Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Akveduktit olivat antiikin Roomassa taidokkaita vesijohtoputkia

Maanantai 1.4.2019 - -Esko Erkkilä-


Olen Portugalissa lomamatkoilla eri kohteissa käydessäni nähnyt taidokkaita ”muurirakennelmia”, mutta vasta nyt Espanjan Andalusiaan suuntautuneen lomamatkamme aikana minulle selvisi, että kyse on vesijohtoputkista!

 

 

 

IMG_8059.JPG

 

 
Tämän akveduktin valokuvasin bussimme ikkunasta Nerjan kaupungissa ja se on hyvin tyypillinen - joskin todella massiivinen ja komea - Rooman valtakunnan aikainen vesijohtojärjestelmä.

 

 

Akveduktien avulla kaupungit saivat puhdasta vettä jopa satojen kilometrien päästä vuorilta, joista ja järvistä, sillä vesi virtasi akvedukteissa kourussa, joka oli kolmisen metriä leveä.

 

 

Akveduktit olivat rakennettu siten, että niiden laskukaltevuus oli kaksi metriä kilometrillä.

 

 

Akveduktit olivat osaltaan kallioon louhittuja tunneleita, mutta rotkojen ja laaksojen kohdalla ne olivat taidokkaita holvirakennelmia, kuten tuossa kuvassanikin nähdään.

 

 

Rooman valtakunnassa akvedukteja oli kaikkiaan 500 kilometriä ja suurimpien vedensiirtokyky oli 190 000 kuutiometriä vettä vuorokaudessa.

 

 

Holvirakenteella akveduktien rakenne saatiin kestäväksi.

 

 

Akvedukteja rakennettiin jo varhain ennen ajanlaskumme alkua ja niitä käytettiin ainakin 1800-luvulle saakka – eräät tietolähteet kertovat, että niitä on käytössä yhä edelleen.

 

 

Monikerroksinen akvedukti on ihailtavan hieno insinööritaidon taidonnäyte yhä edelleen!

Akvedukteista vielä sen verran, että niistä kuulemani mukaan kerrotaan monissa lastenkirjoissa - olen liian vähän lukenut lastenkirjoja nuorisolle, sillä vasta nyt sain selvityksen niistä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: akvedukti, akveduktit, Antiikin Rooma, Nerja, insinööritaito antiikin Roomassa, Andalusia2019,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini