Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Jyväbroilerin kehittäminen tapahtui Saarioinen Oy:n ja Rehuraisio Oy:n yhteistyönä

Sunnuntai 3.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Taisipa olla vuosi 2013, kun Atria osti Saarioinen Oy:n lihanhankinnan ja teurastuksen – harmi sinänsä, sillä kaupan jälkeen Suomeen jäi vain kaksi lihataloa, joilla on kotimaista broilertuotantoa.

 

Kaupan ehtona kerrottaa Atrian puolelta olleen se, että Atria saa Jyväbroiler-tuotteet.

 

**********************

 

Saarioinen Oy jää historianlehdille yrityksenä, joka toi broilerkasvatuksen Suomeen.

 

Broilerlihan kulutuksen kasvamisessa suuri merkitys on ollut Jyväbroiler-tuotebrändillä.

 

*******************

 

Sain 1980-luvuilla läheltä seurata Jyväbroiler- tuotemerkin kehittämistä.

 

Siihen aikaan kaikkien lihanjalostajien broilerit kasvatettiin eläinperäiseen valkuaiseen perustuvalla ruokinnalla, sillä kalajauho ja lihaperäiset raaka-aineet muodostivat perustan broilerrehuille.

 

Saarioinen Oy oli kaukokatseinen ja heillä virisi ajatus kasviperäiseen valkuaiseen perustuvista broilerrehuista.

 

Ajatuksen isänä varmaankin oli Saarioinen Oy:n toimitusjohtaja teollisuusneuvos Pentti Avotie, joka sai vuorineuvoksen arvonimen vuonna 1994 ja tekniikan kunniatohtoriksi Avotie vihittiin 1997.

 

Avotie johti yritystään osaavien alaistensa kautta ja esimerkiksi minäkään en milloinkaan tavannut Avotietä henkilökohtaisesti vaikka sainkin tehdä tiivistä yhteistyötä Saarioinen Oy:n kanssa monia vuosia.

 

 

*******************

 

 

Jyväbroilerin kehitystyössä oli keskeinen rooli Saarioinen Oy:n alkutuotannon kehitysjohtaja agrologi Touko Koivistolla ja tuotantoagronomi Toivo Jauhiaisella – molemmat osaajat ovat jo siirtyneet autuaammille maille.

 

 

Saarioinen tarvitsi kehitystyölleen aisaparin ja oli luonnollista, että he valitsivat siihen tehtävään Rehuraisio Oy:n.

 

 

Rehuraision ruokinta-asiantuntijana toimi kehitysjohtaja Jouko Tiitola ja hyvin toimikin, sillä valmista tuli.

 

 

Matkalla toki oli haasteita, sillä eläinperäisen proteiinin korvaaminen kasvisperäisellä ei olekaan helppo juttu!

 

 

Kertaan, että Jyväbroiler on Saarioinen Oy:n ja Rehuraisio Oy:n yhdessä kehittelemä tuote ja kunnia sen aikaansaamisesta kuuluu Touko Koivistolle, Toivo Jauhiaiselle sekä Jouko Tiitolalle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jyväbroiler, Jyväbroilerin kehittäminen tapahtui Saarioinen Oy:n ja Rehuraisio Oy:n yhteistyönä, Saarioinen Oy, Atria, Rehuraisio Oy, Touko Koivisto, Toivo Jauhiainen, Jouko Tiitola,