Zakopanessa Tatran vuoristossa valmistettava oscypek-juusto on osa puolalaista kansallisylpeyttäTiistai 29.4.2014 - -Esko Erkkilä- Ehdin yli 40 vuotta kestäneen työurani aika toimia tasan neljäkymmentä vuotta elintarviketeollisuuden palveluksessa.
Siitä syystä olen kiinnostunut yhä edelleen kaikkeen elintarvikkeisiin ja ruokaa liittyvistä seikoista.
Rehuala – jonka piirissä toimin – kuuluu Suomessa ja periaatteessa koko EU:ssa tarkoin säädeltyihin aloihin ja sen vuoksi minua kiinnostaakin kaikki elintarvikkeisiin, ruokaan, elintarvikkeiden hygieenisyyteen sekä ruokaturvallisuuteen kuuluvat asiat.
**********
Sain taannoisella MTK:n opintomatkallamme Puolaan tutustua erääseen puolalaiseen erikoistuotteeseen – oscypek-juustoon.
Oscypek –juusto on savustettu juusto, jonka raaka-aineesta 20 % on lampaanmaitoa ja 80 % perinteistä lehmänmaitoa.
Oscypek –juuston ja sen tuotannon ydinalue on Tatran vuoristo ja erityisesti Zakopanen seutu.
Kävimme Puolan-matkallamme Zakopanessa ja tutustuimme omin silmin oscypek –juustojen myyntiin ja saimme nauttia sitä eturuokana myös Zakopanen hiihtostadionilla sijaitsevassa ruokapaikassa. Oli luonnollista, että suurena kaikenlaisten juustojen ystävänä toimme oscypek-juustoa myös tuliaisina kotiin.
Oscypek –juustoja myydään Zakopanessa torilla ja monissa kadunkulmissa.
Aito oscypek-juusto on karanmuotoinen ja karat painavat n. 600 – 800 grammaa. Juusto on ulkoväritykseltään keltainen ja leikkauspinnaltaan vaaleampi – oljenkeltainen.
Oscypek –juustolla markkinoinnin vaikeus on ollut se, että sen valmistamiseen käytetään pastöroimatonta maitoa ja sen käyttäminen elintarvikevalmistuksessa ei ole ollut sallittua EU:ssa.
Ensimmäiset oscypek-juustot tuotiinkin salaa italialaisille ruokamessuille.
Nyt tietyn alueen oscypek-juustot ovat kuitenkin saaneet EU:n lainsäädännössä nimisuojan samaan tapaan kuin esimerkiksi Lapin puikula tai Lapin Poronliha. Tätä nimisuojaa nimitetään SAN-termillä eli Suojattu alkuperänimitys.
Oscypek-juustoja Zakopanessa myydään useissa kadunkulmissa.
Suomalaiseen hygieniatasoon tottuneena kummastutti, että puluja oli oscypek –juuston myyntikojujen edessä ja katoilla paskomassa sankoin joukoin!
Muistan elävästi, kun työnantajani Rehuraisio Oy:n Oulun rehutehdas sai takavuosina Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vuositarkastuksessa huomautuksen, sillä irtorehujen lastausasemalla lenteli ja viserteli yksi pikkulintu! Suomalaisen hygieniakäsityksen mukaan oscypek –juustojen myyminen Zakopanessa olisi välittömästi kielletty!
Söimme lounaan Zakopanen hiihtostadionin vierellä Bakowo Zohylina Wyznio –ravintolassa (suomeksi Mehiläispesä) ja alkuruokanamme oli herkullinen savustettu lampaanjuusto ja puolukkasurvos eli oscypek sheep cheese with cranberry sauce.
Hyvää oli!Hyvää oli myös Suomeen tuomamme oscypek –juusto – niin hyvää, että en ehtinyt saamaan siitä edes valokuvaa!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: oscypek, oscypek -juusto, Tatran vuoristo, Zakopane, EU:n nimisuoja elintarvikkeille, Bakowo Zohylina Wyznio, oscypek sheep cheese with cranberry sauce, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Puola 2014, ruokaturvallisuus, Lapin puikula, Lapin Poronliha, |