Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

"Parasta ennen" -päiväys ei suinkaan ole elintarvikkeen viimeinen käyttöpäivä!

Keskiviikko 10.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Muistan työelämän ajalta, kun ”konttorin naiset” poistivat ruokailuhuoneemme jääkaapista pois ne elintarvikkeet, joiden ”Parasta ennen” –päivämäärä oli mennyt tai oli menemässä vanhaksi.

 

Ainakaan kotimaiset elintarvikkeet eivät menetä ”käyttöoikeuttaan” tuon päivämäärän koittaessa.

 

 

 

IMG_1391.JPG

 

Meille on hankittu Valion mansikkajogurtteja joskus…

 

 

IMG_1390.JPG

 

…ennen viime vuoden joulukuun puoliväliä, joilla ”Paras ennen/ Best före” –päiväys oli 19.12.2020 eli vajaat kaksi kuukautta sitten.

 

 

Olen noita mansikkajogurtteja nautiskellut niin, että parttian viimeisen jogurttipurkin nautin eilen.

 

 

Jogurtit ovat olleet jääkaapissamme ja tuon viimeisenkin jogurttipurkin laatu oli mitä parhain!

 

 

Olen jälleen varma, että ainakin kotimaisten elintarvikkeiden pakkauksissa ilmoitettu ”Parasta ennen” –päiväys on vain viitteelliskuvitteellinen!

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: "Parasta ennen" -päiväys ei suinkaan ole elintarvikkeen viimeinen käyttöpäivä!, Parasta ennen-päiväys, Viimeinen käyttöpäivä, suomalainen elintarvike, Valion mansikkajogurtti, Valio,

Onko sisäänostajan moka kuluttajan etu?

Tiistai 16.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Suomen elintarvikelainsäädäntö on tiukka ja yksiselitteinen elintarvikkeiden viimeisen käyttöpäivän noudattamisessa.

 

 

Kauppa ei saa myydä elintarvikkeita pakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

 

 

On kokonaan toinen asia, että miten käyttökelpoinen elintarvike on viimeisen käyttöpäivän jälkeen; uskallan todeta, että pakkaukseen merkitty viimeinen käyttöpäivä ei suinkaan romahduta tuotteen käyttökelpoisuutta.

 

 

*****************************

 

 

Päivittäistavarakauppa on ottanut tavakseen liimata viimeistä käyttöpäivää lähestyviin pakkauksiin ”läimäkin”, jossa luvataan tietty alennus kyseisestä tuotteesta.

 

 

Käyn melko harvoin päivittäistavarakaupassa, mutta elintarvikehyllyjä kierrellessäni kiinnitän huomiotani näihin ”alennusläimäkkeihin” ja pyrin mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään alennusmahdollisuuden.

 

 

Huomioni on, että kauppiasvetoiset K-kaupat ja niiden henkilökunta osaavat ostaa paremmin kuin osuustoiminnallinen S-ryhmä.   Osaamisen kriteerinä tämän väitteeni perusteluna käytän ”alennusläimäkkien” esiintymistä.

 

 

Toki muistan työelämäni ajalta K-kauppiaiden sanomana, että kauppiaan perheen pöydässä syödään vanhentumisvaarassa olevia elintarvikkeita!

 

Uskallan todeta, että Ylöjärven S-marketissa tapaa olla poikkeuksellisen suuri määrä tarjolla elintarvikkeita, joiden viimeinen käyttöpäivä on joko ”huomenissa tai tänään”!

 

 

 

IMG_9208.JPG

 

 

Tässä kuvattuna ne viimeisen käyttöpäivän elintarvikkeet, jotka eilen ostin Ylöjärven S-marketista, kun olin matkalla mökkimaailmaan.
 

 

 

IMG_9209.JPG

 

 

Eräs ostokseni oli HK:n lisäaineeton palvikinkkupakkaus, jonka viimeinen käyttöpäivä oli eilen.

Pakkauksen normaalihinta kyseisessä liikkeessä on 2,49 euroa, mutta 30 %:n alennuksen jälkeen maksoin siitä vain 1,74 euroa.

 

 

 

********************

 

 

Kysyn juttuni otsikossa, että onko sisäänostajan moka kuluttajan etu.

 

 

Lyhyellä aikasihdillä sisäänostajan moka on kuluttajan etu, mutta hieman pidemmällä sihdillä ilmeisesti ei, sillä jokaisen päivittäistavarakaupan toimipisteen on toimittava kannattavasti.

 

 

Viimeistä käyttöpäivää lähestyvät tuotteet ja niiden hinnanalennus joudutaan kaupassa kirjaamaan hävikiksi ja tuo hävikki joudutaan huomiomaan muiden tuotteiden korkeampina hintoina.

 

 

Tuon esille myös sen, että runsas alennusläimäkkien esiintyminen elintarvikehyllyissä rapauttaa kyseisen liikkeen imagoa kuluttajan silmissä!

 

 

Taitaa olla sittenkin kaikkien etu, että sisäänostajat osaisivat ostaa tuotteita siten, että viimeisen käyttöpäivän vuoksi ylimääräistä alennusta ei tarvitsisi antaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: viimeinen käyttöpäivä,