Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Onko kansanedustajaehdokkaiden ruoka-, ruokaturvallisuus- ja yleensäkin elintarviketietämys noin heikko?

Maanantai 23.3.2015 - -Esko Erkkilä-


Kuten eilen kerroin, järjesti Aamulehti ruuan hintaan liittyvän vaalipaneelin Lempäälässä perjantaina 20.3.2015.

 

 

 

 

ruis1

 

 

Paneelissa olivat edustettuina kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat – Keskustaa edusti koordinaattori, maatalousyrittäjä Marjo Mäkinen-Aakula Oriveden Eräjärveltä.

 

*****************

 

Nelikymmenvuotinen työjaksoni elintarviketeollisuuden palveluksessa antaa minulle tietyn etumatkan tavallisiin kyläpolitiikoihin verrattuna, mutta hämmästyttävän heikoilla elintarvikkeisiin liittyvillä eväillä monet yrittävät kansanedustajiksi.

 

 

Vaalitilaisuuden juontajana Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen totesi alkujuonnossaan, että kaikki puhuvat nyt sotesta tai puolustuspolitiikasta, mutta jokapäiväinen ruokamme unohdetaan vaalitaistelun tiimellyksessä.

 

 

Olen samaa mieltä Jokisen kanssa ja pidän valitettavana, että ruuasta, sen tuottamisesta, ruuan hinnasta ja ruuan hinnanmuodostuksesta, elintarviketurvallisuudesta, ruokaan liittyvästä huoltovarmuudesta, ruokaketjun työllistämisvaikutuksista, ruokaturvallisuudesta ja monista muista ruokaan liittyvistä seikoista puhutaan aivan liian vähän.

 

 

 

 

ruis2

 

 

Keskustan kansanedustajaehdokas Marjo Mäkinen-Aakula oli panelisteista ylivoimainen ja panelistit valitsivatkin hänet joukkonsa parhaaksi asiantuntijaksi elintarvikeasioissa.

 

 

Marjo Mäkinen-Aakula on mm. rukiinviljelijä ja hän otti esimerkin rukiinviljelijän arkitodellisuudesta.

 

 

Rukiinviljelijä saa ruistonnista nyt 185,00 € käyttöpaikalle toimitettuna.

 

Toimituslauseke ”käyttöpaikalle toimitettuna” merkitsee, että myyjä eli tässä tapauksessa rukiinviljelijä maksaa rahdin tilaltaan myllylle.

 

Ruiskuormaan mahtuu tavaraa täysperävaunukuormassa n. 35 tonnia ja siitä viljelijä joutuu maksamaan rahtia lyhyelläkin matkalla 10 €/tonni.

 

 

Jos rukiinviljelijä myy rukiinsa teollisuudelle kaupan välityksellä – Kesko, Hankkijan Agrimarket tai joku muu viljaliike - niin kaupan välityspalkkio saattaa olla 5 €/tonni.

 

 

Kun myllyhinnasta vähennetään myyjän maksama rahti ja välitysliikkeen perimä ”pirunkyytiraha”, niin rukiinviljelijän saamaksi tilityshinnaksi jää ainoastaan 170 €/tonni.

 

 

Vilja-alan Yhteistyöryhmän julkaisun mukaan rukiin keskisato Suomessa on viime vuosina ollut 2,3 tonnia/hehtaari eli rukiinviljelijän saama rahamäärä hehtaarin suuruisesta ruisalasta on keskimäärin 391 €!

 

 

Karua, mutta totta.

Kuka vielä ihmettelee, että ruispeltoja ei juurikaan näy!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Rukiin hinta, rukiin keskisato, viljelijä maksaa rahdin, kaupan palkkiotaso viljakaupassa, viljakaupan palkkio, pirunkyytiraha,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini