Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Italia kyntää syvällä

Maanantai 15.9.2014 - -Esko Erkkilä-

Viikon kestänyt matkamme Italian Toscanaan oli hieno kokemus – hieno kokemus siitäkin vinkkelistä, että kyse oli rubiinihääpäivämme merkeissä suoritetusta lomamatkasta sukulaispariskunnan ja mukavan muunkin seurueen kanssa.

 

Matkan positiivisia asioita oli lukemattomia, mutta matkalla koettu ja nähty antoi kuitenkin aihetta myös kriittiseen tarkasteluun yhden asian tiimoilta ja se on Italian taloustilanne.

 

Katson, että olen oikeutettu käsittelemään kriittisesti Italian taloustilannetta, sillä olenhan EU-kansalainen ja on muistettava EU-maiden talousongelmien lopulta lankeavan kaikkien EU-kansalaisten maksettavaksi.

 

Suomen valtiovelka ylittää pikapuoliin 100 miljardin rajan ja sitä pidetään aiheellisesti huolestuttavana.

 

Samaan aikaan Italian valtiovelka ylittää 2.100 miljardia euroa!

 

On näin jälkeenpäin hupaisaa todeta, että mainion oppaamme kertomana hänelle sattui pilkkuvirhe, kun hän sanoi Italian valtionvelan yltävän tasolle ”hieman yli 200 miljardia”!

 

Suomen n. sata miljardia merkitsee bruttokansantuotteesta hieman alle 60 %, mutta Italiassa valtiovelka on yli 130 % bruttokansantuotteesta!

 

Italian valtiovelka on bruttokansantuotteeseen verrattuna Kreikan jälkeen toiseksi suurin EU:ssa!

 

EU-linjaukset kertovat, että valtiovelan kohoaminen 60 prosenttiin bruttokansantuotteesta merkitsee, että valtio on kriisissä, Sääntöä sovelletaan kuitenkin joustavasti, sillä Saksassa lukema on tasoa 80 % ja Ranskassa peräti tasoa 90 %!

 

Revi tuosta sitten!

 

 

 

*************

 

 

 

Tavallinen matkailija pystyy kokemaan Italian heikon taloustilanteen taustaksi ainakin sen, että maassa vietetään siestaa päivän tehotunnit eli tunnit iltapäivän alkaessa. Muualla talouden pyörät pyörivät tehokkaimmillaan keskipäivän jälkeen, mutta Italiassa väki menee koisimaan juuri silloin!

 

Toinen silmiinpistävä piirre italialaisessa elämänmenossa on se, että palveluista odotetaan ja suorastaan edellytetään maksettavan palvelurahaa. Palveluraha on saajalleen luonnollisesti verotonta tienestiä, joten sen maksaminen merkitsee mielestäni antajalta veronkiertoon osallistumista.

 

 

 

 

velkaitalia1

 

 

Joissakin ravintoloissa todetaan hinnaston alaosassa, että laskuun lisätään palvelurahaa 2,00 euroa per henkilö ja silloin erillistä palvelurahaa ei tarvitse maksaa.

 

”Il coperto costa 2,00 € ma il servisio e la cortesia sono compresi nel prezzo!!”

 

 

 

 

velkaitalia2

 

 

Ja siellähän se kahden euron suuruinen ”coperto” henkilöä kohti onkin!

 

*******

 

 

Suomen Rooman suurlähetystön nettisivuilla todetaan 14.9.2014 mm. näin:

 

”Italian talouden tuottavuuskehitys on ollut heikkoa jo 1990-luvulta lähtien. Myös tutkimus- ja tuotekehitysrahoituksen suhteellinen osuus kansantuotteesta on ollut pitkään EU-maiden alhaisimpia. Lisäksi maahan suuntautuu liian vähän ulkomaisia investointeja. Tämä johtuu muun muassa tehottomasta hallinnosta, puutteellisesta infrastruktuurista sekä etenkin Etelä-Italiassa myös järjestäytyneestä rikollisuudesta. Maailman talousfoorumin kilpailukykyvertailuissa Italian sijoitus on ollut jo vuosia heikko.”

 

Karutonta, mutta ilmeisen rehellistä tekstiä!

 

 

 

*************

 

 

En pienimmässäkään mielessä halua mollata Italiaa, sillä lomamatkamme Toscanaan oli kerrassaan mainio.

 

On kuitenkin paikallaan tiedostaa ”iso kuva”, kun yksittäisenä matkailijana nautimme Italian turisteille tarjoamista hienoista kokemuksista.

 

 

Pyrin seuraavissa jutuissani kertomaan Italian matkamme hienoista kokemuksista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Italian valtiovelka, Il coperto costa 2, 00 euroa ma il servisio e la cortesia sono compresi nel prezzo!!, siesta, Italia siesta, juomarahat Italia, palvelurahat Italia, Italian talous,

100.000.000.000 euron lainamäärä rikkoutuu ensi vuonna!

Torstai 4.9.2014 - -Esko Erkkilä-

Nettiosoitteessa www.velkakello.fi voimme seurata reaaliaikaisesti Suomen valtion velkamäärän kasvamista.

 

Kirjoitan näitä rivejä maanantaina 1.9.2014 illansuussa ja tällä hetkellä Suomen valtionvelka on ylittänyt 94 miljardia euroa.

 

Summa merkitsee, että valtionvelkaa on nyt yli 17.000 euroa jokaista suomalaista kohti.

 

 

 

Suomalaiset asettivat suuria odotuksia ihmemies-Stubbin ja Antti Rinteen laatimalle ensi vuoden budjetille, mutta turhaan, sillä Suomen velkaantuminen jatkuu.

 

Elämme yli varojemme ja vanha suomalainen sananlasku

 

”Hullu mies Huittisista syö enemmän kuin tienaa"

 

pätee Stubbin ja Rinteen johdolla meihin kaikkiin suomalaisiin.

 

Stubb ja Rinne laativat ensi vuodelle budjetin, jossa uutta velkaa otetaan 4,5 miljardia euroa.

 

Kun ensi vuoden talousnäkymissä huomioidaan se, että loppuvuonna 2014 valtiovelka kasvaa nykyisestä 94 miljardista vielä ainakin kolmella miljardilla, joudutaan virallisissakin laskelmissa lähtemään siitä, että ensi vuoden aikana rikkoutuu sadan miljardin euron raja Suomen valtiovelassa!

 

Kokonaan toinen asia on se, että ketkä uskovat 4,5 miljardin suuruisen lisävelan ottamiseen.

 

Villi, mutta ilmeisen realistinen veikkaukseni on, että ensi vuonna Suomen valtio joutuu ottamaan uutta valtiovelkaa ainakin saman summan kuin tänä vuonna eli 7,4 miljardia!

 

Perustan veikkaukseni sille, että valtiovarainministeriön ennusteet elokuun alussa ja elokuun lopussa erosivat toisistaan 0,5miljardilla.  Jos VM:n ennusteet kasvavat 0,5 miljardia per kuukausi, niin päädymme 7,4 miljardin suuruiseen lisävelantarpeeseen jo hyvissä ajoin ennen huhtikuulle ajoittuvia eduskuntavaaleja.

 

Pitäkää mielessä Stubbin sekä Rinteen nyt ”lupaamat” velanottoennusteet ja muistakaa tarkastella niitä silloin, kun Suomi valmistautuu vaaliuurnille ensi vuoden huhtikuussa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valtiovelka, valtiovelka ylittää 100 miljardia, valtiovelka 100.000.000.000 euroa, Alexander Stubb, Antti Rinne, Hullu mies Huittisista syö enemmän kuin tienaa, www.velkakello.fi,

Tyrmistyttävää: Kokoomuksen Kimmo Sasi ei tiedä valtiovelan suuruutta ja SDP:n Miapetra Kumpula-Natrilla ei ole samasta asiasta edes hajuakaan

Lauantai 1.3.2014 - -Esko Erkkilä-

En ollut uskoa korviani, kun kuulin huhuja, että kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi ja SDP:n Miapetra Kumpula-Natri ovat mokailleet oikein kunnolla A-studion Talk- ohjelmassa 7.2.2014.

 

Onneksi on olemassa Ylen Areena, josta pystyi tarkistamaan asian ja hämmästykseni olikin suuri, kun sain omin silmin nähdä ja omin korvin kuulla sen käsittämättömän tietämättömyyden, jonka perusteella Kokoomus sekä SDP johtavat Suomea.

 

Ohjelman juontaja Susanna Päivärinta kysyi 7.2.2014 lähetetyn ”Velka vie ja hallitus vikisee” –ohjelman aluksi, että kuinka paljon Suomella on valtionvelkaa.

 

 

 

susanna1

 

 

Suuren valiokunnan puheenjohtaja ja talousvaliokunnan jäsen Miapetra Kumpula-Natri häpäisi ohjelmassa itsensä, SDP:n eduskuntaryhmän ja jopa koko Eduskunnan, kun hänellä ei ollut pienintäkään kuvaa siitä, että kuinka suuri on Suomen valtionvelka!

 

”Ei voi olla totta, että et tiedä kuinka paljon Suomen valtiolla on velkaa”...

...oli juontaja Susanna Päivärinnan enemmän kuin oikeutettu kommentti Kumpula-Natrin tietämättömyydelle.

 

 

 

susanna2

 

 

 

Kumpula-Natrin täystöppäyksen jälkeen juontaja Susanna Päivärinta kysyi samaa asiaa valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasilta ja ohjelman katselijoiden hämmästys oli suuri, kun...

...Sasi paukautti velkasummaksi 97 miljardia euroa!

 

Tamperelainen kokoomuskansanedustaja on ilmeisesti hahmottanut velkamääräksi sen, joka lienee Kataisen hallituksella lähiaikojen tavoitteena (!), sillä todellinen velkamäärä on nyt hieman alle 93 miljardia euroa!

 

On järkyttävää huomata, että kahden hallituspuolueemme eduskuntaryhmien kärkipoliitikoilla on täysin hukassa maamme taloudellinen tilanne – kokoomuksen Sasi liikkuu oikeassa kokoluokassa, mutta SDP:llä ei ole pienintäkään käsitystä maamme velkamäärästä.

 

Tilanne on tosi pelottava, kun keskeiset päättäjämme ovat täysin ulkona taloudellisista tosiasioista!

 

 

 

susanna3

 

 

Studion takaseinälle oli heijastettuna päivitetty valtiovelan ajantasainen laskuri ja se kertoi, että valtiovelan määrä oli ohjelman aikana noin

 

yhdeksänkymmentäkaksimiljardia

kolmesataaviisikymmentäkaksimiljoonaa

satakahdeksankymmentätuhatta

seitsemänsataakuusikymmentäyksi

euroa ja

kaksikymmentäkolme

senttiä!

 

 

Summa merkitsee – kuten juontaja Susanna Päivärinta totesikin – että jokainen suomalaisen saa synnyinlahjakseen hieman yli seitsemäntoistatuhatta euroa valtionvelkaa!

 

 

*************

 

 

Tässä jutussa käsitelty ohjelma on vielä muutaman päivän nähtävissä Yle Areenalla.

 

Se löytyy googlaten vaikkapa näin: ”Velka vie ja hallitus vikisee”. Kannattaa omin silmin todeta keskeisten päättäjiemme tietämättömyys!

 

Miapetra Kumpula-Natrin ja Kimmo Sasin tietämättömyys paljastuu ohjelmassa kohtaan 2 minuuttia ja 20 sekuntia mennessä, joten asian toteamiseen ei aikaa kulu paljon!

 

 

************

 

Hämmästykseni on suuri, kun kokoomuksen ja SDP:n keskeiset kansanedustajat ovat täysin pihalla maamme taloudellisesta tilanteesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Velka vie ja hallitus vikisee", Suomen valtiovelka yli 92 miljardia euroa, A-Studio 7.2.2014, Susanna Päivärinta, Miapetra Kumpula-Natri, Kimmo Sasi,