Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Maitotonkka-aika säilyy muistoissamme!

Lauantai 4.7.2020 - -Esko Erkkilä-


Maatalouden ja kotieläintalouden nopea muutosvauhti näkyy vaikkapa siinä, että vielä 1960-luvulla meijereihin toimitettiin lypsykarjatiloilta maitoa tonkissa, mutta nykyisin maitoautot noutavat maidot lypsykarjatiloilta tankkiautoilla tilatankeista.

 

*******************

 

Meillä oli aina 1960-luvulle saakka kolme tai neljä lehmänkantturaa, joilla vanhempani hankkivat toimeentulonsa ja kouluttivat kaksi penskaansa kohtuullisiin ammatteihin.

 

Velkaa emme siskolikkani kanssa ottaneet markkaakaan vaan kaiken opiskelurahoituksen saimme vanhemmiltamme – isä kävi talvisin metsätöissä ja se olikin ainoa tilan ulkopuolinen tulonlähde.

 

 *******************

 

Arvostan suuresti niitä maitotonkkia, jotka nykyisin ovat mökkimme varastossa, sillä ne tuovat mukavia muistoja vuosien takaa. Leipä oli tiukalla ja se oli yksinkertaista, mutta niin oli silloin hyvä!

 

****************

 

En tiedä syytä, mutta olimme OTK-laisen Osuusliike Voiman meijerin maidontuottaja siihen saakka, kun se lopetti toimintansa Tampereella ja sen jälkeen toimitimme maitomme Maito-Pirkkaan.

 

Voiman aikana maitotili tuli Viljakkalan keskustassa sijaitsevaan Voiman myymälään ja sieltä se sitten nostettiin; joitain ostoksiakin sieltä tehtiin, mutta ei suinkaan kaikkia.

 

**************

 

Minulla on säästyneitä maitotonkkia peräti viisi kappaletta ja niiden katselu palauttaa mieliin mukavia muistoja.

 

 

IMG_8712.JPG

 

 

IMG_8715.JPG

 

 

IMG_8717.JPG

 

 

IMG_8716.JPG

 

 

Tuottajanumeromme oli alkuaikoina 8 - 6 ja sitten myöhemmin 3434 – numerot ovat mielessäni paremmin kuin sitten aikoinaan aseeni numero joskus myöhemmin varusmiesaikana!

 

 

Voi noita aikoja – silloin luotiin nykyistä hyvinvointi-Suomea!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Maitotonkka, maitotonkka-aika, Osuusliike Voima, Osuusliike Voiman meijeri, Maito-Pirkka, Osuusliike Voiman Viljakkalan myymälä, Voiman Viljakkalan myymälä,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini