa, kun kansanedustaja Ville Vähämäki kysyi mankala-periaatteen noudattamisesta yhtiöissä, joissa on ulkomaalaisomistusta.

 

Lainaan pätkän Vapaavuoren antamasta selityksestä.

 

 

”Niin kutsutuilla mankala-yhtiöillä tarkoitetaan energiaa tuottavia osakeyhtiöitä, jotka yhtiöjärjestyksensä perusteella eivät tavoittele voittoa vaan tuottavat energiaa osakkaidensa tarpeisiin omakustannushintaan. Mankala-yhtiön tunnusmerkistöön kuuluu, että osakas on velvollinen maksamaan omistustaan vastaavan osuuden yhtiön kustannuksista ja vastaavasti oikeutettu saamaan omistustaan vastaavan osuuden yhtiön tuottamasta energiasta. Mankala-periaatteella toimivat osuusvoimalaitosyhtiöt ovat yleisiä Suomen energiantuotannossa kaikissa tuotantomuodossa ja energianlähteissä. Vuonna 2008 noin 42 % Suomessa tuotetusta sähköstä sekä noin 12 % lämmöstä tuotettiin yhtiöissä, jotka toimivat mankala-periaatteella”.

 

 

*************

 

 

Fortumin eilen tekemä päätös varmistanee, että Fennovoiman ydinvoimalalupa saa myönteisen päätöksen eduskunnassa ensi perjantaina.

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Fortum, Fortum Fennovoiman osakkaaksi, Pyhäjoen voimala, Pyhäjoen ydinvoimala, Mankala, Mankala-periaate,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini