Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Rakenteleeko Atria tuulentupia?

Torstai 4.8.2011 - -Esko Erkkilä-

Seuraan suomalaisen elintarviketeollisuuden tilannetta edelleen tiiviisti. Erityisesti minua kiinnostaa viljanjalostusteollisuus sekä lihanjalostusteollisuus.

 

Molemmat teollisuudenalat ovat paljolti samojen lainalaisuuksien piirissä, sillä viljasta maksettava hinta on molempien teollisuusalojen kannattavaisuudelle elintärkeä kysymys.

 

Kaukaa katsellen tuntuu, että viljanjalostusteollisuus on pystynyt muuttamaan toimintatapojaan siten, että raaka-aineen hinnannousu pystytään kohtuullisella viiveellä siirtämään tuotehintoihin.

 

Käsittääkseni teurastamoteollisuus elää tässä asiassa vielä bresneviläistä aikaa eli viljan maailmanlaajuista hinnannousua suomalaiset lihanjalostajat eivät osaa eivätkä pysty vyöryttämään tuotehintoihinsa.

 

Elävä esimerkki teurastamoteollisuuden ajatusmaailmasta on Atria Oyj:n toimitusjohtaja Juha Gröhn´n toteamus, että ”viljasato jännittää”. Yritysjohto siis odottaa kuuta taivaalta ja ei ryhdy toimenpiteisiin.

 

Muistan elävästi Atrian omistajaosuuskunnan Itikan erään johtajan lausuman neljännesvuosisadan takaa, kun hän totesi, että Itikassa ei riitä se, että henkilö tekee parhaansa. Mainittu johtaja tarkoitti, että jos tuloksia ei synny, niin johto vaihdetaan.

 

Agribisnesyritysten  toimivaa johtoa ja kunnan/kaupungin virkamiehiä voidaan hyvin verrata toisiinsa – molemmat kyllä askartelevat toimissaan, mutta jos tulokseton askartelu jatkuu liian kauan, on luottamushenkilöiden tehtävä tarvittaessa kipeitäkin ratkaisuja.

 

Pelkään, että teurastamoteollisuuden ”viljasadon jännittäminen” ajaa monet kotieläintuottajat kestämättömään tilanteeseen ja kotimaisten elintarvikkeiden saatavuus on kohta muisto vain!

 

Suomalainen lihanjalostusteollisuus on ollut täysin hampaaton kaupan keskusliikkeiden kanssa neuvotellessaan. Atrian olisi hyvä neuvotteluissa muistuttaa, että Atrian lihaa saa ainoastaan Atrialta ja sama pätee myös HK:n kohdalla – HK:n kevytbalkania saa ainoastaan HK:lta!

Mutta kun hairahdutaan kaupan Raibow- ja Pirkka-tuotemerkkien rahtivalmistukseen – voi hyvänen aika!

Pelkään, että pakkohuutokauppojen vasarat alkavat paukkumaan ensimmäiseksi sikatiloilla ja sen seurauksena Atriat sekä HK:t alkavat pitämään YT-neuvotteluja.

Niiden seurauksena kotimainen teurastamoteollisuus häviää maasta ja kotimaista liharuokaa saa hakea ainoastaan Snellmanin ja Saarioisten tuotemerkien alta - kaikki kunnioitus Snellmanille ja Saarioisille!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Atria, Itikka, lihanjalostusteollisuus kriisissä, Juha Gröhn,