Nyt on aika härkäpavun sadonkorjuulle!
Keskiviikko 8.9.2021 - -Esko Erkkilä-
Sain eilen taas yhden puutarhakasvimme sadonkorjuun päätökseen, kun härkäpapumme päätyivät pakkaseen!
Härkäpapu eli Vicia faba on helppo viljellä ja proteiinipitoisena hernekasvina sen viljelyn soisi olla laajempaakin.
Härkäpapua viljellään ainakin ulkomailla rehukasvina, mutta Suomessa sen elintarvikelaadut ovat viljelyksessä.
Työelämän aikana tavarantoimittajat kauppasivat rehulaatuista härkäpapua ja kokeilin kylvääkin sitä, mutta olivat niin kitkeriä, että ainakaan rehulaatuisista härkäpavuista ei ole ihmisravinnoksi.
*******************
Olemme mielenkiinnosta viljelleet härkäpapua parinkymmenen rivimetrin verran jo useana vuonna ja niin myös tänä vuonna.
Härkäpavun palko on komea ilmestys!
Härkäpapumme olivat kahdenlaatuisia eli vaaleita ja punertavia.
Pidin eriväriset erillään ja samoin menetteli Rouva, kun hän kiehautti härkäpapumme.
Härkäpavuilla on monien muiden kasvien tapaan se ominaisuus, että ne menettävät kiehauttamisessa kauniin värinsä ja muuttuvat harmaiksi, mutta makua se ei haittaa!
**************
Ensi talvena meillä on lautasella härkäpapuja muutaman kerran vaihtelua tuomassa!
Suosittelen kokeilemaan härkäpapujen kasvatusta ensi kesänä!
-Esko Erkkilä-
|