Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Meissen-posliinin ristityt miekat ovat eräs vanhimmista tavaramerkeistä, jotka yhä edelleen ovat käytössä

Perjantai 5.1.2018 - -Esko Erkkilä-


Tein sukulaismiehen kanssa lomamatkan Saksaan huhtikuulla 2014 ja eräs kohteistamme oli Meissen-posliinitehdas.

 

 

Tehdas sijaitsee Elbejoen varrella Meissen´n kaupungissa noin 25 kilometriä Dresdenistä luoteeseen.

 

 

Laadin tehdasvierailustamme kaksikin juttua blogipalstalleni ja ne löytyvät, jos googlaa ”Esko Erkkilä Meissen”.

 

 

Antiikki ja Taide –lehden toimittaja Timo Elo löysi juttuni ja hän oli viime vuoden puolella useasti yhteydessä minuun, kun halusi tehdä jutun arvostettuun lehteen Meissen posliinista.

 

 

Toimittaja Elo paneutui viime syksynä asiaan niin, että hän kävi asian tiimoilta Berliinissä tutustumassa aiheeseen, mutta paljolti hän tukeutui jutussaan siihen aineistoon, joka on blogipalstallani.

 

 

Parhaiten pääsette tutustumaan Meissen-aineistooni, kun poikkeatte blogipalstallani, mutta seuraavassa muutamia kuvia viime vuoden viimeisessä Antiikki ja Taide –lehdessä olleesta toimittaja Timo Elon laatimasta jutusta:

 

 

 

Jutun kuvituksena olevat kuvat ovat pääosin minun ottamiani, mutta toki joukossa on myös muita kuvia.

 

 

 

IMG_6308.JPG

 

 

 

IMG_6306.JPG

 

 

 

IMG_6305.JPG

 

 

 

IMG_6293.JPG

 

 

 

IMG_6282.JPG

 

 

 

IMG_6281.JPG

 

 

 

IMG_6280.JPG

 

 

 

**********************

 

 

Toimittaja Elo lähetti laatimansa jutun ennen sen julkaisemista minulle ja tässä se on – hyväksyin jutun sellaisenaan:

 

 

Meissenin posliini on maailmankuulua ja silmään hivelevää laatutyötä, jota voi ihailla vaikkapa Saksan pääkaupungissa Berkiinissä Unter den Linden –kadun varrella lähellä tv-tornia sijaitsevassa Meissenin myymälässä tai legendaarisen tavaratalon KaDeWe:n tyylikkäällä lasiosastolla.

Katsoja kysyy vaistomaisesti itseltään, kuinka tämä on mahdollista? Posliiniteokset kilpailevat toistensa kanssa siroudessa, taidokkuudessa ja ihastuttavuudessa.

Mutta hinnatkin ovat sen mukaiset. Pikku rahalla näitä ei saa!

MIELENKIINTOINEN TEHDASVIERAILU. Parhaiten Meissenin posliiniesineiden tuotantoon voi tutustua matkustamalla Berliinistä junalla tai bussilla 151 kilometrin päässä sijaitsevaan Meissenin kaupunkiin, Saksin osavaltioon, Meissenin piirikunnan keskuskaupunkiin.

Kaupungin nähtävyyksiin kuuluu historiallisen vanhankaupungin lisäksi muun muassa keskiaikainen tuomiokirkko, 1400-luvulla Saksin vaaliruhtinaille rakennettu linna sekä posliinitehdas Meißner Porzellan.

Tamperelainen keskustavaikuttaja, eläkkeellä oleva hankintapäällikkö Esko Erkkilä vieraili jokin aika sitten Meissenillä.

- Olin liikkeellä sukulaismiehen kanssa. Matkustimme junalla Berliinistä ja matkaan kului pari kolme tuntia.

- Kyllä kannatti! Meissen on hieno paikka. Joka puolella aukeaa viehättävän kaunis saksalaismaisema. On laaksoa ja kukkulaa. Ja itse kaupunki on hyvin vaikuttava.

- Kävimme tehtaalla myös posliiniesineiden näyttelyssä, jonne on pieni pääsymaksukin. Ja tehtaanmyymälästä ostin pienen posliiniveneen, jonka pohjassa on Meissenin kuuluisa logo ristissä olevine sapeleineen. Vene maksoi 53 euroa eli ei ollut kovin halpa, mutta onhan se aito Meissen!

- Näimme myös posliinista tehtyjä kukkia ja jopa kaksimetriä korkeita ruukkuja, joten kyllä näkemistä riitti. Helposti siellä menee ainakin kaksi tuntia, jos haluaa nähdä, mitä kaikkea posliinista voi valmistaa.

- Näyttelyssä oli henkeä salpaavia harvinaisuuksia ja taidetöitä, joita ei ihan pikkurahalla olisi saanut ostetuksi. Mutta oli myös tarjouksia. Esimerkiksi posliinista valmistettu kukko oli varsin epätavalliseen Meissen-tapaan alennusmyynnissä hintaan 4.284 euroa!

- Suosittelen ehdottomasti reissua Meisseniin, kun on liikkeellä Dresdenin suunnalla. Alue on entistä Itä-Saksaa ja tuo tuulahduksen vanhaa kulttuuria arvostavasta ympäristöstä, jota ei sodan jälkeinen miehityksen aikakaan tuhonnut, Erkkilä kertoo.

Suomalaisen matkailijan ihmetystä herättää, että paikkakunnalla on valmistettu posliinia jo 300 vuoden ajan, ja toiminta jatkuu yhä, kun taas meillä Suomessa perinteisiä posliinitehtaita ajetaan alas.

TAITEELLISIA HARRASTUKSIA. Erkkilän Ritva-vaimo aloitti lasi- eli tiffany-töiden tekemisen runsaat kymmenen vuotta sitten, ja myös Esko on ollut apuna.

- Viime vuosina olen avustanut vaimoa hänen lasityöharrastuksessaan. Olen myös opetellut lasin leikkaamisen sekä hiomistaidon, jotka alkavat jo sujua melko mukavasti. Nauhoittamiseen ja juottamiseen en kuitenkaan ole uskaltautunut. Ne ovat edelleen vaimon yksinoikeus.

- Myös lasitöiden taiteellinen suunnittelu on vaimon vastuualuetta - siihen en uskalla, enkä myöskään saa laittaa lusikkaani!

- Pienenä kevennyksenä voisin tässä kertoa naapurien, sukulaisten ja ystävien tainneet jo kyllästyä siihen, kun Ritva ja Esko tuovat aina merkkipäivä- tai tuliaislahjaksi omin käsin tekemiään lasitöitä, Esko Erkkilä naurahtaa.

 

*********************

 

Kannustan käymään Meissen-tehtaalla, kun olette matkalla Berliinin ja Dresdenin maisemissa!

Suosittelen ennen Meissen- tai Berliinin-matkaanne tutustumaan viime vuoden viimeiseen Antiikki ja Taide -lehteen vaikkapa kirjastossa, jos ette ole sen tilaaja.

Antiikki ja Taide ei varmaankaan tule kaikkiin kirjastoihin, mutta kaukolainauksena sen saa pienen odottelun jälkeen kaikista Suomen kirjastoista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Meissen, ristityt miekat, Meissenin ristityt miekat, Meissen posliini, Dresden, KaDeWe Berlin, Meissen Berlin,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini