Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Miellyttävä ensimmäinen lakkokokemukseni!

Keskiviikko 5.2.2020 - -Esko Erkkilä-

En ole milloinkaan hieman yli nelikymmenvuotisen työurani aikana lakkoillut, mutta toki minulla lakkokokemuksia on.
 
Parhaimmat lakkokokemukseni liittyvät Teollisuustoimihenkilöiden lakkoon taisi olla vuonna 1972.
 
Olin silloin työurani alussa Kokkolan alueella myyntimiehenä, kun Teollisuustoimihenkilöt menivät lakkoon ja pyrkivät pysäyttämään mm. tavarantoimitukset asiakkaillemme.
 
Tavaratoimitukset olisivat pysähtyneet, jos Tilauskeskuksemme toiminta Raisiossa olisi pysähtynyt.
 
Korkea esimieheni tiedusteli, että olenko valmis siirtymään Tilauskeskukseen lakon ajaksi ja siten varmistamaan rehutoimitukset asiakkaillemme.
 
On luonnollista, että vastuuntuntoisena myyntimiehenä olin heti valmis keikkahommiin Raisioon.
 
En muista, että miten kauan lakkoilu kesti, mutta komennus täydellä palkalla, täysillä päivärahoilla, täysillä majoituskorvauksilla ja mielenkiintoisella työllä oli mukava komennus ja sillä varmistimme, että rehutoimitukset sujuivat kitkattomasti myös lakon aikana.
 
Se oli mukavaa, että työmarkkinamaailman iljettävimpiä olentoja eli lakkovahteja ei silloin ollut edes lakkoherkän Raision Tehtaiden alueella.
 
 
**************************
 
 
 
Operaatiomme sai todella mukavan sinetin, sillä seuraavana kesänä työnantajani kutsui minut kolmen muun lakonmurtajan kanssa kesäretkelle Gotlantiin Visbyn saarelle Ruotsiin.
 
Me neljä lakonmurtajaa teimme lähes viikon kestäneen ”opintomatkan” Gotlantiin, jossa tutustuimme saarella toimivaan rehuteollisuuteen ja Gotlannin matkailunähtävyyksiin.
 
On luonnollista, että ajomiehellemme korvattiin kaikki kilometrikustannukset ja meille muille täysi palkka ja ruokailut opintomatkan ajalta sekä tietysti ulkomaanpäivärahat.
 
Nykypäivän lakkokiimaiset toitottavat, että lakonmurtajat olisivat työyhteisössään hyljeksittyjä, mutta tämä ei pitänyt meidän neljän lakonmurtajan kohdalla paikkaansa, sillä me kaikki neljä kohosimme myöhemmin työyhteisössämme erilaisiin esimiesasemiin ja nautimme suurta luottamusta työnantajan sekä myös työkavereittemme keskuudessa.

 

Arvostan lakonmurtajia, sillä he toimivat myös niiden puolesta, joita ammattiyhdistysliike pyrkii jallittamaan lakkoiluun!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ensimmäinen lakkokokemus, lakkokokemus, Gotlanti, Visby, lakkovahti - työmarkkinoiden iljettävin olento, lakkovahti,

Kiitokset ay-liikkeelle

Perjantai 31.8.2018 - -Esko Erkkilä-

Ammattiyhdistysliike vaikeutti työtäni sen runsaan neljänkymmenen vuoden ajan, jonka olin elinkeinoelämän palveluksessa.

 

 

Oli suorastaan helvetinmoinen tilanne, kun Elintarviketyöläisten Liitto seisautti rehutehtaan toiminnot ja monta 25 – 40 tuhannen broilertilaa olisi tarvinnut rehua, mutta elintarviketyöläisten liitto esti rehutoimitukset.

 

 

Piti lähteä anelemaan poikkeuslupaa, jotta rehuja olisi voinut toimittaa.

 

 

1970-luvun alussa silloinen Teollisuustoimihenkilöiden Liitto esti rehutehtaan toimituspalvelukeskuksessa toimivien henkilöiden työnteon.

 

 

Myös tästä olisi seurannut kauheita monille kotieläintiloille.

 

 

Olin silloin myyntimiehenä Kokkolan toimistolla ja korkea esimieheni kysyi, että olenko valmis siirtymään lakon ajaksi tilauskeskukseen vastaanottamaan rehutilauksia.

 

 

Tottakai olin valmis ja siellä vierähtikin varmaan kymmenkunta päivää. Ay-mafia kutsui meitä rikkureiksi, mutta minä pidän tuota ilmaisua kunnia-asiana, sillä täytyyhän asioiden sujua.

 

 

Työntekijät voivat olla lakossa, mutta työt eivät voi mennä lakkoon.

 

 

Lakko loppui aikanaan ja työnantaja muisti meitä sillä, että saimme tehdä ”opintomatkan” Visbyn saarelle Ruotsissa.

 

 

Matka sisälsi luonnollisesti täyden palkan, päivärahat ja muut etuudet, joita työmatkoihin kuuluu.

 

 

Tutustuimme Visbyn saarella erään alamme yrityksen toimintaan ja tutustumista helpotti se, että kyseisen yrityksen palveluksessa oli eräs entinen työkaverimme.

 

 

Kiitokset ay-liikkeelle ja nelikymmenvuotiselle työnantajalleni mielenkiintoisesta opintomatkasta Visbyn saarelle – se onkin ainakin toistaiseksi ainoa kerta, kun olen päässyt käymään Visbyssä.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kiitokset ay-liikkeelle, rikkuri on kunniakansalainen, rikkuri, Visby, Visbyn saari, opintomatka lakonalaisen työn suorittamisesta, opisntomatka,