Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Se on perinteinen sonnanajopäivä tänään!

Sunnuntai 1.5.2022 - -Esko Erkkilä-


Meillä kotona Viljakkalassa ja naapureissakin Vapunpäivä oli entisaikaan perinteisesti sonnanajopäivä, sillä silloin sontaruuma ajettiin tyhjäksi.

 

Sonta lastattiin talikoilla aisarekeen ja meillä Vappu-hevonen veti sontakuormat niille kynnöspelloille, joihin kesällä oli tarkoitus kylvää joko ohraa tai kauraa.

 

Reestä sontakuorma kaadettiin pellolle sontapatteriin ja parin viikon kuluttua sontapatteri levitettiin talikolla kynnöspellolle.

 

Tänään Vapunpäivä eli sonnanajopäivä osuu sunnuntaille, joten tänään ei sontaa olisi ajettu, sillä pitihän talonpojan kunnioittaa pyhäpäivän rauhaa!

 

Nykyään meillä sontaruuma on erilaisten maataloustyökalujen ja romujen varastotilana, joten tänään minulla ei ole tarvetta eikä myöskään mahdollisuutta ryhtyä sonnanajoon – muistot Vappuna sonnanajopäivänä kuitenkin elävät!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Se on perinteinen sonnanajopäivä tänään!, Se on perinteinen sonnanajopäivä tänään!, Vappu on sonnanajopäivä, Sonnanajopäivä, Sonta, Ruuman tyhjennys, Sontaruuman tyhjennys, Sontaruuma, Viljakkala,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini