Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ukrainan kriisin aiheuttaman pirun maalaaminen Euroopan ruokamarkkinoille on täyttä totta

Torstai 17.2.2022 - -Esko Erkkilä-


Venäjän aiheuttaman Ukrainan kriisin vaikutukset maailmantalouteen, Euroopan talouteen, Suomen talouteen ja jopa suomalaisen tavallisen kuluttajan talouteen saattavat olla luultuakin suuremmat.

 

 

Markkinahäiriöillä on tapana niiden alussa olla suuremmat kuin sitten toteutukaan ja tähän ilmiöön pitää myös nyt varautua.

 

 

Ukraina on hedelmällistä mustan mullan aluetta ja sen vuoksi sen osuus maailman viljakasvien sadosta on suuri.

 

********************

 

Vehnän osalta Ukraina on viejämaista kolmanneksi suurin ja maissin osalta sen osuus on neljännes. Tänä vuonna Ukrainan ennustetaan muodostavan 12 prosenttia maailmanlaajuisesta vehnän viennistä, maissista 16 prosenttia, ohrasta 18 prosenttia ja rapsista 19 prosenttia. Ukrainan rooli koko maailman ruokatuotannossa on siis merkittävä.

 

 

Euroopan Unionilla ei ole viljojen varmuusvarastoja, joten Ukrainan mahdolliset toimitusvaikeudet heijastuvat ilman viivettä hintatasoon.

 

 

On tiedostettava, että Ukrainan mahdolliset toimitusvaikeudet saattavat olla totaalisen puutteen lisäksi logistisia, jos kriisi eskaloituu pahaksi.

 

 

Suomessa rehuviljalla ei ole lainkaan varmuusvarastoja ja leipäviljankin osalta niitä pienennettiin taannoisen kokoomusjohtoisen hallituksen aikana. Me vilja-alan asiantuntijat vastustimme silloin varmuusvarastojen pienentämistä, mutta tässä sitä nyt ollaan!

 

 

Uhkaako nälkä myös suomalaista kuluttajaa?

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Uhkaako nälkä suomalaista kuluttajaa?, Ukraina, Ukrainen kriisi, EU.lla ei ole viljan varmuusvarastoja, Kataisen hallitus alensi viljojen varmuusvarastoja,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini