Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Onneksi Äyräpään kirkonrauniot saatiin suojelukohteeksi vuonna 1993

Lauantai 10.8.2019 - -Esko Erkkilä-


Olen monesti saanut käydä Äyräpään kirkonrauniolla ja arvostan, että ne saatiin suojelukohteeksi vuonna 1993.

 

 

Äyräpään kirkko ja sen rauniot sijaitsevat Vuoksen rannalla Äyräpään kunnan itäosassa Pölläkkälässä Lammasniemessä.

 

 

Äyräpään ratkaisutaistelut käytiin kesä – heinäkuun vaihteessa 1944 ja taistelun lopputuloksena VKT-linja taipui, mutta ei murtunut. Venäläiset eivät operaatiollaan saavuttaneet yhteyttä Tali-Ihantalan alueella oleviin joukkoihinsa, joka oli heidän ensisijainen päämääränsä. Äyräpään - Vuosalmen taistelusta muodostui osa suomalaisten saavuttamaa laajempaa torjuntavoittoa Karjalankannaksella ja Laatokan Karjalassa.

 

 

Keskeinen toimija Äyräpään taistelussa oli silloinen everstiluutnantti Adolf Ehnrooth, joka kuitenkin joutui luovuttamaan Äyräpään kirkonseudun viholliselle.

 

 

Ehnrooth siirsi komentopaikkansa Vuoksen toiselle puolelle Vuosalmelle, josta hän sitten joutui antamaan käskyn tulittamaan Äyräpään kirkon maastoa. Olen joskus takavuosina päässyt käymään Adolf Ehnroothin komentopaikalla Vuosalmella.

 

 

Äyräpään kirkonrauniot saatiin suojelukohteeksi vuonna 1993 ja silloin ne venäläisten asuntovaunut ja muut lomaromppeet saatiin häädettyä muualle tältä suomalaisille niin merkittävältä taistelupaikalta.

 

 

 

IMG_3270.JPG

 

 

Kirkon muistomerkkiä suunniteltaessa valittiin muistomerkiksi itse kirkon rauniot. Mustasta marmorista valmistettu muistolaatta kiinnitettiin suureen teräsbetonin palaseen, jonka räjähdys oli repäissyt kirkon lattiasta ja nostanut pystyyn. Marmorilaatassa on kuva kirkosta ja laatassa teksti:

 

 

Äyräpäässä ja Vuosalmella Suomen sodissa 1939-1944 kaatuneitten suomalaisten sankarivainajien muistoa kunnioittaen

 

 

 

IMG_3249.JPG

 

 

Suomen valtio pystytti kirkon raunion vieressä sijaitsevalle 118 tuntemattomaksi jääneen sotilaan kenttähautausmaalle muistomerkin 12.8.1996. Tämän 4,3 metriä korkean graniittisen muistopaaden suunnitteli kuvanveistäjä Ari Laitila ja siinä on suomeksi ja venäjäksi teksti

 

 

Äyräpään sankarihautausmaa

 

Toisessa maailmansodassa

kaatuneitten

tässä lepäävien

suomalaisten sotilaiden muistoksi.

 

Suomen valtio.

 

 

 

Kunnia Äyräpään ja Vuosalmen taisteluun osallistuneille, sillä heidän ansiostaan olemme saaneet elää itsenäisessä Suomessa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Kyröläismatka2019, Äyräpää, Vuosalmi, Äyräpään-Vuosalmen taistelut, Äyräpään-Vuosalmen taistelut 1944, everstiluutnantti Adolf Ehnrooth, Adolf Ehnrooth, Äyräpään kirkonrauniot, Äyräpään kenttähautausmaa,


Kommentit

10.8.2019 1.08  Pertti

Mielenkiintoista tietoa paikasta, josta olen kuullut tarinoita. Setäni selvisi Äyräpään taistelussa ehjänä, mutta joutui tulemaan uimalla.

Hämmästytti myös, että Äyräpäässä on Pölläkkälä niminen kylä. Isäni puhui aikanaan usein Pölläkkälästä, mutta hän ei voinut tarkoittaa Äyräpään Pölläkkälää. Kannaksella täytyy olla toinenkin sen niminen kylä.

10.8.2019 7.23  -Esko Erkkilä-

Kiitokset Pertti kommentistasi!

Otin Äyräpään kirkonraunioiden vaiheilta muutamia muitakin kuvia ja pitää harkita, että josko julkaisisin omien juttujeni kanssa myös ne.

Monet tulivat uimalla Vuoksen yli, mutta monet eivät osanneet uida.

Tutkin tarkemmin tuota Pölläkkälä nimeä ja en löytänyt muita "Pöllakkälöitä" kuin tuon Äyräpään Pölläkkälän.

Salmissa on Pöllä eli paikka, josta mennään Mantsinsaarelle - olisiko isäsi tarkoittanut Lunkulansaaressa Salmissa olevaa Pöllää.

Pöllä tarkoittaa rannalla kasvavaa "pölläheinää" ja sitä se totisesti on ainakin Lunkulansaaren Pöllässä.

Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan vesistökohtaus on todellisuudessa tapahtunut Salmin eli Lunkulansaaren ja Mantsinsaaren välisellä n. 400 - 700 metrin pituisella vesistöosuudella. Olen monesti käynyt Lunkulansaaren Pöllässä ja mennyt siitä muutaman kerran ylikin Mantsiin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini