Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Vapunpäivä oli entisaikaan ja varmaan vieläkin oikein hyvä sonnanajopäivä

Perjantai 1.5.2020 - -Esko Erkkilä-


Vietämme tänään Vappua ja sehän on perinteisesti ollut Työn Juhla.

 

Maalla entisaikaan Vappu oli yleensä varattu sonnanajopäiväksi, sillä sijaitseehan se sopivasti talvikauden ja kylvökauden taitteessa.

 

Sonnat ajettiin pelloille aisareellä, sillä kovapyöräiset sontarattaat olisivat tehneet peltoteille kevätmärkyyden vuoksi pahat urat.

 

Navetan sontaruumassa oli lehmien, hiehojen ja vasikoiden sontaa, mutta oli siellä myös hevosenpaskaa ja näistä tehtiin heti lastausvaiheessa sopiva coctail.

 

Sontakuormat ajettiin pelloille ns. pattereille, joista ne juuri ennen kevätmuokkausta leviteltiin talikolla tasaisesti peltosaroille.

 

**************

 

Karjanlanta oli ja on yhä edelleen arvokas ravinnelähde pelloilla kasvaville kasveille, mutta harmillisen vähän sitä on enää nykyisin saatavilla.

 

Pientilat saivat ainakin 1950-luvulla taloudellista tukea ns. apulantamiljardin kautta ja sillä oli tarkoitus tukea mm. tilojen lannoitehankintoja.

 

*******************

 

Olemme 1980-luvulla hankkineet karjanlantaa mökkipalstallemme useita traktorin peräkärrykuormia  Ylöjärveltä ja jopa Hämeenkyrön Sasin alueelta saakka eli karjanlanta on meidän perhekunnassa edelleen arvostettu ravinnelisä – karjanlannalla on se positiivinen piirre, että sen avulla maan pieneliöt pitävät pelto- ja trekoolimaiden rakenteen optimaalisessa kunnossa.

 

Harmillista, että tänään en voi viettää Vappuani sonnanajossa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Vapunpäivä oli entisaikaan ja varmaan vieläkin oikein hyvä sonnanajopäivä, sonnanajopäivä, Vappu on sonnanajopäivä, Vappuna voidaan ajaa sontaa pelloille, apulantamiljardi, Ylöjärvi, Hämeenkyrö, Sasi, Hämeenkyrön Sasi,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini