Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Eläkeliiton liikuntapäivän lajit olivat heittolajeja!

Torstai 7.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Yhteiskuntamme avautuu koronan jälkeen pikkuhiljaa ja eräs avautumisen muodoista ovat Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen erilaiset tapahtumat.

 

Vietimme liikuntapäivää 29.9.2021 Pyynikin urheilukentällä.

 

 

IMG_3269.JPG

 

Puheenjohtajamme Liisa Flinc-Vasama (vasemmalla) avasi tapahtumamme ja sihteerimme Pirkko Tilvis oli varustautunut toimimaan kaikkien lajien tuloskirjurina.

 

 

IMG_32702.JPG

 

Kilpailujen johtajana toimi yhdistyksemme jäsen, kouluneuvos Reijo Kauppila.

 

 

IMG_3274.JPG

 

Minulle oli ”jyvitetty” vastuu hevosenkengän heittokisasta.

 

Kisassa heitettiin kaksi kertaa kuuden hevosenkengän heittokierrosta ja kisan voitti Kalevi Tikkinen.

 

Renkaanheitto oli toinen heittolaji ja…

IMG_3272.JPG

 

 

IMG_3273.JPG

 

…siinä piti saada mahdollisimman monta rengasta osumaan maalihäkkyrän pystypuihin.

 

Renkaanheiton voittajaksi tuli Aino Sakaranaho!

 

 

IMG_3275.JPG

 

Viimeisenä lajina ratkaistiin yhdistyksemme mölkkymestaruus ja mestariksi leivottiin Jaakko Arvela.

 

Kuvassa sihteerimme Pirkko Tilvis valmistautuu omaan suoritukseensa.

 

******************

 

Eläkeliitto on Suomen suurin eläkeläisjärjestö ja jäsenistömme on aktiivinen uusien lajien keksimisessä – uusin laji on TonkKumin heitto, jossa heitetään nännikumeja neljän metrin päässä olevaan 40 litran maitotonkkaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eläkeliiton liikuntapäivän lajit olivat heittolajeja!, Eläkeliitto, Eläkeliitto on Suomen suurin eläkeläisjärjestö, Eläkeliiton Tampereen yhdistys, Maitotonkka, TonkKum,

Maito se miehen tiellä pitää ja pitää kunnossa myös maatilan talouden!

Tiistai 10.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Viime päivinä on ollut surullista seurata ruotsalaisen kauramaitoyhtiö Oatlyn maitoa rienaavaa markkinointia.

 

Kaura sinällään on hyvä elintarvikkeiden raaka-aine, mutta maidon kilpailijaksi siitä ei ole.

 

*********************

 

Maito ja maidontuottajat ovat suomalaisen maatalouden, kotieläintalouden, suomalaisen elintarviketeollisuuden ja suomalaisten ravinnonsaannin kulmakivi – sitä eivät ruotsalaiset markkinapellet pysty horjuttamaan.

 

Maito on osaltani ollut ensinnäkin monipuolinen elintarvike, mutta se on ollut keskeinen tekijä myös kotitilani taloudenpidossa ja sitä kautta mm. koulutukseni mahdollistaja.

 

 ***************

 

Kotitilani oli pientila, mutta muutaman lehmän avulla vanhempani pystyivät takaamaan itselleen ja kahdelle lapselleen kohtuullisen ja taloudellisesti turvatun elämän.

 

 

IMG_0878.JPG

 

Meillä tuotettu maito kuljetettiin ”sitolkkaremmillä” polkupyörään sidotulla maitotonkalla maantien varteen maitolavalle, josta se kuljetettiin avolavakuorma-autolla meijeriin Tampereelle.  Lehmien parhaana herumiskautena maitoa tuli jopa kaksi maitotonkallista joka päivä!

 

Maitotonkkaan kiinnitettiin lappu, jolla meijeristä tilattiin iltapäivän paluukuljetuksessa voita, juustoa ja/tai joppia eli kurria vasikoiden ravinnoksi.

 

Kuvassa etummaista polkupyörää kuljettaa äitini ja minulla on kyydissäni toinen maitotonkka – kuva lienee joskus vuoden 1963 tienoilta.

 

Ovat asiat muuttuneet, sillä 1960-luvun alkupuolella perheen elannon pystyivät takaamaan kolme lehmää, kun nykyisin lypsylehmiä tarvitaan vähintään 60 – 70, mutta mieluummin 200 - 300!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Oatly, Oatlyn maitoa rienaava markkinointi, Maito se miehen tiellä pitää, maitotonkka, sitokkkaremmi,

Maitotonkka-aika säilyy muistoissamme!

Lauantai 4.7.2020 - -Esko Erkkilä-

Maatalouden ja kotieläintalouden nopea muutosvauhti näkyy vaikkapa siinä, että vielä 1960-luvulla meijereihin toimitettiin lypsykarjatiloilta maitoa tonkissa, mutta nykyisin maitoautot noutavat maidot lypsykarjatiloilta tankkiautoilla tilatankeista.

 

*******************

 

Meillä oli aina 1960-luvulle saakka kolme tai neljä lehmänkantturaa, joilla vanhempani hankkivat toimeentulonsa ja kouluttivat kaksi penskaansa kohtuullisiin ammatteihin.

 

Velkaa emme siskolikkani kanssa ottaneet markkaakaan vaan kaiken opiskelurahoituksen saimme vanhemmiltamme – isä kävi talvisin metsätöissä ja se olikin ainoa tilan ulkopuolinen tulonlähde.

 

 *******************

 

Arvostan suuresti niitä maitotonkkia, jotka nykyisin ovat mökkimme varastossa, sillä ne tuovat mukavia muistoja vuosien takaa. Leipä oli tiukalla ja se oli yksinkertaista, mutta niin oli silloin hyvä!

 

****************

 

En tiedä syytä, mutta olimme OTK-laisen Osuusliike Voiman meijerin maidontuottaja siihen saakka, kun se lopetti toimintansa Tampereella ja sen jälkeen toimitimme maitomme Maito-Pirkkaan.

 

Voiman aikana maitotili tuli Viljakkalan keskustassa sijaitsevaan Voiman myymälään ja sieltä se sitten nostettiin; joitain ostoksiakin sieltä tehtiin, mutta ei suinkaan kaikkia.

 

**************

 

Minulla on säästyneitä maitotonkkia peräti viisi kappaletta ja niiden katselu palauttaa mieliin mukavia muistoja.

 

 

IMG_8712.JPG

 

 

IMG_8715.JPG

 

 

IMG_8717.JPG

 

 

IMG_8716.JPG

 

 

Tuottajanumeromme oli alkuaikoina 8 - 6 ja sitten myöhemmin 3434 – numerot ovat mielessäni paremmin kuin sitten aikoinaan aseeni numero joskus myöhemmin varusmiesaikana!

 

 

Voi noita aikoja – silloin luotiin nykyistä hyvinvointi-Suomea!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maitotonkka, maitotonkka-aika, Osuusliike Voima, Osuusliike Voiman meijeri, Maito-Pirkka, Osuusliike Voiman Viljakkalan myymälä, Voiman Viljakkalan myymälä,