Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Biolan Oy:n tausta perustuu suomalaiseen broilertuotantoon

Lauantai 6.3.2021 - -Esko Erkkilä-

Vuonna 1974 perustettu Biolan Oy on tehnyt ja tekee edelleenkin arvokasta työtä kierrätystaloudessa.

 

Suomalaisen rehuteollisuuden palveluksessa vuodesta 1970 alkaen toimineena tunnen Biolan Oy:n alkujuuret kohtuullisen hyvin.

 

Biolan Oy on suomalaisomistuksessa säilynyt perheyritys, mutta sen taustalta löytyy useita argibisneksessä toimineita ja osin yhäkin toimivia yrityksiä.

 

****************

 

Kaiken perustana on ollut euralaisen Hannes Kariniemen omistama yhtiö, joka toi maahan broileremoja ja myi untuvikkoja.

 

Kariniemi Oy oli alusta alkaen niin tiukasti kiinni Turun Muna Oy:ssä, että meikäläisellä ei ollut mitään mahdollisuuksia päästä yrityksen rehutoimittajaksi.

 

Turun Muna Oy osti Kariniemi Oy:n vuonna 1978 ja sen nimeksi tuli Oy Hannes Kariniemi Ab.

 

Turun Munan aikaa kesti kuitenkin vain kolme vuotta, sillä 1981 Suomen Sokeri osti Turun Muna Oy:n ”kuleksimasta”!

 

Suomen Sokeri muuttui vuonna 1981 Cultoriksi ja se alkoi irtaantumaan sivutoimialoistaan kuten siipikarjaliiketoiminnastaan. LSO osti Kariniemen tuotantolaitokset vuonna 1993 ja liitti ne Broilertalo Oy:n liiketoimintaan.

 

****************

 

Turun Muna-, Suomen Sokeri-, Cultor-, LSO- ja Broilertalo-vaiheet eivät suoranaisesti kuulu Biolan Oy:n vaiheisiin kuin siten, että se on käyttänyt puutarhamultatuotteidensa raaka-aineena broilertuotannossa syntyvää lantaa.

 

*****************

 

Biolan Oy on osannut luoda kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen liittyvää liiketoimintaa ja siitä liiketoiminnasta esimerkkeinä mm. meillä on kaksi kompostoria sekä mökillä yksi kuivakäymälä.

 

 

IMG_14962.JPG

 

Biolan Oy:n pikakompostoria käytämme omakotitalotontillamme keittiöjätteiden kompostoinnissa ja…

 

 

IMG_14972.JPG

 

…hyvin kompostointi sujuukin, sillä nyt kompostorin prosessilämpötila lähentelee 50 astetta, vaikka ulkolämpötila onkin yhä edelleen pakkaslukemissa.

 

Suosittelen Biolan Oy:n pikakompostoria!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Biolan Oy:n tausta perustuu suomalaiseen broilertuotantoon, Biolan Oy, Biolan, Biolan pikakompostori, Turun Muna, Kariniemi Oy, Broilertalo Oy, Suomen Sokeri Oy, Cultor Oy, LSO,

Kotimaisten keksien ja piparkakkujen löytäminen kaupan hyllyiltä vaatii sitkeyttä

Tiistai 8.10.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Torikauppiaat ry järjestää kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina Tampereen Keskustorilla Maanantaimarkkinat.

 

Eilen oli lokakuun ensimmäinen arkimaanantai ja sen myötä Keskustorilla Maanantaimarkkinat.

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestölle on vakiintunut markkinapaikka torin keskivaiheilla aivan Hämeenkadun viereisen jalkakäytävän reunalla.

 

Saimme osastomme valmiiksi ennen aamukahdeksaa ja silloin pääsimme aloittamaan aamukahvitarjoilut markkinaväelle.

 

 

lokamarkkinat1

 

 

Tässä osastomme on valmiina vastaanottamaan ensimmäiset Keskustan kuulumisista kiinnostuneet tamperelaiset.

Levitin torikiveykselle kaksi matonpätkää ja useat vieraamme kehuivat niiden antavan samaa tunnetta, kuin julisteemme toteamus;


On

kotiin

tulon

aika.

 

 

 

Ensimmäisen tunnin ajan tarjoilimme kahvin mustana ja ilman ”kastettavaa”, sillä kaupat avaavat ovensa Tampereen keskustassa vasta klo 9.00.

 

Periaatteemme on, että tarjoamme osastollamme ainoastaan kotimaisia elintarvikkeita ja se saa aikaan monesti haasteellisia tilanteita.

 

 

lokamarkkinat2

 

 

Kahvimaitona tarjottavan maidon osalta tilanne on helppo, sillä Tampereen keskustankin liikkeet joutuvat pitämään valikoimissaan Valion Tampereen meijerin pakkaamaa Pirkanmaalla tuotettua maitoa.

 

 

lokamarkkinat3

 

 

Myös palasokerin kohdalla tilanne on helppo, sillä Kirkkonummella Kantvik´ssä toimiva Suomen Sokeri Oy on markkinajohtaja palasokerimarkkinoilla.

 

 

Keksien ja piparkakkujen osalta tilanne on hankala, sillä kaupan keksi- ja piparkakkuhyllyt notkuvat ulkomaalaisvalmisteisia tuotteita.

 

 

lokamarkkinat4

 

 

Eilen minua taas kuitenkin onnisti, sillä löysin lattialla kontaten Tampereen Sokoksen alimmalta keksihyllyltä ylistarolaisen Tasangon Herkkutuote Oy:n valmistamia piparkakkuja!

 

 

 

 

lokamarkkinat5

 

 

Hankinnat oli taas kerran saatu tehtyä ja pystyimme paneutumaan täysillä niiden asioiden selvittelyyn, joita markkinaväki meiltä kyseli.

 

Tunnustuksen antaminen puheenjohtaja Juha Sipilälle oli markkinaväen mielissä päällimmäisenä!

 

 

*********

 

Henkilökohtaisesti päivän aikana lämmitti ne kannustavat puheenvuorot, jotka sain Aamulehdessä 2.10.2013 julkaistusta mielipidekirjoituksestani ”Tampereen kaupunki loisti poissaolollaan”.

 

 

lokamarkkinat6

 

 

Tässä kuva kirjoituksestani.

 

 

********

 

Markkinapäivästä jäi jälleen kerran ”mukava maku”, sillä Keskustan sanomaa arvostetaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: On kotiin tulon aika, Valion Tampereen meijeri, Valio Oy:n Tampereen tuotantolaitos, Suomen Sokeri Oy, Kantvik, Kirkkonummi, Ylistaro, Tasangon Herkkutuote Oy, Tampereen kaupunki loisti poissaolollaan, Tampereen yritysasiamies, Juha Sipilä, Keskusta,