Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Jopa puolet yli 65-vuotiaista on digisyrjäytymisvaarassa

Lauantai 2.3.2019 - -Esko Erkkilä-


IMG_7020.JPG

 

Sain tammikuun 22. päivänä osallistua Tampereella Kirjastotalo Metsossa Alueverkoston kokoontumiseen, jossa käsiteltiin ikäihmisten palvelujen ajankohtaisia asioita.

 

 

Paikalla oli n. 25 ikäihmistä ja tamperelaiseen tapaan hieman enemmän virkahenkilöitä ja sellaisia, jotka saavat elantonsa ikäihmisiin liittyvistä toiminnoista.

 

 

Tilaisuuden pääasiaksi muodostui se syrjäytymisvaara, joka digitalisaation edetessä uhkaa ikäihmisiä.

*************

 

 

”Elän” netissä 24/7, mutta siitä huolimatta tunnen hyvinkin tarkasti sen syrjäytymisvaaran, joka ikäihmisiä uhkaa, kun digitalisaatio etenee.

 

 

Olen monta kertaa eri tilaisuuksissa ottanut asian esille, mutta kerrankin sain olla aktiivisena seuraajana, kun asiasta keskusteltiin.

 

 

Asiasta on yleensä vaiettu, mutta nyt kun tilaisuutemme vetäjänä oli kansanedustajaehdokkaana oleva apulaispormestari Johanna Loukaskorpi, niin ikäihmisten digisyrjäytymisestä puhuttiin aktiivisesti – kaikkea hyvää se päättäjien eduskuntavaaliehdokkuuskin voi merkitä!

 

 

Tilaisuudessa todettiin, että Tampereella digisyrjäytymisvaarassa on 20.000 tamperelaista.

 

 

Tampereella oli 31.1.2018 yhteensä 196.674 äänioikeutettua, joten digisyrjäytymisvaarassa on jokseenkin tasan 10 % tamperelaisista äänioikeutetuista.

 

***********

 

Ikääntyneet tuntevat yhteiskunnan digihuumassa ulkopuolisuutta, syrjäytymistä ja huonommuutta.

 

 

Ikäihmisellä on korkea kynnys mennä nettiopastukseen ja sitä ruokkii se asiakassyrjiminen, jota he tuntevat saavat kokea nettilaitemyymälöissä – tuttu tunne meikäläisellekin, joka on tottunut asiakastilanteissa pitämään puolensa.

 

 

Ikäihmisten digisyrjiminen on mahdollisuus printtimedialle ja toivoisinkin, että se huomioi nykyistä paremmin tämän.

 

 

Kaikkien osapuolten ja erityisesti niiden, jotka siirtävät toimintojaan ja palveluitaan sähköiseen muotoon pitää muistaa, että digi on vain väline ja se ei saa korvata kaikkia perinteisiä asiakaspalvelumuotoja.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: digisyrjäytyminen, digitalisaatio, ikäihmiset ja digitalisaatio,


Kommentit

2.3.2019 8.45  Olavi Koskela

En pidä lärvikirjasta ym somesta ulkopuolelle jäämistä minään menetyksenä tai syrjäytymisenä. Sen sijaan esim. pankkiasioiden hoito netissä, ja miksei vanhanaikainen sähköpostikin ovat kyllä hyödyllisiä kelle hyvänsä.

2.3.2019 9.15  -Esko Erkkilä-

Kiitoksia kommentistasi!

Pankkiasioiden osalta nettisyrjäytyminen merkitsee rahallista menetystä 6 - 8 euroa per lasku ja sen lisäksi jopa tuntikausien odottamista pankkijonoissa.

Some-syrjäytyminen ei tosiaankaan ole suureksi vaaraksi vaikka kyllähän täältäkin paljon tietoa on saatavilla.

2.3.2019 9.41  EE

Monet ystäväni ja tuttavani, eläkeläisiä kaikki, sanovat etteivät osaa eivätkä opi käyttämään tietokonetta. Yritän aina kannustaa heitä sanomalla ettei se ole mitenkään vaikeaa. Perustoiminnat ovat ihan helppoja eli hoitaa pankkiasiansa, tilata lääkäriaika, ostaa lääkkeitä nettiapteekista, lukea lehtiä jne. Eihän nyt kaikkee tarvitse osata. Sosiaalisen median käyttö on mielestäni aika turhaa esim.
Asun maalla ja matkat ovat pitkät taajamiin. En omista autoa eli olen linjurin varassa. Minulle digipalvelut ovat tuoneet helpotusta elämääni. Kirjastoissa saa myös palvelua, mutta kuka nyt mielellään hoitaa pankkiasioitaan kirjastossa?
Autan myös ystäviäni ja tuttaviani mahdollisuuksieni mukaan jos heillä on vaikeaa ymmärtää tekniikkaa. Mutta kyllä se on niin että ne, jotka eivät hallitse edes yksinkertaista tietotekniikkaa, ovat väliinputoajia ja kenen ansiosta?
Heitä pitää auttaa eikä alkaa nimittelemään syrjäytyneiksi. Kaikille on annettava palvelua heidän omilla ehdoillaan. Ja kuka sanoo, mitä tapahtuu esim. muutaman vuoden päästä. Voi olla, että palaamme takaisin siihen "manuaaliseen" elämään.

2.3.2019 10.46  -Esko Erkkilä-

Kiitoksia "kaimani" EE:

En suinkaan nimitä ilman tietonetta syrjäytyneiksi vaan haluan tuolla termillä herättää päättäjät huomaamaan, että miten he luovat syrjäytyneitä.

Tarkistin muistiipanoni tuosta tilaisuudesta ja siellä puhuttiin syrjäytymisvaarasta.

Voin vakuttaa, että olen viimeinen joka syyttää ilman nettiä olevia syrjäytyneiksi.

Kiitoksia EE panoksestasi tässä keskustelussa ja kiitoksia, että ehkäiset ikäihmisten nettisyrjäytymistä.

2.3.2019 12.30  EE

Jos jatkan omasta elämästäni ja varsinkin näistä tärkeistä palveluista:

Minua ärsyttää suuresti esim. pankkien toiminta. Teen työn heille ja siitä minua vielä rokotetaan eli maksan pankkikortista sekä internettipankin käytöstä. Jos menen kassalle, sekin maksaa. Jos haluan nostaa omia rahojani, sekin maksaa, suurempi summa pitää tilata ja vielä kehtaavat kysyä, mihin tarkoitukseen nämä omat rahani tulen käyttämään!
Aikaisemmin hain reseptilääkkeet apteekista, en enää, koska useimmiten heillä ei ole sitä juuri silloin. Eli yksi turha matka taas kerran.
Jos haluaa ajan lääkärille, olet puhelinjonossa vaikka kuinka kauan. Eli senkin hoidan netin kautta. Esimerkkejä olisi vaikka kuinka paljon.

Tiedän, että nykyinen yhteiskuntamme on kontrolliyhteiskunta. Kaikki pitää maksa kortilla (elämäsi on näin ollen kortillasi), kännykkäsi kautta voidaan liikkuvuuttasi paikasta toiseen seurata, tietokonettasi voidaan seurata. Eli en oikein ole innoissani tästä kehityksestä.
Täällä Ruotsissa ovat monet joutuneet pankkikorttiryöstöjen uhreiksi, samoin puhelimen kautta on udeltu pankkiID:tä, varsinkin vanhempien ihmisten, myös osoitteesi voi tulla kaapatuksi. Ymmärrän siis todella hyvin, että monet vanhemmat ihmiset eivät halua olla mukana tässä kehityksessä.

Ja päättäjien pitää ymmärtää, että kaikki eivät halua tällaista kehitystä ja näin ollen heille on tarjottava palvelut toisin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini