Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Viherpiipertäjät ja Suomen talouselämän vaikeuttamista yrittäneet hävisivät Fennovoima-taistelun selkähäviöllä

Torstai 6.8.2015 - -Esko Erkkilä-

Suomelle ja Suomen tulevaisuudelle on suuri askel eteenpäin, kun Fennovoima-kuviossa löydettiin omistajuusratkaisu, joka mahdollistaa ydinvoimalan rakentamisen Pyhäjoelle.

 

 

Viherpiipertäjät ja Suomen talouselämän kituuttamista haluavat hävisivät kiistan selkähäviöllä.

 

 

Fortumin, Outokummun ja SVR:n eiliset päätökset osoittavat kyseisten yritysten vastuuta Suomen hyvinvoinnista.

 

 

Arvostan em. yritysten päätöksiä!

 

 

Fennovoiman toteutuminen on suuri askel alueellisen tasapainon tiellä, mutta erityisen suuri askel se on Suomen taloustilanteen kohentamisen näkökulmasta.

 

 

Tunnen työelämäni ajalta Pyhäjoen ja olen tyytyväinen, että Hanhikiven alueelle suunniteltu ydinvoimala toteutuu.

 

 

Pyhäjoen ydinvoimala tuo hyvinvointia laajalle alueelle Pohjois-Pohjanmaalle, Keski-Pohjanmaalle sekä syvälle keskiseen Suomeen. 

 

 

Erityisen iloinen olen mm. Kalajoen sataman kehittymisen kannalta – tiedän, että satamaa on kuluneina vuosina kehitetty sen vuoksi, että Kalajoella on luotettu Pyhäjoen ydinvoimalan toteutumiseen.

 

 

Kiitokset kaikille niille tahoille, jotka varmistivat eilen julkistetut Fennovoiman omistajakuviot!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Fennovoima, Fortum, Outokumpu, SVR, viherpiipertäjät, Suomen talous nousuun, Kalajoen satama,

UPM ja Stora Enso elävät luottamushenkilöidensä palkkioissa edelleen suuruutensa aikaa

Maanantai 9.2.2015 - -Esko Erkkilä-

Viime päivinä on keskusteltu valtionyhtiöiden Neste Oil´n ja Fortumin hallitusten puheenjohtajille suunnitelluista palkkionkorotuksista.

 

 

Neste Oilin nimitystoimikunta esitti, että hallituksen puheenjohtajan palkkio nousisi 66 000 eurosta 84 000 euroon ja Fortumin osakkeenomistajien nimitystoimikunta puolestaan esitti, että yhtiön hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio nousee 75 000 eurosta 90 000 euroon.

 

 

Ministeri Sirpa Paatero on nyt aivan oikein torppaamassa suunnitellut palkkionkorotukset.

 

 

Jos tarkastellaan yrityksiä kokonaisuutena, niin metsäteollisuuden hallitusten puheenjohtajat – erityisesti UPM sekä Stora Enso – painivat aivan omassa sarjassaan

 

 

UPM:n hallituksen puheenjohtajalle Björn Walhroosille maksetaan nyt 175.000 euron vuosipalkkiota ja Stora Enson hallituksen puheenjohtaja Gunnar Brock´lle lähes saman verran eli 170.000 euroa. Mainittakoon, että Metsä Group´n hallituksen puheenjohtaja Martti Asunta kuittaa luottamustoimestaan 76.500 euroa.

 

 

Hallitusten puheenjohtajat saavat sen palkkion, jonka yhtiökokous päättää, joten siinä ei ole nokan koputtamista.

 

 

Tuntuu kuitenkin siltä, että metsäteollisuus elää hallitusten puheenjohtajapalkkioissa vielä sitä aikaa, jolloin se kylpi rahassa.

 

 

Haluan verrata metsäteollisuusyritysten hallitusten puheenjohtajien palkkioita minulle läheisten elintarviketeollisuusyritysten hallitusten palkkioihin.

 

 

Atrian hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio on 75.300 euroa, Raision 60.000 euroa, HK Scan´n 53.200 euroa ja Apetit´n 39.060 euroa.

 

 

Annan arvoa elintarvikeyritysten päätöksille, että siellä hallitusjäsenten palkkiot ovat kohtuullisia, mutta metsäteollisuudessa ei tässäkään asiassa ole vielä palattu todellisuuteen.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sirpa Paatero, valtionyhtiöiden hallitusjäsenten palkkiot, Neste Oil, Fortum, UPM, Stora Enso, Metsä Group, Atria, Raisio, HK Scan, Apetit,

Fortumin päätös merkitsee Fennovoiman ydinvoimalahankkeelle pitkää askelta eteenpäin

Keskiviikko 3.12.2014 - -Esko Erkkilä-

Energiayhtiö Fortum ilmoitti eilen, että se on valmis tekemään 15 % suuruisen sijoituksen Pyhäjoelle suunniteltuun Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen.

 

Fortumin päätös merkitsee, että valtioneuvoston vaatima kotimaisen omistuksen osuus nousee sille tasolle, että ydinvoimalaluvan saamiselle ei sen puolesta ole esteitä.

 

Fortum teki ydinvoimalan omistuskaavailuillaan tervettä kauppaa, sillä Fennovoiman omistuspotin vastineeksi Fortum pääsee merkittävään rooliin Venäjällä sijaitsevaan vesivoimaan.

 

 

***************

 

 

Pyhäjoelle rakennettava ydinvoimala merkitsee hyvinvointia laajalle alueelle Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalle. Fennovoiman voimalahanke säteilee välittömästi myönteisiä vaikutuksia Kokkolan ja Oulun välille. Sisämaahan Fennovoima-hanke tuo myönteisiä vaikutuksia Iisalmeen saakka.

Olen tyytyväinen mm. siitä, että Pyhäjoelle ja sen lähikuntiin jo tehdyt infra-investoinnit pääsevät nyt tositoimiin!

 

 

**************

 

Fennovoima tulee myymään jauhamaansa sähköä omistajilleen Mankala-periaatteella.

 

Mankala-periaate merkitsee, että sähköä voidaan myydä omistajille omakustannushinnalla.

 

Mankala-periaatteella toimivien energiayhtiöiden toiminnasta antaa kattavan kuvauksen se vastaus, jonka elinkeinoministeri Jan Vapaavuori antoi 7.3.2014 eduskunnassa, kun kansanedustaja Ville Vähämäki kysyi mankala-periaatteen noudattamisesta yhtiöissä, joissa on ulkomaalaisomistusta.

 

Lainaan pätkän Vapaavuoren antamasta selityksestä.

 

 

”Niin kutsutuilla mankala-yhtiöillä tarkoitetaan energiaa tuottavia osakeyhtiöitä, jotka yhtiöjärjestyksensä perusteella eivät tavoittele voittoa vaan tuottavat energiaa osakkaidensa tarpeisiin omakustannushintaan. Mankala-yhtiön tunnusmerkistöön kuuluu, että osakas on velvollinen maksamaan omistustaan vastaavan osuuden yhtiön kustannuksista ja vastaavasti oikeutettu saamaan omistustaan vastaavan osuuden yhtiön tuottamasta energiasta. Mankala-periaatteella toimivat osuusvoimalaitosyhtiöt ovat yleisiä Suomen energiantuotannossa kaikissa tuotantomuodossa ja energianlähteissä. Vuonna 2008 noin 42 % Suomessa tuotetusta sähköstä sekä noin 12 % lämmöstä tuotettiin yhtiöissä, jotka toimivat mankala-periaatteella”.

 

 

*************

 

 

Fortumin eilen tekemä päätös varmistanee, että Fennovoiman ydinvoimalalupa saa myönteisen päätöksen eduskunnassa ensi perjantaina.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Fortum, Fortum Fennovoiman osakkaaksi, Pyhäjoen voimala, Pyhäjoen ydinvoimala, Mankala, Mankala-periaate,

Päättäjien pitäisi osata antaa arvoa asiantuntijoiden mielipiteille

Lauantai 11.6.2011 - -Esko Erkkilä-

Maaseudun Tulevaisuus on 1.6.2011 ilmestyneessä lehdessään julkaisut Fortum Oyj:n toimitusjohtaja Tapio Kuulan haastattelun.

 

Kuulalla on ajatuksia, joita poliittisten päättäjien pitäisi hallitusta rakentaessaan kuunnella.

 

Toimitusjohtaja Kuula tyrmää Suomeen rakennetut ja suunniteltavat tuulivoimalat. ”Tänne ei kannattaisi rakentaa tuulivoimaa käytännössä lainkaan”, sanoo hän.

 

Olen Kuulan kanssa samaa mieltä.

 

Arvostan SDP:stä perussuomalaisten vaalityömieheksi siirtyneen Matti Putkosen mielipiteitä yhdessä asiassa:

 

Kerrotaan, että Putkonen on todennut toimivan tuulivoimalan perusratkaisuksi sen, että tuulivoimalan alaosassa dieselmoottori jyskyttää ja siitä vedetyllä hihnavedolla pyöritetään tuulivoimalan siipiä!

 

Kuula peräänkuuluttaa Pohjoismaiden kesken työnjakoa uusiutuvan energian markkinoilla. Hän esittää, että Norja keskittyisi tuulivoiman kehittämiseen, sillä siellä luontaiset olosuhteet ovat myönteiset tuulivoimalle.

 

Bioenergia on sarka, johon Fortum Oyj:n toimitusjohtaja Kuula patistaa Suomea.

 

Energiapuussa Suomen mahdollisuudet ovat ainutlaatuiset, sillä metsien tuotto hyödynnetään nyt vain osittain. Kasvua riittää sekä metsäteollisuudelle että energiaksi”, viestittää Kuula.

 

Tuulienergian ongelmien ja energiapuun lisäämisen jatkoksi toimitusjohtaja Kuula toteaa, että Fortum ei tyydy nyt toimitusministeriönä toimivan hallituksen päätökseen, jolla se hylkäsi Loviisa 3:n ydinvoimalaluvan. Se hevosista puhuu, joka hevosella ajaa!

 

Mielestäni hallitus teki oikean ydinvoimapäätöksen, kun se myönsi luvan uudelle voimalalla Olkiluotoon ja luvan myöskin pohjois-Suomeen rakennettavalle voimalalle.

 

Loviisa ykkösen käyttölupa päättyy vuonna 2027 ja kakkosen 2030. Jotta Loviisa kolmonen olisi käytössä 2020-luvulla, lupapäätöksiä tarvitaan jo alkaneella eduskuntakaudella, toteaa Kuula.

 

Kaikkeen kuultuun, luettuun ja nähtyyn pätee se, että lähdekritiikki on muistettava eli kuka sanoo, mitä kirjoittaa ja mitä tekee.

 

Lähdekritiikin jälkeenkin Kuulan esittämät seikat kannattaisi huomioida uutta vauhtia saaneissa hallitusneuvotteluissa.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tapio Kuula, Fortum, ydinvoima, tuulivoima, tuulivoimala, energiapuu,

Pukki kaalimaan vartijana

Perjantai 10.9.2010 - -Esko Erkkilä-

Gasum Oy on viime päivinä kunnostautunut toimenpiteillä, joita voi kuvailla vanhalla suomalaisella sananlaskulla: "Pukki kaalimaan vartijana".

 

Pukki voi joskus olla tehokaskin kaalimaan vartija ja saattaa toki olla, että Gasum Oy:n viimeaikaiset tempaukset ovat jopa hyödyllisiä - ainakin ne ovat kirvoittaneet keskustelua. Lähdekritiikki on oltava kuitenkin koko ajan mielessä, kun arvioi Gasum Oy:n toimenpiteitä.

 

Valtakunnallisesti merkittävä Gasum Oy:n ulostulo liittyi sen Pöyry Management Consulting Oy:ltä tilaamaan selvitykseen, jossa paneuduttiin mm. maakaasun, kivihiilen ja turpeen välisiin eroihin hiilidioksidin tuottajina.  

 

Selvitys otti kantaa hallituksen suunnitelmiin kiristää maakaasun verotusta ja sen vaikutuksia hiilidioksiditilanteen ohella kaukolämmityksen kustannuksiin.

 

Pöyry Management Consulting Oy ja Gasum Oy kieltävät mahtipontisesti lainaamasta selvitystä edes osittainkaan, joten pyydän lukemaan sen Gasum Oy:n nettisivuilla - www.gasum.fi - olevan linkin takaa. Selvitys on muistio ja sen nimi on:

 

ENERGIANTUOTANNON LÄMMÖN VEROMUUTOSTEN

VAIKUTUS MAAKAASUN KILPAILUKYKYYN, KÄYTTÖÖN JA

PÄÄSTÖIHIN CASE-KOHTEISSA

 

Selvityksen lainauskiellosta kerrotaan vasta muistio-otsikon jälkeen, joten muistion otsikon saa lainata.

 

Toinen Gasum Oy:n aktiviteetti on Pirkanmaan seudun seutupäättäjien ja -vaikuttajien keskuudessa tehty mielipidekysely.

 

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää seutupäättäjien ja -vaikuttajien ajatuksia siitä, miten taajama-alueiden ilman laatua voidaan parantaa ja ilmastonmuutosta torjua huomioimalla eri energialähteet.

 

Sain kyselyn ja olen siihen vastannut.

 

Kysymykset olivat ainakin lievästi asenteellisia ja kyselyn toimeksiantajasta ei ollut epäselvyyttä.

 

Maakaasukysymyksessä kiinnitän huomiota yhteen seikkaan ja se on huoltovarmuusnäkökohta.

 

Maakaasu tulee aina olemaan tuontitavaraa ja Suomen kohdalla alkuperämaa on Venäjä.

 

Venäjälle suuntautuvassa viennissä ja sieltä tapahtuvassa tuonnissa on aina oltava varuillaan.

 

Erityisen suurta varuillaanoloa vaatii energiantuonti. Venäjältä tapahtuva energiantuonti ei saa kohota liian suureksi, vaan sen on pysyttävä tietyissä rajoissa.

 

Gasum Oy:n omistajina ovat Fortum (31 %), OAO Gazprom (25 %), Suomen Valtio (24 %) ja EON Ruhrgas (20 %). Omistuksesta siis 55 % on suomalaisomistusta ja 45 % venäläis-saksalaisomistusta. Omistusrakenne vaatii tiukan lähdekritiikin ylläpitoa, kun Gasum Oy:n mielipiteitä arvotetaan.

 

Gasum Oy:n tilaama selvitysmuistio tuli yllättäen ja tilaamatta, mutta siitä huolimatta sille kannattaa antaa tietty arvo.

 

Pirkanmaan päättäjille suunnatulla kyselyllä on lähinnä viihdearvo, joten sen tuloksille ei voi antaa suurta painoarvoa.

 

Miksi veropäätöksen valmistelijat eivät itseohjautuvasti selvittäneet eri energiatuotantomuotojen päästöjä ja niitä kustannusvaikutuksia, jotka eri veromallit aiheuttavat?

 

Toivottavasti päättäjät osaavat arvioida myöhäsyntyisenkin aineiston painoarvon oikein, kun Eduskunnassa lopullisesti linjataan eri energiamuotojen verokohtelu.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Gasum, Fortum, OAO Gazprom, Suomen Valtio, EON Ruhrgas, Pöyry,

Oikea päätös

Lauantai 24.4.2010 - -Esko Erkkilä-

Hallitus teki keskiviikkona 21.4.2010 päätöksen, että se esittää eduskunnalle kahden uuden ydinvoimalan rakentamista. Uudet ydinvoimaluvat ovat saamassa Fennovoima Oy sekä Teollisuuden Voima Oy. Mikäli eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen, se merkitsee, että uudet ydinvoimalat rakennetaan Eurajoen Olkiluotoon ja Pyhäjoelle tai Simoon.

 

Päätös on oikea. Nyt on eduskunnan vuoro hyväksyä hallituksen esitys, jotta ydinvoiman lisärakentamisessa päästään vitkastelematta vauhtiin.

 

Ydinvoimalalupien esittäminen kuului ministeri Mauri Pekkariselle ja hän osoitti olevansa henkilö, johon Suomi voi luottaa.

 

Eduskunnassa lisäydinvoimalaluvat...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lisäydinvoimalat, Teollisuuden Voima, Fennovoima, Fortum, Mauri Pekkarinen

Yksi on liian vähän - onko kolme liian paljon?

Perjantai 5.3.2010 - -Esko Erkkilä-

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Loviisan ja Ruotsinpyhtään ydinvoimalahankkeisiin liittyvät valitukset. Tämä merkitsee, että ydinvoimalapäätökset saadaan päätösvaiheeseen oletettua nopeammin.

 

Pääministeri Vanhanen ennakoi, että hallitus pääsee tekemään esityksensä uusista ydinvoimaloista jo maaliskuun aikana ja Eduskuntaan asia etenee ennen kesää.

 

Ehdotan yhden uuden luvan myöntämistä. Sen lisäksi ehdottelen, että...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Fortum, TVO, Fennovoima, Loviisa, Eurajoki, Pyhäjoki, Simo