Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Valmiuslaki pitää ottaa voimaan nyt heti eikä vasta katastrofin tullessa!

Perjantai 18.12.2020 - -Esko Erkkilä-


Tukeudun tässä kirjoituksessani paljolti valmiuslain säätämisessä keskeisessä asemassa olleen silloisen puolustusministerin ja silloista puolustusvaliokuntaa johtaneen kokemäkeläisen Juha Korkeaojan mielipiteisiin – Korkeaojan mielipiteet vastaavat omia ajatuksiani.

 

Valmiuslaki on perusasetelmaltaan poikkeuslakityyppinen ja sen alkuperäinen lähtökohta oli maanpuolustuksellinen.

 

Juha Korkeaoja – jonka opin henkilökohtaisesti tuntemaan silloin, kun hän ennen kansanedustajauraansa toimi MTK:n Satakunnan piirin toiminnanjohtajana – suhtautui kriittisesti valmiuslain voimaantuloon keväällä 2020 ja silloinhan hallitus otti valmiuslain käyttöönsä 17.3.2020; valmiuslait olivat silloin voimassa 13.4.2020 saakka.

 

Nyt Korkeaoja toteaa fb-päivityksessään eilen valmiuslain voimaanotosta näin:

 

”Valmiuslain käyttöönotto ? On ehdottomasti väärä tulkinta, että valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön vasta kun katastrofi on toteutunut. Laki on tehty nimenomaan siksi, että voitaisiin varautua tilanteeseen niin, että katastrofia ei synny, tai että ollaan kaikin tavoin valmistautuneita, jos pahin tapahtuu. Lain alkuperäinen käyttötarkoitus oli antaa viranomaisille laajat valtuudet erilaisiin varautumistoimiin sodan uhatessa.

 

*********************

 

Olen Korkeaojan kanssa samaa mieltä tänään!

 

*********************

 

Lainaan pätkittäin seuraavassa Lääkäriliiton 17.3.2020 julkisuuteen antamaa informaatiota:

 

”Valmiuslain tarkoituksena on suojata väestöä poikkeusoloissa, kuten koronaviruspandemian aikana. Valmiuslakiin sisältyy oikeus määrätä terveydenhuollon ammattihenkilöiden työvelvollisuudesta poikkeusoloissa.”

***

”Lait toimeenpannaan toimivaltaisten viranomaisten toimesta.”

***

”Valmiuslain antamisen yhteydessä hallitus on antanut myös linjauksia mm. koulujen ja päiväkotien aukioloista, liikkumisrajoituksista ja matkustamisesta, jotka tavanomaisissa olosuhteissa ovat perusoikeuksia. Linjaukset koskevat myös esimerkiksi etätyöhön määräämistä.”

***

”Valmiuslailla lisätään työvoiman saatavuutta julkisella sektorilla. Tämän johdosta yksityisen sektorin työvoimaa voidaan ottaa yhteiseen käyttöön tarpeen mukaan. Vastaavasti kiireetöntä toimintaa vähennetään.”

 

********************

 

Suomi on tähän saakka pärjännyt melko hyvin koronan aiheuttamassa tilanteessa, mutta nyt ainekset ovat olemassa, että tilanne saattaa pahentua ja sen vuoksi kannatan valmiuslain ottamista käyttöön!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Valmiuslaki pitää ottaa voimaan nyt heti eikä vasta katastrofin tullessa!, valmiuslaki, puolustusministeri, puolustusvaliokunta,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini