Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tänään alkaneen viikon sääolosuhteet saattavat romahduttaa vilja- sekä nurmisadot

Maanantai 22.6.2020 - -Esko Erkkilä-

Toukokuun viileät sääolosuhteet sekä kesäkuun helteet ovat suuri uhka kunnollisille satoennusteille.

 

Kehnoja satoennusteita ei ole vielä julkistettu, mutta ”silmät avoimena kulkeminen” kertoo, että saatamme kulkea kohti todella heikkoja viljasatoja ja sama tilanne on myös nurmisatojen osalta.

 

Alkaneen viikon sääennusteet ovat suorastaan myrkkyä satoennusteille, sillä kuivuus tulee jatkumaan ennätyskorkeiden lämpötilojen muodossa koko alkaneen viikon ajan.

 

Pahiten kuivuudesta kärsivät mäenrinnepellot ja sellaiset pellot, joiden lannoittaminen on laiminlyöty – on selvästi nähtävissä, että hyvinlannoitetut peltolohkot ovat kohtuullisessa sadontuottovaiheessa.

 

Nurmipelloilta on ensimmäinen sadonkorjuu hoidettu, mutta niilläkin seuraavan sadonkorjuun osalta näkymät ovat murheelliset.

 

***************

 

Muistan vallan hyvin sen EU:ta edeltävän ajan, jolloin viljatiloille myytiin sadetuslaitteita, mutta nykyään sadetuslaitteiden hankinta ja niiden käyttäminen ei ole kannattavaa, sillä viljojen hinnat ovat niin alhaisia, että viljojen sadettaminen ei kannata.

 

 

Nurmisatojen heikot satonäkymät saattavat merkitä, että lehmien, hiehojen ja vasikoiden määriä on karsittava, sillä karkearehu ei kertakaikkiaan riitä.

 

 

****************

 

 

”Jyrki katastrofi-Kataisen” hallituksen joulukuussa 2013 tekemällä päätöksellä maamme leipäviljojen varmuusvarastomäärät puolitettiin siten, että viimeiset myynnit varmuusvarastoista tapahtuivat vuoden 2016 lopussa.

 

Joudummeko jo vuoden 2021 aikana karvaasti kokemaan, että Kataisen katastrofihallituksen tekemä maamme huoltovarmuutta horjuttava päätös koskee Suomea jo nyt?

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Leipäviljojen varmuusvarastojen puolittaminen, Jyrki Katainen, Jyrki katastrofi-Katainen, viljasadon ennustenäkymät 2020, nurmisadon ennustenäkymät 2020,