Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Onkohan auringontähti korkein perenna?

Maanantai 1.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Sain jokunen vuosi sitten eräältä kyläläiseltä muutaman auringontähden taimen ja ne ovat viihtyneet meidän mökkimaailmassa erinomaisesti.

 

 

Kirjallisuustieto kertoo, että...

IMG_5867.JPG

IMG_5868.JPG

...auringontähti eli Telekia speciosa kasvaa jopa lähemmäs kaksimetriseksi, mutta meillä tuo trekoolimaan komistus lähentelee neljää metriä – lieneekö auringontähti korkeimmaksi kasvava perenna!

 

Auringontähti houkuttelee päiväperhosia (nokkosperhonen, herukkaperhonen, metsänokiperhonen, ketohopeatäplä), mesipistiäisiä ja kovakuoriaisia, joten se on tärkeä tekijä luonnon hyvinvoinnissa.

 

Pitääpä minunkin harkita auringontähden leviämisen edistämistä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Onkohan auringontähti korkein perenna?, auringontähti, Telekia speciosa.

Auringontähti on pihapiirin komistus

Keskiviikko 5.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Tunnustan, että vasta viitisen vuotta sitten tutustuin pihapiirin todelliseen komistukseen eli auringontähteen.

 

 

IMG_9180.JPG

 

Auringontähti eli Telekia speciosa kasvaa nettitietojen mukaan jopa kaksimetriseksi, mutta meillä sen pituus on yli kolme metriä!

Auringontähden vierellä väriminttua!

 

************

Näin auringontähteä joskus kylällä erään kyläläisen pellolla, jonne se oli päässyt leviämään.

 

Hyvän kasvionnen takuuna on se, että kasvin pystyy varastamaan, mutta minä kylläkin pyysin saada kaivaa maasta tuota komeaa kasvia – luvallisesta saamisesta huolimatta auringontähti näyttää meillä menestyvän.

 

 

IMG_91772.JPG

 

Toinen vanha sääntö kasvin saamisessa on se, että kasvista ei koskaan pidä kiittää ja siitä säännöstä sentään olen auringontähtemme osalta osannut pitää kiinni!

 

*******************

Entisaikaan akoilla oli yllään esiliinat ja esiliinojen taskut olivat heille mainio paikka, jonne he piilottivat kyläpaikan emännältä varastamansa pelargonian ja muiden kukkien oksat – oksa veteen juurtumaan ja uusi kasvi oli muutaman viikon kuluttua valmis istutettavaksi!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Auringontähti on pihapiirin komistus, auringontähti, Telekia speciosa, kukasta ei koskaan saa kiittää,